ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το ΤΑΕ Αρχηγείου στα γραφεία του ThemaOnline για τις παρακολουθήσεις -Διοικητική έρευνα για επιστολή που αποκαλύψαμε

Το ΤΑΕ Αρχηγείου στα γραφεία του ThemaOnline για τις παρακολουθήσεις -Διοικητική έρευνα για επιστολή που αποκαλύψαμε

Τακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές επιστρατεύονται σε σχέση με τις αποκαλύψεις του ThemaOnline για την υπόθεση των παρακολουθήσεων και των αξιοπερίεργων δραστηριοτήτων εταιρειών ξένων συμφερόντων στην Κύπρο.

Του Φάνη Μακρίδη

[email protected]

Επιστολή που αποκαλύψαμε στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής μας έρευνας για το όλο θέμα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό το μικροσκόπιο της Αστυνομίας. Συγκεκριμένα, αποτελεί αντικείμενο διοικητικής έρευνας. Μάλιστα, ο γράφων κλήθηκε από το ΤΑΕ Αρχηγείου να δώσει κατάθεση την περασμένη Κυριακή (19/07).

Παράπονο στην Αστυνομία
Το θέμα προέκυψε κατόπιν παραπόνου που υπέβαλε στην Αστυνομία ο δικηγόρος Άντρος Πελεκάνος, εκ μέρους του πελάτη του Αβράαμ Σαχάκ Άβνι. Ο τελευταίος είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας NCIS Intelligence And Security Services, για την οποία το ThemaOnline αποκάλυψε από το Φεβρουάριο του 2017 -στη βάση εσωτερικού σημειώματος της Αστυνομίας - ότι έχει αξιοπερίεργες δραστηριότητες. Η NCIS, όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα μαρτυρίες, συνεργάζεται στενά με τον Ταλ Ντίλιαν, ιδιοκτήτη της Intellexa (WiSpear) και του κατασκοπευτικού van.

Την Κυριακή 19/07
Δυο ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας και συνεννόησης το πρωί της Κυριακής (19/07) μετέβησαν στα γραφεία του ThemaOnline το μεσημέρι της ίδιας ημέρας για να λάβουν κατάθεση από τον γράφοντα. Σκοπός τους ήταν να μας υποβάλουν ερωτήματα για επιστολή του Άντρου Πελεκάνου, ημερομηνίας 22/11/2019. Την εν λόγω επιστολή δημοσιοποιήσαμε σε δυο περιπτώσεις. Μια στις 22 Νοεμβρίου του 2019 και μια στις 30/05/2020, όταν και την αποκαλύψαμε αυτούσια με το πλήρες περιεχόμενό της.
Ο υπογράφων δέχθηκε τους δυο ανακριτές στο γραφείο του, αλλά όπως τους ανέφερε και γραπτώς, δεν πρόκειται ούτε να αποκαλύψει πώς αυτή η επιστολή ήρθε στην κατοχή μας, αλλά ούτε και να δώσει σχετικές ενδείξεις για τις πηγές του.

Ζητούσε έρευνα από τον Κύπρο Μιχαηλίδη
Ο κ. Πελεκάνος στην εν λόγω επιστολή με αποδέκτη τον τότε Αρχηγό Αστυνομίας Κύπρο Μιχαηλίδη (σημ. είχε κοινοποιηθεί και στον υπουργό Δικαιοσύνης) πρόβαλλε την πεποίθηση ότι κάποια μέλη της αστυνομικής δύναμης φαίνεται να έχουν διαρρεύσει διαβαθμισμένα έγγραφα της υπηρεσίας (σ.σ. τα μοναδικά σχετικά έγγραφα, ήταν αυτά που αποκάλυψε η ιστοσελίδα μας). Αναφερόταν, στην ουσία, στα έγγραφα που αποκάλυψε το ThemaOnline και ήταν μέρος Ενημερωτικού Σημειώματος που απέστειλε Υπαστυνόμος σε έναν εκ των Βοηθών Αρχηγών του σώματος στις 12 Σεπτεμβρίου του 2016.

Στη συνέχεια και αφού πρώτα έκανε λόγο για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα από μέλη της Αστυνομίας, καλούσε τον Κύπρο Μιχαηλίδη «σε άμεσες ενέργειες».

Το γεγονός, λοιπόν, ότι αυτή η επιστολή του κ. Πελεκάνου στον Αρχηγό της Αστυνομίας, εκ μέρους του πελάτη του Αβράαμ Σαχάκ Άβνι, δημοσιεύτηκε αυτούσια τον περασμένο Μάιο από το ThemaOnline (30/05/2020) προκάλεσε νέα αντίδραση από τον κ. Πελεκάνο, ο οποίος κάλεσε την Αστυνομία να διερευνήσει πώς η επιστολή που είχε στείλει τον Νοέμβριο του 2019 έφτασε στο ThemaOnline.

Επιβεβαίωσε ανώτερος αξιωματικός
Τα πιο πάνω μας τα επιβεβαίωσε και ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας, την Δευτέρα (20/07) το πρωί. «Από τη στιγμή που έχουμε δεχθεί σχετικό παράπονο είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε διοικητική έρευνα για να δούμε πώς διέρρευσε στα Μ.Μ.Ε. αυτή η επιστολή» μας ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ίδιο στέλεχος της Αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι ήδη έχει γίνει διοικητική έρευνα και για το εσωτερικό σημείωμα του σώματος που συνετάχθη στις 12 Σεπτεμβρίου του 2016. Αποσπάσματα του εν λόγω σημειώματος αποκαλύψαμε από τον Φεβρουάριο του 2017, ενώ το δημοσιεύσαμε στην ολότητά του στις 30 Μαΐου του 2020. Τα έγγραφα που αποκαλύψαμε έδειχναν πέραν πάσης αμφιβολίας πως η Αστυνομία ήταν πελάτης της NCIS, ιδιοκτησίας του κ. Άβνι, αλλά και πως το αστυνομικό σώμα είχε γνώση για τις δραστηριότητές του από τον Σεπτέμβριο του 2016.

ΣΧΟΛΙΟ: Περί ελευθεροτυπίας και δημοσίου συμφέροντος
Γίνεται αντιληπτό απ΄ όλα τα πιο πάνω, πως η ελευθεροτυπία και τα αγνά κίνητρά της μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Είναι η τρίτη φορά που καλούμαστε από ανακριτές για να δώσουμε απαντήσεις σε σχέση με αποκαλύψεις του ThemaOnline που είχαν ξεκάθαρα ως στόχο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Κι αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει καθώς τέτοιες ενέργειες μόνο ως εμπόδιο στην ελευθεροτυπία μπαίνουν.

Πιο κάτω, παρουσιάζουμε το έγγραφο που δώσαμε την Κυριακή (19/07) το μεσημέρι στους ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου και αντικατοπτρίζει και τη φιλοσοφία με την οποία πορευόμαστε:

«Σε σχέση με το δημοσίευμα μου ημερομηνίας 30/05/2020 για τις παρακολουθήσεις και την αναφορά μου στην επιστολή του δικηγόρου Άντρου Πελεκάνου που δημοσίευσα στις 22/11/2019, έχω να αναφέρω τα ακόλουθα:

• Τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας

Δεν πρόκειται να αποκαλύψω πώς αυτά τα έγγραφα περιήλθαν στην κατοχή μου.

Η διαφύλαξη των πηγών, αποτελεί ιερό καθήκον του δημοσιογράφου. Προσωπικά για τον υπογράφοντα είναι απαράβατη αρχή όχι μόνο να μην αποκαλύπτει τις πηγές του, αλλά ούτε και να δίδει ενδείξεις για την προέλευση των πληροφοριών του.

Όπως γίνεται αντιληπτό, δεν επιθυμώ να προβώ σε οποιαδήποτε άλλη τοποθέτηση σε σχέση με το θέμα, αλλά ούτε σε κατάθεση. Θα αρκεστώ στην ιδιόχειρη παράδοση της παρούσης γραπτής επιστολής.

Όσο δε για την θετική ανταπόκρισή μου να συναντηθώ στο γραφείο μου το μεσημέρι της Κυριακής (19/07, 14:30) με τα μέλη της Αστυνομίας κ. … και κ. … (κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας του κ. …), έχει να κάνει με τη φιλοσοφία μου και την πάγια θέση μου πως δεν πρέπει να απαξιώνονται οι Αρχές.

Με εκτίμηση,
ΦΑΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ THEMAONLINE».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top