ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστρέφει ο Άβνι για τον οποίο η Αστυνομία υποστήριζε από το 2016 ότι πωλεί «κατασκοπευτικά όργανα» -Η απόρρητη έκθεση για NCIS

Επιστρέφει ο Άβνι για τον οποίο η Αστυνομία υποστήριζε από το 2016 ότι πωλεί «κατασκοπευτικά όργανα» -Η απόρρητη έκθεση για NCIS

Η ύφεση της πανδημίας του Covid-19 φέρνει εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις έρευνες της Αστυνομίας Κύπρου για την πολύκροτη υπόθεση υποκλοπής τηλεφωνικών δεδομένων και συνδιαλέξεων στο νησί μας από ιδιωτικές εταιρείες. Υπόθεση που άρχισε να ξετυλίγεται από το 2017, στη βάση περιεχομένου απόρρητης έκθεσης της Αστυνομίας που αποκαλύψαμε.

Του Φάνη Μακρίδη

Ο Άντρος Πελεκάνος, δικηγόρος του Αβραάμ Σαχάκ Άβνι, με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα μας την περασμένη Τρίτη (26/05) ανέφερε ότι μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες και ειδικότερα όταν αρθεί η απαγόρευση πτήσεων, τότε ο πελάτης του θα επιστρέψει στην Κύπρο για να δώσει κατάθεση.

Ο κ. Πελεκάνος στις τοποθετήσεις του ανέφερε ότι ο πελάτης του -για τον οποίο εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης τον Ιανουάριο του 2020- από την πρώτη στιγμή είχε καλή διάθεση για συνεργασία με τις κυπριακές Αρχές. Πρόσθεσε ότι στις 23 Μαρτίου ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψει και να καταθέσει όσα γνωρίζει. Ωστόσο, όπως εξήγησε, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, έμεινε εγκλωβισμένος στο εξωτερικό.

Ο δικηγόρος του κ. Άβνι ανέφερε, μάλιστα, ότι η πρόθεση του πελάτη του για επιστροφή του και συνεργασία με την Αστυνομία, τεκμηριώνεται από επιστολές που στάλθηκαν στα αρμόδια Υπουργεία, Μεταφορών και Εξωτερικών. Το περιεχόμενό τους, βάσει των δηλώσεών του, δεν αφήνει αμφιβολία.

Σε βάρος του Αβραάμ Σαχάκ Άβνι εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης την 1η Ιανουαρίου του 2020, στο πλαίσιο έρευνας της Αστυνομίας για υπόθεση που αφορά διψήφιο αριθμό αδικημάτων. Μεταξύ αυτών είναι η συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, καθώς και παραβιάσεις νόμων που έχουν να κάνουν με την προστασία του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας, την προστασία προσωπικών δεδομένων, την εξασφάλιση εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις και την παραβίαση ραδιοεπικοινωνιών.

O Αβραάμ Σαχάκ Άβνι σε εκδήλωση

Ο Αβραάμ Σαχάκ Άβνι σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της Αστυνομίας, αποσπάσματα της οποίας αποκάλυψε η ιστοσελίδα μας από τον Φεβρουάριο του 2017 (08/02/2017 – «Εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων φέρεται να πωλεί παράνομα κατασκοπευτικά όργανα στην Κύπρο») είναι πίσω από την εταιρεία NCIS Intelligence And Security Services, η οποία φέρεται -σύμφωνα πάντα με την ίδια την Αστυνομία - να «πωλεί παράνομα κατασκοπευτικά όργανα».

Το ThemaOnline αποκαλύπτει σήμερα ολόκληρο το εσωτερικό σημείωμα του αστυνομικού σώματος, το οποίο συνετάχθη στις 12 Σεπτεμβρίου του 2016 από ανώτερο αξιωματικό και εξασφαλίσαμε αυτούσιο στο πλαίσιο της έρευνάς μας. Έτυχαν τεχνικής επεξεργασίας αποσπάσματα της έκθεσης, που δεν έχουν σχέση με την υπόθεση και τυχόν δημοσίευσή τους πιθανόν να οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Το ενημερωτικό σημείωμα στις 12/09/2016
Αξιωματικός της Αστυνομίας μετά από οδηγίες ανωτέρου παρέδωσε ενημερωτικό σημείωμα για τις δραστηριότητες της εταιρείας NCIS Intelligence and Security Services Ltd που είχε ως έδρα την πόλη της Λάρνακας στις 12 Σεπτεμβρίου του 2016.

Για την εν λόγω εταιρεία υπήρχαν διάφορες πληροφορίες ως προς τον ρόλο της. Εν τέλει, κι όπως προέκυψε και καταγράφεται στο επτασέλιδο σημείωμα από αρμόδιο αξιωματικό, «ασχολείται με ευρύ φάσμα υπηρεσιών» και «πώληση κατασκοπευτικών οργάνων».

Και όχι μόνο. Γινόταν λεπτομερής αναφορά σε υπόθεση που για άγνωστο λόγο έπρεπε να απασχολήσει σοβαρά τις Αρχές, αλλά -άγνωστο γιατί- αρχειοθετήθηκε ως Μη Αστυνομικής Φύσεως Υπόθεση (ΜΑΦΥ).

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, η Αστυνομία είχε διερευνήσει υπόθεση ενδεχόμενης παραβίασης του περί Προστασίας του Απόρρητου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας Νόμου (παρακολούθηση συνδιαλέξεων), με την NCIS να φερόταν ως άμεσα εμπλεκόμενη.

Ήταν 16 Ιουλίου του 2014 όταν μετά από έλεγχο που είχε διενεργήσει η Αστυνομία σε δυο οχήματα, είχε εντοπίσει τέσσερις ηλεκτρονικές συσκευές σε δερμάτινη τσάντα. Οι οδηγοί των οχημάτων, δυο Ελληνοκύπριοι αστυνομικοί των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, όπως είχαν καταθέσει σε μεταγενέστερο στάδιο, είχαν προγραμματισμένη συνάντηση με υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Φρουράς για εξετάσεις στο γραφείο του, μέσω των εν λόγω οργάνων.

Ο ένας εκ των δυο είπε στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αρχηγείου ότι σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς «διενήργησαν εξετάσεις στο γραφείο του στην παρουσία του». Και προστίθεται στο εν λόγω ενημερωτικό σημείωμα: «Μια εξ αυτών (σημ. εννοεί συσκευή) ανιχνεύει κλειστό σύστημα παρακολούθησης και οι άλλες τρεις κοριούς και όπως ισχυρίστηκαν, εξασφάλισαν τις εν λόγω συσκευές από την εταιρεία NCIS INTELLIGENCE AND SECURITY SERVICES LTD. Στη συνέχεια βάσει δικαστικού εντάλματος ερευνήθηκαν τα γραφεία, δυο οχήματα της εταιρείας και οι οικίες των υπεύθυνών της χωρίς να ανευρεθεί οτιδήποτε. Η υπόθεση ταξινομήθηκε ως ΜΑΦΥ (Μη Αστυνομικής Φύσεως Υπόθεση)».

Επιπλέον, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τα αποκαλυπτικά έγγραφα που παρουσιάζουμε, καθίστατο ξεκάθαρο ότι πίσω από την εταιρεία βρισκόταν ο Αβραάμ Σαχάκ Άβνι, μόνιμος κάτοικος Λάρνακας. Στο ενημερωτικό σημείωμα, υπήρχαν σχετικές αναφορές από την Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών, αλλά και από την Αστυνομία. Όπως σημειώνεται, «είναι επικεφαλής και υπεύθυνος ασφαλείας της εβραϊκής φιλανθρωπικής αίρεσης με την ονομασία CHAPAD, η οποία δραστηριοποιείται στη Δημοκρατία …. , αριθμεί 400.000 μέλη παγκόσμια και δεν αναγνωρίζεται από το κράτος του Ισραήλ».

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Κυπριακή Αστυνομία εξέτασε στο παρελθόν πληροφορίες που έφεραν την εν λόγω εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων, να έχει συνεργαστεί και με άτομα τα οποία έχουν απασχολήσει αρκετές φορές τις Αρχές. Μεταξύ άλλων, φέρεται να συνεργάστηκε με γνωστό πρόσωπο παρέχοντας μέσω αυτού υπηρεσίες ασφαλείας σε διάφορα υποστατικά. Καταγράφεται συγκεκριμένα: «…πληροφορίες ανέφεραν ότι συνεργάστηκε με το εγκληματικό στοιχείο ….».

Μαζί με το 7σέλιδο ενημερωτικό σημείωμα, επισυνάφθηκαν έγγραφα με τα στοιχεία και το προσωπικό της εταιρείας, αλλά και το πελατολόγιο της (ακόμη 17 σελίδες). Όπως προέκυπτε απ΄ αυτό η NCIS εντός της περιόδου 2014-15 πώλησε «σύστημα ασφαλείας» στο Αρχηγείο Αστυνομίας και όχι μόνο. Έκανε εκπαίδευση στα μέλη του Γραφείου Ανάλυσης και Στατιστικής Εγκλήματος (Τμήμα Α΄ - Αρχηγείο Αστυνομίας), άγνωστο σε ποιόν τομέα, ενώ την περίοδο 2015-16 εγκατέστησε σύστημα ασφαλείας στο γραφείο του διευθυντή της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών.

Η ίδια έκθεση, φανέρωνε πως η εταιρεία συνεργάστηκε ακόμα και με πολιτικό κόμμα.

 

Επαφές Άβνι με την εταιρεία ‘The Hacking Team’
Από τη δημοσιογραφική διερεύνηση σε σχέση με τις ενδεχόμενες παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στο νησί μας, προέκυψε ακόμη ότι ο κ. Άβνι βρισκόταν σε επαφές με την γνωστή εταιρεία ‘The Hacking Team’ που ενεπλάκη σε σκάνδαλο παρακολουθήσεων στην Κύπρο το 2015. H ιταλική εταιρεία ‘The Hacking Team’ είχε πωλήσει στην Κυπριακή Δημοκρατία το πρόγραμμα Galileo που επέτρεπε παρακολούθηση συνδιαλέξεων πολιτών μέσω λογισμικού. Μάλιστα, ο τότε προϊστάμενος της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ανδρέας Πενταράς παραιτήθηκε κατά τον απόηχο των αποκαλύψεων…

Ο Ισραηλινός επικεφαλής της εγγεγραμμένης στην Κύπρο εταιρείας, ο οποίος έχει λάβει και άδεια οπλοφορίας, τον Απρίλιο του 2013 έστειλε e-mail στον εκ των διευθυντών της ‘The Hacking Team’, Μασιμιλιάνο Λούπι, και του ζητούσε πληροφορίες για ένα προϊόν. Εδώ να σημειωθεί ότι η ιταλική εταιρεία πωλούσε (πλέον έχει βάλει 'λουκέτο') κακόβουλα λογισμικά μέσω των οποίων γίνονται παράνομες παρακολουθήσεις.

Παραθέτουμε το αρχικό e-mail του ισραηλινού όπως δημοσιεύτηκε στο wikileaks: «Το όνομά μου είναι Σαχάκ Άβνι και είμαι πρόεδρος της Cis International Group. Λάβαμε τις λεπτομέρειες της εταιρείας σας από τα συστήματα NICE, καθώς δουλεύουμε με αυτά σε διάφορα πρότζεκτς παγκόσμια. Έχουμε έναν πελάτη που ενδιαφέρεται για τις λύσεις σας στο Skype, έτσι σας παρακαλώ συμβουλέψτε αν μπορούμε να λάβουμε πληροφορίες για τα προϊόντα».

Ο Ντίνος Παστός, Ειδικός Ασφαλείας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Υπολογιστών, τον Ιούλιο του 2015 -σχολιάζοντας στο Sigmalive τον ρόλο της The Hacking Team- είχε πει ότι η διαρροή e-mails της εταιρείας στο wikileaks είχε γίνει κατόπιν παραβίασης των δεδομένων της ιταλικής εταιρείας, η οποία παρείχε αυτού του είδους τις υπηρεσίες σε κράτη. Είχε διευκρινίσει πως η εν λόγω υπηρεσία, διασφαλίζει την παρακολούθηση έξυπνων κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών, και υποκλοπή όλων των ειδών δεδομένων που διαθέτει ο στόχος. Η διαχείριση γινόταν από υποδομές, οι οποίες βρίσκονται στη χώρα που αγόραζε την υπηρεσία.

Θέμα ασφάλειας
Αρμόδιο άτομο το οποίο σχετίζεται με την ασφάλεια της Δημοκρατίας, σε συνομιλία με το ThemaOnline εντός της προηγούμενης διετίας για το θέμα εταιρειών ξένων συμφερόντων που έχουν δυνατότητα για παρακολουθήσεις και δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, δεν αρνήθηκε την ύπαρξή τους.

Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει μόνο μια περίπτωση, δίδοντας την εντύπωση πως η υπηρεσία του δεν αδιαφορεί και ότι παρακολουθεί διακριτικά το όλο θέμα.

Αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε άλλο και να γίνει αποκαλυπτικός. Ωστόσο, δεν έκρυψε την καλή του γνώση για το ζήτημα.

Έρευνα μετά τις αποκαλύψεις
Στις 9 Φεβρουαρίου του 2017 κι ενώ είχαμε αποκαλύψει μέρος του εν λόγω σημειώματος (08/02/2017), ο τότε Αρχηγός Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, είχε δώσει οδηγίες προκειμένου να γίνει σχετική διερεύνηση. Ο τέως εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, σε δηλώσεις του μας ανέφερε πως κατόπιν ενημέρωσης του κ. Χρυσοστόμου για το περιεχόμενο του δημοσιεύματος, δόθηκαν αμέσως οδηγίες προκειμένου να κάνει σχετική διερεύνηση το Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλημάτων (ΤΑΕ Αρχηγείου). Ο Ανδρέας Αγγελλίδης είχε προσθέσει πως με την ολοκλήρωση των εξετάσεων επρόκειτο να σχηματισθεί φάκελος, που θα τύγχανε του ανάλογου χειρισμού.

Ο Ντίλιαν στο Forbes και η σύνδεση με NCIS και Άβνι

Παρ΄ όλο που όλα τα πιο πάνω ήταν καλά γνωστά στο αστυνομικό σώμα, εντούτοις οι έρευνες σε σχέση με την υπόθεση παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, δρομολογήθηκαν μετά από νεότερο δημοσίευμα του Forbes το καλοκαίρι του 2019 (05/08/2019), το οποίο είχε ως αντικείμενο τις δραστηριότητες του Ισραηλινού Ταλ Ντίλιαν. Ο τελευταίος, ο οποίος φέρεται να εργάστηκε για υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ, παρουσίασε στο αμερικανικό περιοδικό ένα αυτοκίνητο τύπου Van στην Λάρνακα, το οποίο αξιοποιώντας τον εξοπλισμό του, είχε τη δυνατότητα να εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό στο κινητό ατόμου (σ.σ. συνεργάτης της εταιρείας) που βρισκόταν σε απόσταση 200 υαρδών (182 μ.) και να το θέσει υπό πλήρη παρακολούθηση.

Ο Ταλ Ντίλιαν (αριστερά στο βάθος) μιλά σε δημοσιογράφο του Forbes (φωτογραφία)

Η επίδειξη που έκανε ο Ντίλιαν στους δημοσιογράφους του Forbes οπτικογραφήθηκε και παρουσιάστηκε στο σχετικό δημοσίευμα, στην ιστοσελίδα του Forbes. Στο ίδιο ρεπορτάζ καταγραφόταν ότι ο Ντίλιαν έχει δεσμούς με την NSO Group. Πρόκειται για την εταιρεία που δημιούργησε το λογισμικό Pegasus. Μέσω αυτού φέρεται να τέθηκε υπό παρακολούθηση (το κακόβουλο λογισμικό «μόλυνε» το iPhone του) ο Τζαμάλ Κασόγκι. Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος βασανίστηκε και δολοφονήθηκε στην πρεσβεία της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.

Στιγμιότυπο από το video που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Forbes

Όταν το περιεχόμενο του ρεπορτάζ του Forbes αναδημοσιεύτηκε σε κυπριακή ιστοσελίδα στις 14/11/2019 (alphanews.live) η αντιπολίτευση αντέδρασε, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να συγκαλεί σύσκεψη στο Προεδρικό μέγαρο (22/11/2019), στην παρουσία πολιτικών στελεχών της αντιπολίτευσης και του Αρχηγού Αστυνομίας Κύπρου Μιχαηλίδη. Εκεί δηλώθηκε η αποφασιστικότητα όλων να προχωρήσει μέχρι τέλους η διερεύνηση, καθώς τέθηκε θέμα ασφάλειας που πρέπει να νιώθουν οι πολίτες όταν συνομιλούν μεταξύ τους, αλλά και ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας της κοινωνίας.

Το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων του Αρχηγείου Αστυνομίας προχώρησε άμεσα στην κατάσχεση του οχήματος που διαφήμιζε στο Forbes ο Ταλ Ντίλιαν, ενώ προέβη σε έρευνες στα γραφεία της εταιρείας του Ταλ Ντίλιαν, WiSpear.

Η σύνδεση των δυο εταιρειών
Οι εξεταστές της υπόθεσης στις 19 Δεκεμβρίου του 2019 προχώρησαν στη σύλληψη τριών προσώπων, δύο άνδρες ηλικίας 30 και 35 ετών και μια γυναίκα 41 ετών. Την επόμενη ημέρα στο δικαστήριο όταν ο επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας Μάριος Παπαευριβιάδης αιτήθηκε έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης, ανέφερε δεδομένα ενώπιον της δικαστού που αποδείκνυαν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η εταιρεία του Αβραάμ Σαχάκ Άβνι (NCIS Intelligence and Security Services Ltd) και του Ταλ Ντίλιαν (Intellexa – WiSpear) στεγάζονταν στο ίδιο κτήριο και χρησιμοποιούσαν κοινό εξοπλισμό… Επιπλέον, η Intellexa (θυγατρική της η WiSpear) προέβαινε σε συναλλαγές μέσω εταιρείας συμφερόντων του Αβραάμ Σαχάκ Άβνι. Άλλωστε, όπως διαπιστώσαμε σε έρευνά μας τον Νοέμβριο του 2019, η Intellexa δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία εγγραφής της ως εταιρεία στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου, με βάση τις πρόνοιες του Περί Εταιρειών Νόμου. Έχει κάνει αίτηση για έγκριση ονόματος και κατέθεσε σχετικό φάκελο, ωστόσο, η αρμόδια αρχή της Δημοκρατίας δεν της «άναψε» πράσινο, για λόγους που είναι άγνωστοι.

Να σημειωθεί ακόμη ότι στον 8ο όροφο του κτηρίου στη Λάρνακα όπου στεγαζόταν εταιρεία του κ. Άβνι, βρισκόταν μηχάνημα του κ. Ντίλιαν. Όταν ο πρώτος ρωτήθηκε από ανακριτή γιατί συμβαίνει αυτό, είπε ότι ο Ντίλιαν είναι φίλος και συνεργάτης του και του παραχώρησε τον χώρο…

Στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι οι δυο ισραηλινοί συνεργάτες έχουν και τον ίδιο δικηγόρο. Ο λόγος για τον Άντρο Πελεκάνο.

Το μεγάλο ερώτημα και οι νομικοί κύκλοι
Το μεγάλο ερώτημα στην παρούσα φάση είναι κατά πόσον η Αστυνομία είναι σε θέση να στοιχειοθετήσει υπόθεση. Νομικοί κύκλοι σχολιάζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να αποδείξουν οι αρχές ότι οι Ταλ Ντίλιαν και Αβραάμ Σαχάκ Άβνι παραβίασαν νόμους που έχουν να κάνουν με την προστασία του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας και την προστασία προσωπικών δεδομένων. «Άλλο να δημιουργείς ένα λογισμικό κι άλλο να το χρησιμοποιείς κακόβουλα» ήταν το σχόλιο που μας έκανε δικηγόρος με καλή γνώση του θέματος. «Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής απόδειξη ότι παραβιάστηκαν προσωπικά δεδομένα κάποιου προσώπου και ότι παρακολουθήθηκαν τηλεφωνικές ή άλλες συνδιαλέξεις» συμπλήρωσε.

Ερωτηματικά για κώλυμα Αστυνομίας – Η NCIS της πώλησε σύστημα
Ερωτηματικά εγείρονται και για τον δύσκολο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Αστυνομία. Σύμφωνα με αδιάσειστα στοιχεία που έχει στην κατοχή του το ThemaOnline και απεκάλυψε από τις 19 Δεκεμβρίου του 2017, η εταιρεία του Αβραάμ Σαχάκ Άβνι, NCIS Intelligence and Security Services Ltd, εντός της περιόδου 2014-15 πώλησε «σύστημα ασφαλείας» στο Αρχηγείο Αστυνομίας και όχι μόνο. Όπως σημειώσαμε και πιο πάνω, έκανε εκπαίδευση στα μέλη του Γραφείου Ανάλυσης και Στατιστικής Εγκλήματος (Τμήμα Α΄ - Αρχηγείο Αστυνομίας), άγνωστο σε ποιόν τομέα, ενώ την περίοδο 2015-16 εγκατέστησε σύστημα ασφαλείας στο γραφείο του διευθυντή της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών (υπάγεται στο Αρχηγείο). Πέραν τούτων, όμως, η NCIS είχε και συνεργασία με δυο Αστυνομικές Διευθύνσεις της Κύπρου. Της Λεμεσού και της Ελεύθερης Αμμοχώστου.

Παρ΄ όλα αυτά, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης αλλά και ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης δήλωσαν τον Νοέμβριο του 2019 ότι δεν υπάρχει κώλυμα.

Πάντως, από την Αστυνομία Κύπρου ξεκαθαρίζεται πως την υπόθεση χειρίζεται η ίδια και μόνο. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, μιλώντας στο ThemaOnline στις 18/11/2019 ανέφερε ότι «αν χρειαστεί, πιθανόν να ζητηθεί η συνδρομή άλλης υπηρεσίας ή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας». Πρόσθεσε πως «την υπόθεση εξετάζει η Αστυνομία με κάθε σοβαρότητα».

Το κτήριο στη Λάρνακα όπου στεγάζονταν οι εταιρείες συμφερόντων των Αβραάμ Σαχάκ Άβνι και Ταλ Ντίλιαν 

Πάρε-δώσε και αντικειμενικές δυσκολίες
Την ίδια στιγμή ασφαλείς πληροφορίες μας αναφέρουν ότι στελέχη της Αστυνομίας και όχι μόνο, είχαν με μεγάλη συχνότητα πάρε-δώσε με εταιρείες συμφερόντων των Αβραάμ Σαχάκ Άβνι και Ταλ Ντίλιαν. Είναι ενδεικτική πληροφόρηση για αστυνομικό που είχε αποσπαστεί και υπηρετούσε στο κλιμάκιο της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) στη Λάρνακα. Το εν λόγω πρόσωπο μετέβαινε πολύ συχνά στα γραφεία στη Λάρνακα όπου στεγάζονται οι εταιρείες NCIS Intelligence and Security Services Ltd, CIS International LTD και CIS Global Security Solution LTD, όλες συμφερόντων του κ. Άβνι.

Εξάλλου, συγκεκριμένο μέλος της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) φέρεται να συνεργάστηκε με την εταιρεία του Ταλ Ντίλιαν (Intellexa – WiSpear) και να εισήλθε στο VAN των παρακολουθήσεων. Ο νυν Διοικητής της ΥΚΑΝ, Γλυκέριος Λεοντίου, διέψευσε ότι στέλεχος της υπηρεσίας του είχε οποιαδήποτε σχέση με τις υπό έλεγχο εταιρείες, ωστόσο, βάσει της δικής μας πληροφόρησης αναφερόταν στη θητεία του (ανέλαβε από Ιούνιο του 2018).

Εξάλλου, πηγή μας ανέφερε ότι ανώτερο μέλος της Αστυνομίας των Βάσεων Δεκέλειας είχε πολύ συχνά επαφές με τον κ. Άβνι. Εδώ να θυμίσουμε ότι όπως αποκάλυψε το ThemaOnline τον Φεβρουάριο του 2017 στην βάση εσωτερικού σημειώματος του αστυνομικού σώματος, η Αστυνομία τον Ιούλιο του 2014 είχε ανακρίνει δυο Ελληνοκύπριους Υπαστυνόμους των Βρετανικών Βάσεων.

Διασταυρωμένες πληροφορίες μας, φέρουν πρόσωπο που είναι αποσπασμένο στην ΚΥΠ και έχει ως ενασχόληση του τον τομέα της ασφάλειας στις τηλεπικοινωνίες και το οποίο εργάζεται για ανώτατο στέλεχος της Πολιτείας, να ενεπλάκη από την πρώτη στιγμή στις έρευνες που έγιναν στη Λάρνακα και συγκεκριμένα στα γραφεία των ισραηλινών εταιρειών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το εν λόγω πρόσωπο ήθελε να διατηρήσει υπό τον δικό του έλεγχο τις εξετάσεις που γίνονταν από μέλη του ΤΑΕ Αρχηγείου και του ηλεκτρονικού εγκλήματος που βρίσκονταν εκεί για να εκτελέσουν το ένταλμα έρευνας στις εγκαταστάσεις των εταιρειών.

Εξάλλου, να θυμίσουμε ότι ο Κωστής Ευσταθίου, μιλώντας στην διαδικτυακή τηλεόραση Vouli TV και συγκεκριμένα στον δημοσιογράφο Γιώργο Αγαπίου (εκπομπή «Υστερόγραφο»), σε σχέση με τις αποκαλύψεις μας, είπε ότι «σχεδόν όλα τα κόμματα αγοράζουν υπηρεσίες παρακολούθησης».

Ο γνωστός δικηγόρος και βουλευτής της ΕΔΕΚ, έκανε, ακόμη, λόγο για «κομματικά υπόγεια στα οποία υπάρχουν μηχανήματά υποκλοπών και παρακολούθησης», ενώ πρόσθεσε πως έχει υποπέσει στην αντίληψη του, περίπτωση πολιτικού προσώπου που παρακολουθούσε άλλο άτομο για προσωπικούς λόγους.

Από την παρουσία του ThemaOnline σε εκπομπή του κρατικού καναλιού (ΡΙΚ). Θέσαμε ξεκάθαρα ερωτήματα για το ρόλο της Αστυνομίας και την καθυστέρηση στη διερεύνηση της υπόθεσης. 

Η απάντηση στο ΡΙΚ
Το μόνο βέβαιο είναι ότι από τον Φεβρουάριο του 2017, όταν αποκαλύψαμε την έκθεση της Αστυνομίας που έκανε ξεκάθαρες αναφορές για πώληση κατασκοπευτικών οργάνων και λογισμικών, παραμένει αμφίβολο κατά πόσον η κυπριακή Πολιτεία θα αγγίξει σε βάθος το θέμα των παρακολουθήσεων. Να θυμίσουμε ότι όπως είχαμε αναφέρει και σε εκπομπή του ΡΙΚ στις 25/11/2019, όταν ρωτηθήκαμε για την άνεση με την οποία διαφήμιζε στο Forbes ο Ντίλιαν την τεχνολογία που είχε στη διάθεσή του, απαντήσαμε παραπέμποντας στο γεγονός ότι από το 2016 η Αστυνομία γνώριζε για εταιρείες με αξιοπερίεργη δραστηριότητα, όμως, δεν είχε πράξει τίποτα…

Η επιστολή από το δικηγόρο του κ. Άβνι. Ζητά από τον Αρχηγό Αστυνομίας διερεύνηση για το πώς έφτασε στο ThemaOnline το εσωτερικό σημείωμα του σώματος...

Κατά της ελευθεροτυπίας
Απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει ούτε η πρόθεση κάποιων να στραφούν κατά της ελευθεροτυπίας. Στις 22 Νοεμβρίου ο δικηγόρος του κ. Άβνι, απέστειλε επιστολή προς τον Αρχηγό Αστυνομίας μέσω της οποίας προβάλλει την πεποίθηση ότι κάποια μέλη της αστυνομικής δύναμης φαίνεται να έχουν διαρρεύσει διαβαθμισμένα έγγραφα της υπηρεσίας. Αναφερόταν στα έγγραφα που αποκάλυψε το ThemaOnline και είναι μέρος Ενημερωτικού Σημειώματος που απέστειλε Υπαστυνόμος σε έναν εκ των Βοηθών Αρχηγών του σώματος στις 12 Σεπτεμβρίου του 2016. Στη συνέχεια και αφού πρώτα κάνει λόγο για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα από μέλη της Αστυνομίας, καλούσε τον Κύπρο Μιχαηλίδη «σε άμεσες ενέργειες». Μια ημέρα προηγουμένως (21/11/2019) είχε παραδοθεί από επιδότη προσωπικά στον γράφοντα 6σελιδη επιστολή, μέσω της οποίας καλούμασταν να αποσύρουμε τα σχετικά δημοσιεύματά μας εντός πέντε ημερών, με τη συνοδεία απειλής για νομικά μέτρα εναντίον μας. 

Ασφαλώς, δεν υποκύψαμε, αλλά ο προβληματισμός μας είναι δεδομένος. Το μόνο που πράξαμε ήταν να αναδείξουμε θέματα με στόχο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία βασικών ελευθεριών των πολιτών.Κι αυτό το κάναμε χωρίς να εξάγουμε αυθαίρετα συμπεράσματα, παραθέτοντας μόνο γεγονότα. Πρέπει να είμαστε υπόλογοι γι΄ αυτό;

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top