ΕΛΛΑΔΑ

Τα δυσκολότερα είναι ακόμα μπροστά μας, είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός για τον κορωνοϊό

Τα δυσκολότερα είναι ακόμα μπροστά μας, είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός για τον κορωνοϊό

Την ανάγκη επαγρύπνησης της Πολιτείας αλλά και των πολιτών, προκειμένου να περιοριστεί κατά το δυνατόν η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σχετικό διάγγελμά του, όπου ανακοίνωσε και έκτακτα μέτρα ενίσχυσης του τομέα της δημόσιας υγείας.


«Ο κόσμος όλος αντιμετωπίζει, πλέον, μια πρωτοφανή κρίση δημόσιας υγείας. Η χώρα μας, μέχρι σήμερα, δεν χτυπήθηκε όσο άλλες. Όμως, ας μην έχουμε αυταπάτες: Τα δυσκολότερα είναι ακόμα μπροστά μας», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «σε αυτή τη συγκυρία οποιοσδήποτε εφησυχασμός είναι ανεπίτρεπτος».

Όπως ανέφερε, «οι περισσότεροι που θα νοσήσουν θα παρουσιάσουν ήπια ή δεν θα έχουν καν συμπτώματα. Ωστόσο κάποιοι συμπολίτες μας, κυρίως μεγάλης ηλικίας, και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα, ίσως χρειασθούν νοσηλεία. Αυτούς πρέπει να προστατεύσουμε πρώτα από όλους».

Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε ότι ο σχεδιασμός της Πολιτείας είναι «τα τυχόν σοβαρά κρούσματα να απλωθούν σε βάθος χρόνου, ώστε οι ασθενείς να είναι σε θέση να λάβουν τη φροντίδα που αξίζουν και δικαιούνται από τα νοσοκομεία».

Ως προς την ενίσχυση του συστήματος υγείας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι προστίθενται κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των δημόσιων νοσοκομείων και αξιοποιούνται εγκαταστάσεις ιδιωτικών κλινικών σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, εξήγγειλε ότι με ταχείες διαδικασίες προσλαμβάνονται 2.000 νοσηλευτές και γιατροί με διετείς συμβάσεις, οι οποίοι μετά την κρίση θα παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας.

«Καμιά δομή δεν περισσεύει. Και δημόσιος και ιδιωτικός τομέας καλούνται να συνεργαστούν για το κοινό καλό», επισήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τα μέτρα που ελήφθησαν στον τομέα της εκπαίδευσης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η απόφαση για κλείσιμο των εκπαιδευτικών μονάδων για 14 ημέρες ήταν «μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση, η οποία πάντως δεν θέτει σε κίνδυνο την σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά». Παράλληλα, εξήγησε ότι το Υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να εφαρμόσει διαδικασίες τηλε-μαθημάτων, αρχικά στη Γ’ Λυκείου, έχοντας επεξεργαστεί σενάρια για όλες τις βαθμίδες.

Ακόμα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι εφεξής η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει τον συντονισμό κυβέρνησης, αυτοδιοίκησης, Eνόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Ως προς τους τομείς του Δημοσίου, αυτοί θα λειτουργούν κανονικά, ωστόσο θα τεθούν σε λειτουργία νέα εργαλεία, όπως το ευέλικτο ωράριο, η τηλεδιάσκεψη και η εργασία εξ αποστάσεως.

Όπως υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, δεδομένης αυτής της κρίσης, «η οικονομία θα δεχθεί, προφανώς, ένα πλήγμα το οποίο ήταν αδύνατον να προβλεφθεί. Γι’ αυτό και πρέπει να περιοριστούν οι συνέπειές του».

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι έχει ήδη ανασταλεί η πληρωμή του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις που επλήγησαν καθοριστικά, ενώ εξήγγειλε ότι από  σήμερα θεσπίζεται ειδική άδεια σε εργαζόμενους γονείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με παιδιά έως 15 ετών, ένα μέρος της οποίας θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλα μέτρα στήριξης κλάδων που πλήττονται, ενώ εξήγησε ότι μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει ζητήσει αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στους δημοσιονομικούς στόχους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι έκτακτες δαπάνες.

Ως προς την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία θα λειτουργήσει με υψηλή αποτελεσματικότητα, ωστόσο υπογράμμισε ότι «κανένα μαζικό μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη».

«Όλοι, να κάνουμε από σήμερα καθημερινό αυτοματισμό την προσωπική μας υγιεινή: Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας. Αποφεύγουμε να ακουμπάμε το πρόσωπό μας. Μένουμε σπίτι όταν έχουμε συμπτώματα ίωσης. Δεν πηγαίνουμε, επίσης, σε συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους. Και, δεν ανταποκρινόμαστε στις χειραψίες και πολλές επαφές. Δεν θα φανούμε αγενείς, αλλά υπεύθυνοι», επισήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Τέλος αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα των εκκλησιαστικών συναθροίσεων, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ως Πρωθυπουργός οφείλει να ακούσει τους ειδικούς επιστήμονες.

«Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας. Σήμερα, δεν δοκιμάζονται τα “πιστεύω” μας, αλλά η πίστη μας στην υγεία του ανθρώπου. […] Γι’ αυτό και τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα. Και να επιτελούνται, όσο είναι εφικτό, από το σπίτι, ώστε να περιορίζονται οι μεγάλες συναθροίσεις», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top