ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδισε το κοινό το συνέδριο «Η Σύγχρονη Εποχή για το Ευρωπαϊκό και Κυπριακό Τραπεζικό Σύστημα»

Κέρδισε το κοινό το συνέδριο «Η Σύγχρονη Εποχή για το Ευρωπαϊκό και Κυπριακό Τραπεζικό Σύστημα»

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου υψηλού επιπέδου «Η Σύγχρονη Εποχή για το Ευρωπαϊκό και Κυπριακό Τραπεζικό Σύστημα», που διοργάνωσαν το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και το Ερευνητικό Κέντρο “Quantitative Research in Financial Economics” που εδρεύει στο Durham University Business School, στο πολιτιστικό χώρο «Αποθήκη 79» στη Λάρνακα.

Το συνέδριο έγινε σε συνεργασία με τον μη- κερδοσκοπικό οργανισμό ακαδημαϊκών και επιστημόνων “Multinational Finance Society” υπό την αιγίδα της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

Το κοινό το Σάββατο, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις άκρως ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις των εισηγητών και καταξιωμένων ακαδημαϊκών. 

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ανάμεσα σε άλλα, σχολιάστηκε ο νέος ρόλος των τραπεζών μετά την έναρξη της κοινής Ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας, η χρηματοοικονομική σταθερότητα και η συμβολή των τραπεζών στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Ο Δρ. Παναγιώτης Θεοδοσίου, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας, έκανε μία ιστορική αναδρομή της κυπριακής κρίσης και αφού ανέπτυξε την πορεία του δημοσίου χρέους, τόνισε ότι το κράτος και η Κεντρική Τράπεζα απέτυχαν. 

Ο Δρ. Ανδρέας Χαρίτου, Καθηγητής Λογιστικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στην πρωτότυπη παρουσίαση του έθεσε το ερώτημα «Τι είναι τραπεζικό σύστημα;». Ο ρόλος της τράπεζας είπε, έχει παρεξηγηθεί. «Δεν είναι ούτε μπακάλικο, ούτε φιλανθρωπικό ίδρυμα. Χρειάζεται σωστή διακυβέρνηση για να λειτουργήσει σωστά, να αποφέρει κέρδη και ανάπτυξη». 

Ο Δρ. Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής και Μέλος της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογράμμισε ότι η Κύπρος έχει το πιο συστημικό και μαζικό τρόπο πρακτικών χρεώσεων. 

Η μείωση των επιτοκίων στο Συνεργατισμό είναι η μοναδική αναπτυξιακή δράση που έγινε, πρόσθεσε ο Πρόεδρος  της Επιτροπείας Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Νικόλας Χατζηγιάννης.  Ανέφερε επίσης ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε τεράστια δίνη και με το εποπτικό τσουνάμι, γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. 

Στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης αναφέρθηκε ο Δρ. Νικόλαος Φίλιππας, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και Πρόεδρος .Σ. και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Είπε, ότι το χρηματοοικονομικό σύστημα δημιούργησε  την κρίση και την κοινωνική ανισότητα. «Θέλουμε πιο αδιάφθορους τραπεζίτες και πιο διαβασμένους επενδυτές», υπογράμμισε. 

Ο Δρ. Γκίκας Χαρδούβελης,  πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής της Σχολής Χρηματοοικονομικής και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ήταν επίτιμος καλεσμένος του συνεδρίου.
Την Παρασκευή ο Δρ. Yakov Amihud (Ira Leon Rennert Professor of Entrepreneurial Finance, Stern School of Business, New York University), παρουσίασε την τελευταία του επιστημονική μελέτη με τίτλο “The Pricing of the Illiquidity Factor's Systematic Risk”. 

Της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου προΐστατο οι ακαδημαϊκοί: Δρ. Παναγιώτης Ανδρέου (Επίκουρος Καθηγητής Χρηματοοικονομικών – ΤΕΠΑΚ), Δρ. Dennis Philip (Λέκτορας Χρηματοοικονομικών – Durham University Business School) και ο Δρ. Παναγιώτης Θεοδοσίου (Καθηγητής Χρηματοοικονομικών – ΤΕΠΑΚ), συνεπικουρούμενοι από άλλους καταξιωμένους ακαδημαϊκούς που προέρχονται από Πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού.

Συντονιστής της συζήτησης που ακολούθησε των παρουσιάσεων ήταν ο δημοσιογράφος Λουκάς Φουρλάς. Το συνέδριο παρακολούθησε και ξενόγλωσσο κοινό με τη βοήθεια διερμηνέα. 

Τις εργασίες  στήριξαν : UCLan Cyprus, Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, CYTA, Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, Αρχή Λιμένων Κύπρου, Δήμος Λάρνακας, Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, Financial Mirror και DisruptCyprus.com.
Χορηγός επικοινωνίας ήταν το TOTEHMAONLINE

Διαβάστε ακόμα:

Σήμερα το απόγευμα το συνέδριο «Η Σύγχρονη Εποχή για το Ευρωπαϊκό και Κυπριακό Τραπεζικό Σύστημα»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top