ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέντε τελειόφοιτοι από Ριζοκάρπασο στις ελεύθερες περιοχές για εξετάσεις - Καθηγήτρια είχε εγκλωβιστεί στα κατεχόμενα

Πέντε τελειόφοιτοι από Ριζοκάρπασο στις ελεύθερες περιοχές για εξετάσεις - Καθηγήτρια είχε εγκλωβιστεί στα κατεχόμενα

Στις ελεύθερες περιοχές βρίσκονται πέντε τελειόφοιτοι μαθητές από το Ριζοκάρπασο για να συμμετάσχουν στις Παγκύπριες εξετάσεις, οι οποίες ξεκίνησαν σήμερα Τρίτη (09/06).

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, έγιναν όλες οι διευθετήσεις ώστε οι τέσσερεις από τους πέντε μαθητές να μεταβούν στις ελεύθερες περιοχές πριν από λίγες ημέρες. Υποβλήθηκαν σε τεστ για κορωνοϊό και διαμένουν σε συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ μια ακόμη τελειόφοιτη μαθήτρια βρίσκεται ήδη στις ελεύθερες περιοχές για να πάρει μέρος στις εξετάσεις.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Φωτίου είπε εξάλλου, ότι το γραφείο του είναι έτοιμο να διευκολύνει τη μετάβαση όσων εκ των εγκλωβισμένων Ελληνοκυπρίων και Μαρωνιτών, επιθυμούν να μεταβούν από και προς τις ελεύθερες περιοχές, εφόσον τηρηθεί η συμφωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για τη διέλευση από τα οδοφράγματα συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών. Υπάρχουν και μεμονωμένες περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται σε ανθρωπιστικό επίπεδο, ανέφερε ο κ. Φωτίου.

«Εμείς στη βάση της συμφωνίας του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη έχουμε κάνει όλες τις προετοιμασίες και όλα όσα έπρεπε να γίνουν, ώστε από χθες, Δευτέρα, 8 Ιουλίου - την ημερομηνία δηλαδή που συμφωνήθηκε το σταδιακό άνοιγμα των οδοφραγμάτων - να μπορεί να γίνει αυτή η μετάβαση των εγκλωβισμένων και των επανεγκατεσταθέντων από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα χωριά μας, αλλά και από τα εγκλωβισμένα χωριά μας στις ελεύθερες περιοχές. Οι περισσότεροι ήθελαν να επισκεφτούν τις ελεύθερες περιοχές για ιατρικούς λόγους» είπε ο κ. Φωτίου.

Ανέφερε ότι καθημερινά τυγχάνουν χειρισμού ανθρωπιστικής φύσεως θέματα με εγκλωβισμένους από το Ριζοκάρπασο, την Αγία Τριάδα και τα Μαρωνίτικα χωρία, με την πλειοψηφία να αφορά κόσμο που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εσωτερικών γίνονται οι διευθετήσεις για τα απαραίτητα τεστ, είπε ο Επίτροπος Προεδρίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνέχισε, διενεργείται τεστ για κορωνοϊό στις ελεύθερες περιοχές, με έξοδα της Δημοκρατίας, ενώ μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα οι πολίτες παραμένουν περιορισμένοι στο σπίτι τους.

Ανέφερε ακόμη ότι κάποιες περιπτώσεις δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες για τις οποίες υπήρξε συναντίληψη και οι οποίες τυγχάνουν χειρισμού από το γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας σε ανθρωπιστικό επίπεδο. Έδωσε το παράδειγμα Ε/κ καθηγήτριας, με καταγωγή από το Ριζοκάρπασο, η οποία εργάζεται στις ελεύθερες περιοχές. Η συγκεκριμένη καθηγήτρια εγκλωβίστηκε λόγω κορωνοϊού, όταν επισκέφτηκε το κατεχόμενο χωριό της, ενώ μετά από ενέργειες κατάφερε να επιστρέψει τη Δευτέρα στις ελεύθερες περιοχές.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top