ΚΟΣΜΟΣ

Στρατιωτική επιχείριση κατά των δουλεμπόρων αναμένεται να ανακοινώσουν οι ηγέτες της ΕΕ μετά το πρόσφατο ναυάγιο

Στρατιωτική επιχείριση κατά των δουλεμπόρων αναμένεται να ανακοινώσουν οι ηγέτες της ΕΕ μετά το πρόσφατο ναυάγιο

Oι ηγέτες των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Eνωσης που θα συμμετάσχουν στην έκτακτη σύνοδο κορυφής με θέμα τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη αναμένεται να αποφασίσουν σχετικά με το ενδεχόμενο να διεξαχθεί μία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των διακινητών ανθρώπων στη Λιβύη- που είναι υπεύθυνοι για την πλέον πολύνεκρη τραγωδία με επίδοξους μετανάστες στη Μεσόγειο, σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης.

Πρέπει "να αναλάβουμε συστηματικές προσπάθειες προκειμένου να αναγνωρίζουμε, να αιχμαλωτίζουμε και να καταστρέφουμε τα πλοία προτού τα χρησιμοποιήσουν οι διακινητές" επισημαίνεται στο έγγραφο, που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Ευρώπη οφείλει να δώσει μία σθεναρή απάντηση, που θα υπερβαίνει την ενίσχυση των μέσων θαλάσσιας επιτήρησης και την αλληλεγγύη σε ό,τι αφορά την υποδοχή των προσφύγων. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι "καλείται να ξεκινήσει αμέσως τις προετοιμασίες για μία ενδεχόμενη επιχείρηση ασφάλειας και άμυνας, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο", ήτοι μια στρατιωτική επιχείρηση, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο. 

Πρόκειται για μία πρώτη στη μάχη εναντίον της παράνομης μετανάστευσης. Οι πρώτες διαβουλεύσεις κατέδειξαν "μια πολιτική βούληση προκειμένου να σταλεί αυτό το ισχυρό μήνυμα" είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης. 

"Δε μπορούμε να είμαστε σοβαροί εάν δε λάβουμε υπόψη το αίτημα του Ματέο Ρέντσι" επιβεβαίωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.  Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης είχε ζητήσει να εξετασθεί το ενδεχόμενο να διεξάγονται "στοχευμένες επιχειρήσεων" εναντίον των διακινητών στη Λιβύη. "Κανείς δε μιλάει για αποστολή χερσαίων στρατευμάτων" επιβεβαίωσε μία πηγή της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα μιας εξουσιοδότησης από τα ΗΕ "θα εξαρτηθεί από ο εύρος της αποστολής" Δεν θα είναι ένας πόλεμος, θα πρόκειται για στοχευμένες ενέργειες".

Η "υλοποίηση, ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνο" προειδοποίησαν οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες. "Θα πρέπει να προετοιμάσουμε επιχειρησιακά σχέδια, έπειτα να κινητοποιήσουμε τα στρατιωτικά μέσα" εξήγησαν. 

Οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Η στρατιωτική επιχείρηση Atalante της Ευρωπαϊκής Ενωσης εναντίον των πειρατών στα ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας είχε ξεκινήσει το 2008, ωστόσο οι πρώτες επιχειρήσεις εναντίον των πειρατικών πλοίων διεξήχθησαν το διάστημα 2011- 2012 υπενθύμισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος ευρωβουλευτής Αρνό Ντανζάν. 

Το προσχέδιο που έχει υποβληθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες προβλέπει επίσης μέτρα προκειμένου να διεξάγονται επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του διάπλου των πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες.  Προτείνεται επίσης να "διπλασιαστεί" από τα 3 στα 6 εκατομμύρια ευρώ ο μηνιαίος  προϋπολογισμός για τη Frontex, τον ευρωπαϊκό οργανισμό για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της ΕΕ, με στόχο να ενισχυθούν τα μέσα που αφιερώνονται στις επιχειρήσεις Triton στην Ιταλία και Poseidon στην Ελλάδα προκειμένου να επιτρέψουν τη διεύρυνση των επιχειρήσεων επιτήρησης και διάσωσης. 

Ο τρίτος πυλώνας του σχεδίου αφορά την υποδοχή των μεταναστών και των προσφύγων. Προτείνεται στα κράτη να υποδέχονται "τουλάχιστον 5000 πρόσωπα που θα έχουν λάβει το καθεστώς του πρόσφυγα" στο πλαίσιο ενός σχεδίου επανεγκατάστασης. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top