ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς ερμηνεύονται οι κινήσεις Ερντογάν από τον Υπουργό Εξωτερικών - 'Πρέπει να μας προβληματίσει η απουσία αποτρεπτικής ισχύος' - VIDEO

Πώς ερμηνεύονται οι κινήσεις Ερντογάν από τον Υπουργό Εξωτερικών - 'Πρέπει να μας προβληματίσει η απουσία αποτρεπτικής ισχύος' - VIDEO

Για την απουσία αποτρεπτικής ισχύος μίλησε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης στον ALPHA Κύπρου, αναλύοντας τα πρόσφατα τεκταινόμενα με την παράνομη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία, στο τριεθνές σημείο δυτικά της Κύπρου και ανατολικά της Ελλάδας.

Δίνοντας την δική του ερμηνεία για την πολιτική Ερνογάν, δήλωσε ότι όλα αυτά «έχουν να κάνουν με την προσπάθειά του, μέχρι το 2023 που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκίας του Ατατούρκ, να μετατρέψει την Τουρκία σε μια ισλαμική χώρα, η οποία θα έχει τον πρώτο λόγο στον Ισλαμικό κόσμο».

Όπως πρόσθεσε, «τα κράτη λαμβάνουν αποφάσεις στη βάση της εξυπηρέτησης των δικών τους συμφερόντων και πρέπει να δούμε πώς μέσα από τις συνεργασίες με κράτη που διακυβεύονται και δικά τους συμφέροντα στην περιοχή, μπορεί να ανατραπεί αυτή η τουρκική συμπεριφορά».

Επί τούτου, εξηγώντας, είπε ότι «μια διαχρονική αδυναμία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η μη ύπαρξη αποτρεπτικής ισχύος. Ένας από τους βασικούς λόγους που βλέπουμε τη μεσολάβηση είτε από πλευράς ΕΕ, Γερμανίας ή ΗΠΑ (στην περίπτωση της Ελλάδας) είναι ακριβώς αυτός ο κίνδυνος να υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο το οποίο αν υπάρξει κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πως θα εξελιχθεί. Δυστυχώς δεν υπάρχει στη δική μας περίπτωση αυτή η αποτρεπτική ισχύς θεωρώ ότι είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει όλους και δεν γνωρίζω αν αύριο θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο».

Όπως τόνισε μετέπειτα, εννοεί μια δυνατότητα αποτροπής, χωρίς να θεωρείται «σε καμία απολύτως περίπτωση ότι χρησιμοποιώντας τέτοιου είδους μέσα μπορείς να λύσεις προβλήματα»

Τέλος, απαντώντας για το πώς μπορεί αυτό να αντιστραφεί, απάντησε ότι αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, ωστόσο μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος θα πρέπει να σχεδιάσει τα βήματα της αξιοποιώντας όλα τα μέσα που μπορεί αν εξασφαλίσει για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις απειλές της Τουρκίας.

Σε αυτό το σημείο, αναφέρθηκε εκ νέου στην συμβολή άλλων χωρών με ίδια συμφέροντα, όπως η Γαλλία.

Δείτε την συζητήση από τον ALPHA Κύπρου:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top