ΔΙΕΘΝΗ

Στο μικροσκόπιο οι συμφωνίες ΕΕ για επιστροφή μεταναστών σε τρίτα κράτη

Στο μικροσκόπιο οι συμφωνίες ΕΕ για επιστροφή μεταναστών σε τρίτα κράτη

Λιγότερο από το 40% των παράνομων μεταναστών, οι οποίοι διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ, επέστρεψαν στην πραγματικότητα στη χώρα καταγωγής τους ή σε τρίτη χώρα, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύει σήμερα το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), το οποίο ανακοίνωσε ότι θα αξιολογήσει αν η δέσμη μέτρων που έλαβε η Κομισιόν για το ζήτημα από το 2015 βελτίωσε όντως την κατάσταση.

Οι ελεγκτές στοχεύουν να αξιολογήσουν την πρόοδο της ΕΕ από το 2015 στην ανάπτυξη του πλαισίου επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών σε τρίτες χώρες και κατά πόσον έχει εφαρμοστεί αποτελεσματικά για τρίτες χώρες προτεραιότητας. Θα εξετάσουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης των συμφωνιών και ρυθμίσεων επανεισδοχής της ΕΕ, πώς προσδιορίστηκαν οι χώρες προτεραιότητας, τη στήριξη της Κομισιόν και τα κίνητρα προς τρίτες χώρες να βελτιώσουν τη συνεργασία επανεισδοχής και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

Σύμφωνα με το ΕΕΣ, κάθε χρόνο από το 2008, μισό εκατομμύριο ξένοι υπήκοοι διατάσσονται κατά μέσο όρο να εγκαταλείψουν την ΕΕ επειδή έχουν εισέλθει ή παραμένουν παράνομα. Ωστόσο, κατά το ΕΕΣ μόνο το 38% επιστρέφει στη χώρα καταγωγής του ή στη χώρα από την οποία ταξίδεψαν στην ΕΕ. Αυτός ο μέσος όρος πέφτει κάτω από το 30% για επιστροφές εκτός Ευρώπης. Ένας από τους λόγους για τις χαμηλές αποδόσεις είναι η δυσκολία συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, σύμφωνα με τους ελεγκτές.

Το ΕΕΣ υπενθυμίζει ότι το 2015, η Κομισιόν δημοσίευσε ένα σχέδιο δράσης της ΕΕ για την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών σε τρίτες χώρες, το 2016, εισήγαγε το πλαίσιο εταιρικής σχέσης για τη μετανάστευση για την προώθηση της καλύτερης συνεργασίας με στοχευμένες χώρες προέλευσης και διέλευσης, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής θεωρήσεων, της αναπτυξιακής βοήθειας και της διπλωματικής συνεργασίας και το 2017, ξεκίνησε ένα ανανεωμένο σχέδιο δράσης για την επιστροφή.

Για να διευκολυνθεί η εφαρμογή των υποχρεώσεων επανεισδοχής, η ΕΕ έχει συνάψει 18 νομικά δεσμευτικές συμφωνίες επανεισδοχής με τρίτες χώρες. Ωστόσο, οι τρίτες χώρες είναι συνήθως απρόθυμες να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, κυρίως λόγω εσωτερικών πολιτικών προβληματισμών. Από το 2016, η Κομισιόν επικεντρώθηκε επομένως στην ανάπτυξη πρακτικών ρυθμίσεων συνεργασίας μαζί τους και έχει θεσπίσει αρκετές νομικά μη δεσμευτικές ρυθμίσεις για την επιστροφή και την επανεισδοχή.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της ΕΕ για συνεργασία με τρίτες χώρες σχετικά με την επανεισδοχή μεταναστών, οι ελεγκτές έχουν εντοπίσει περίπου 60 έργα που συνδέονται με την επανεισδοχή και την επανένταξη παράτυπων μεταναστών με συνολική αξία 641 εκατομμύρια ευρώ.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

O Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, καταθέτει σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτημα για εξέταση καταγγελίας για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top