logo
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIFESTYLE
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ LIFESTYLE ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΡΑ-ΤΗΕΜΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΦΟΙΤΗ-TEXT

Επικαιροποιημένες οδηγίες Υπ. Εργασίας για Στέγες Ηλικιωμένων και άλλες Δομές

 12 Νοε 2020 Κορωνοϊός

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, ενημερώνει το κοινό για επικαιροποιημένες οδηγίες για  επισκέψεις σε Κρατικές, Ιδιωτικές και Κοινοτικές Στέγες Ηλικιωμένων και Αναπήρων/ φροντιστές, Κρατικά Ιδρύματα Παιδικής και Εφηβικής Προστασίας, Δομές 24ωρης φροντίδας ΑΜΕΑ και Κέντρα Ενηλίκων Ημερήσιας φροντίδας, λόγω COVID-19.


Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι λαμβάνοντας υπόψιν τις τελευταίες εξελίξεις της επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου με την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, στην προσπάθεια περιορισμού των εστιών και της διάσπασης των αλυσίδων μετάδοσης που εντοπίστηκαν, διαφοροποιούνται και τίθενται σε ισχύ από σήμερα, 12 Νοεμβρίου 2020, τα ακόλουθα μέτρα:

-Οι Κρατικές, Ιδιωτικές και Κοινοτικές Στέγες Ηλικιωμένων και Αναπήρων / Φροντιστές, τα Κρατικά Ιδρύματα Παιδικής και Εφηβικής Προστασίας, καθώς επίσης και τα Κέντρα Ενηλίκων Ημερήσιας Φροντίδας που λειτουργούν παγκύπρια ΔΕΝ θα δέχονται επισκέψεις.

-Στις Δομές 24ωρης Φροντίδας για ΑμεΑ, για κάθε ένοικο επιτρέπεται η επίσκεψη ενός συγγενικού προσώπου, μέχρι δύο φορές την εβδομάδα, μετά από εκ των προτέρων τηλεφωνική διευθέτηση με τον ιδιοκτήτη ή/και διαχειριστή ή/και διευθύνον πρόσωπο της Δομής 24ωρης Φροντίδας ΑμεΑ, για καθορισμό της ημέρας και ώρας επίσκεψης, καθώς και τη χρονική διάρκεια της παραμονής του επισκέπτη στον χώρο, ώστε να μην υπερβαίνει η επίσκεψη τη μια ώρα. Σε εξαιρετικά αναγκαίες περιπτώσεις, θα εξετάζεται η δυνατότητα περισσότερων επισκέψεων.

-Η ρύθμιση για όλες τις επισκέψεις στις Δομές 24ωρης φροντίδας για ΑμεΑ, θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να τηρούνται τα μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης και αποφυγής συγχρωτισμού, δηλαδή απόσταση τουλάχιστον ενός (1) μέτρου μεταξύ των ενοίκων και του προσωπικού και των επισκεπτών. Απαραιτήτως θα πρέπει να καταγράφονται οι επισκέψεις, για λόγους πιθανής ανάγκης ιχνηλάτισης.

-Οι επισκέπτες οφείλουν να τηρούν και να εφαρμόζουν αυστηρή υγιεινή των χεριών κατά τη διάρκεια των επισκέψεων. Νοείται ότι θα συνεχιστεί η λήψη όλων των μέτρων προφύλαξης που εξαγγέλθηκαν από το Υπουργείο Υγείας και βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα https://www.pio.gov.cy/coronavirus/press.html. Η ενεργητική επιτήρηση από το προσωπικό των Δομών προς όλα τα άτομα που εισέρχονται στους χώρους αυτούς είναι υποχρεωτική.

-Για την είσοδο ενήλικων επισκεπτών και παιδιών ηλικίας 12 ετών και άνω στις Δομές 24ωρης φροντίδας για ΑμεΑ, επιβάλλεται, η υποχρεωτική και ορθή χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Διάταγμα από τις 15/10/2020, https://www.pio.gov.cy/coronavirus/uploads/dia_n3.pdf, και κατόπιν θερμομέτρησης. Παράλληλα, γίνεται σύντομη συνέντευξη από εργαζόμενο της Δομής, ώστε να μην επιτρέπεται η είσοδος στις ακόλουθες περιπτώσεις:

σε επισκέπτες που ήρθαν σε στενή επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή είχαν πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό,
σε επισκέπτες που παρουσιάζουν οποιαδήποτε συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος (π.χ. βήχα, πυρετό ή δεκατική πυρετική κίνηση, ρινική καταρροή, αδυναμία-καταβολή).

-Οι έξοδοι των ενοίκων των Κρατικών, Ιδιωτικών και Κοινοτικών Στεγών Ηλικιωμένων και Αναπήρων/ Φροντιστές, των Κρατικών Ιδρυμάτων Παιδικής και Εφηβικής Προστασίας, καθώς και των Δομών 24ωρης φροντίδας ΑμεΑ, να περιοριστούν στις άκρως απαραίτητες και να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης που εξαγγέλθηκαν από το Υπουργείο Υγείας.

-Σε όλες τις Κρατικές, Ιδιωτικές και Κοινοτικές Στέγες Ηλικιωμένων και Αναπήρων/ Φροντιστές, στα Κρατικά Ιδρύματα Παιδικής και Εφηβικής Προστασίας, στα Κέντρα Ενηλίκων Ημερήσιας Φροντίδας καθώς και στις Δομές 24ωρης Φροντίδας για ΑμεΑ, η χρήση μάσκας στους ανελκυστήρες είναι υποχρεωτική. Η χρήση των ανελκυστήρων να περιορίζεται όπου είναι δυνατόν και κατά τη χρήση τους τα άτομα να μην υπερβαίνουν τα δύο.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι, όλα τα μέτρα προφύλαξης που εξαγγέλθηκαν από το Υπουργείο Υγείας και βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα https://www.pio.gov.cy/coronavirus/press.html, θα πρέπει να τηρούνται πολύ αυστηρά και από όλο το προσωπικό των πιο πάνω Δομών. Οι Ιδιοκτήτες/Διαχειριστές/Διευθύνοντα Πρόσωπα των προαναφερόμενων Δομών Φροντίδας έχουν προσωπική ευθύνη στον έλεγχο της αυστηρής τήρησης όλων των μέτρων και των οδηγιών.

Για υποστήριξη ή διευκρινίσεις το κοινό μπορεί να επικοινωνεί µε τα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία Ευημερίας τα τηλέφωνα των οποίων βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση central.sws@sws.mlsi.gov.cy.