ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόεδρος CIFA: Οι πωλήσεις δανείων είναι εργαλείο για μείωση των μη εξυπηρετούμενων

Πρόεδρος CIFA: Οι πωλήσεις δανείων είναι εργαλείο για μείωση των μη εξυπηρετούμενων

Ως ένα διαθέσιμο εργαλείο για να βοηθήσει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που σχετίζονται κυρίως με τον τομέα των ακινήτων, χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος του (CIFA) Άγγελος Γρηγοριάδης, την προτεινόμενη νομοθεσία που θα επιτρέπει τις πωλήσεις πακέτων δανείων.

Η πώληση δανείων, ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με τον τομέα ανάπτυξης γης (€7,21 δισ, εκ των οποίων τα €5,67 δισ ή ποσοστό 78,71% είναι μη εξυπηρετούμενα σύμφωνα με στοιχεία της ΚΤΚ τον Νοέμβριο του 2014), κρίνεται από τους διεθνείς πιστωτές ως μια υπαλλακτική μέθοδος απομόχλευσης, απελευθερώνοντας κεφάλαια των τραπεζών για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε δανεισμό της οικονομίας.

Το θέμα της πώλησης πακέτων δανείων (loan securitization), που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν με τους πιστωτές, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προβλήματος των ΜΕΔ, τα οποία με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας έχουν φτάσει τα €29,22 δισ (Νοέμβριος 2014). Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη ετοιμαστεί από την Κεντρική Τράπεζα και κατατέθηκε στους πιστωτές για σχόλια.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Γρηγοριάδης, επεσήμανε ότι οι πωλήσεις πακέτων δανείων βοήθησαν άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, να ξεπεράσουν το σκόπελο των προβληματικών δανείων.

Υπογράμμισε όμως ότι το νομοθετικό πλαίσιο, που θα θεσπιστεί, θα πρέπει να θέτει περιορισμούς ή κριτήρια σε σχέση με τους συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη αγορά. Για παράδειγμα οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι αδειοδοτημένοι είτε από την ΚΤΚ, σε περίπτωση τραπεζικού ιδρύματος, είτε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στην περίπτωση Επενδυτικών Ταμείων (Private Equity Funds), έχοντας και στις δύο περιπτώσεις έδρα την Κύπρο.

Ο κ. Γρηγοριάδης θεωρεί απομακρυσμένο το ενδεχόμενο εμπλοκής ταμείων αντισταθμισμένου κινδύνου (hedge funds), τα οποία ακολουθούν πιο επιθετική πολιτική και αποσκοπούν σε πιο βραχυπρόθεσμα κέρδη, και επεσήμανε πως «είναι δυνατό μέσα από τις συγκεκριμένες διαδικασίες να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας».

Πολλά ώριμα, είπε, «έργα εδώ και καιρό έχουν μείνει στάσιμα διότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Το είδος το ταμείων τα οποία αναμένεται να ενδιαφερθούν, πιστεύω ότι θα προχωρήσουν σε αξιοποίηση και ολοκλήρωση των έργων, ώστε να υπάρχει προστιθέμενη αξία. Αυτό θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Οι συνθήκες της κτηματαγοράς στην Κύπρο είναι τέτοιες που είναι δύσκολο ως απίθανο να υπάρξουν μαζικές κερδοφόρες βραχυπρόθεσμες πωλήσεις ακινήτων».

Παράλληλα, ένα θετικό στοιχείο για την οικονομία από την εμπλοκή των equity funds είναι η εμπειρογνωμοσύνη που διαθέτουν σε θέματα αναδιάρθρωσης, αλλά και η παρακολούθηση ενός έργου. «Τα εμπειρικά παραδείγματα, σε χώρες όπως η Αφρική, είναι ότι τα private equity funds κατάφεραν να επιφέρουν περισσότερη κερδοφορία, περισσότερες θέσεις εργασίας, διότι εργάζονται με σωστό και πιο παραγωγικό τρόπο, κάτι που βάζει σε πιο σωστές βάσεις την οικονομία», τόνισε.

Σημαντικός παράγοντας η τιμή αγοράς

Η πώληση δανείων μπορεί να αποτελεί μια άμεση λύση εφόσον οι ισολογισμοί απαλλάσσονται από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη, η τιμή πώλησης είναι ιδιαίτερα σημαντική και είναι κάτι που θα αξιολογεί κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα πριν προχωρήσει σε τέτοια πώληση.

Διότι, ανέφερε, «αν πωλήσει σε ζημιά, δηλαδή κάτω από την καθαρή λογιστική αξία μετά τις προβλέψεις για απομείωση, τότε αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα κεφάλαια των τραπεζών. Την ίδια στιγμή, όμως, τονίζεται ότι με την πώληση δημιουργείται ρευστότητα, εφόσον το τραπεζικό ίδρυμα θα εισπράξει άμεσα το τίμημα, και απελευθερώνονται κεφάλαια».

Από την πλευρά του, το ταμείο που θα αγοράσει το δάνειο και το έργο, που αποτελεί την ενυπόθηκη εξασφάλιση, θα δουλέψει το έργο καλύτερα πιο αποδοτικά με την προσδοκία ότι θα ρευστοποιήσει σε μεγαλύτερη αξία από αυτήν που το απέκτησε, καταγράφοντας κέρδος, σημείωσε.

Ρήτρες για αδειοδότηση και λειτουργία των ταμείων στην Κύπρο

Ο κ. Γρηγοριάδης υπογράμμισε πως είναι σημαντικό τα ταμεία αυτά να είναι αδειοδοτημένα και να έχουν έδρα στην Κύπρο, κάτι που θα προωθήσει και την εγχώρια βιομηχανία των επενδυτικών ταμείων, η οποία παρουσιάζει προοπτικές περαιτέρω μεγέθυνσης.

Σημείωσε παράλληλα, πως θα πρέπει να υπάρχει ρήτρα όπως τα περιουσιακά στοιχεία αυτά, στην περίπτωση που δεν πωληθούν σε ιδιώτες επενδυτές, να μεταπωλούνται σε άλλους οργανισμούς που επίσης να είναι αδειοδοτημένοι στην Κύπρο, αν ο αρχικός αγοραστής αποφασίσει να αναστείλει τις δραστηριότητες του.

«Τέτοιες ρυθμίσεις αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες που εκφράστηκαν στη Βουλή και στα πολιτικά κόμματα για τη δυνατότητα συγκεκριμένων επενδυτών να αποκτήσουν  τα δάνεια αυτά και τις ενυπόθηκες εξασφαλίσεις τους», τόνισε, προσθέτοντας ότι από τη στιγμή που οι εταιρείες αυτές θα είναι αδειοδοτημένες είτε από την Κεντρική Τράπεζα, είτε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, «τότε όχι μόνο θα γνωρίζεις τους μετόχους τους αλλά θα διασφαλίζεται ότι η λειτουργία τους θα διέπεται από  τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης.

Υπερβολικοί οι φόβοι για αγορά πακέτων δανείων με εξασφάλιση την κύρια κατοικία

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γρηγοριάδης είπε ότι δεν αναμένει σημαντικό ενδιαφέρον για αγορά πακέτων δανείων κύριας κατοικίας και εκποίησή τους, διότι οι οργανισμοί που δυνατόν να ενδιαφερθούν για αγορά δανείων ενδιαφέρονται κυρίως για δάνεια με εξασφάλιση εμπορικά ακίνητα.

«Τα δάνεια που σχετίζονται με την κύρια κατοικία είναι θέμα περισσότερο των τραπεζών, οι οποίες θα δώσουν υπαλλακτικές λύσεις αναδιάρθρωσης στους δανειολήπτες», είπε, επισημαίνοντας πως στη νομοθεσία που αφορά τις εκποιήσεις αναφέρεται ότι οι αγοραστές θα πρέπει να εφαρμόζουν ακριβώς τις ίδιες διαδικασίες που εφαρμόζουν οι τράπεζες για τους δανειολήπτες. «Άρα πέραν του γεγονότος ότι δεν υπάρχει επαρκής αγορά μεταπώλησης το διοικητικό κόστος θα είναι δυσανάλογο», συμπλήρωσε.

Άλμα πωλήσεων δανείων στην Ευρώπη

Το 2014 οι τράπεζες στην Ευρώπη διέθεσαν προβληματικά δάνεια ονομαστικής αξίας €91 δισ, που αντιστοιχεί σε αύξηση 40% σε ετήσια βάση και, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης απομόχλευσης, εκτιμάται πως οι πωλήσεις δανείων θα ξεπεράσουν τα €100 δισ, με την πλειοψηφία των αγορών να γίνεται από αμερικανικά ταμεία.

Επικαλούμενη έρευνα της CBRE Capital Advisers, η Ιrish Times, γράφει ότι οι πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων στην Ιρλανδία έφτασαν τα €49 δισ μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την Cushman and Wakefield, πέραν της Ιρλανδίας, στην Αγγλία πωλήθησαν το 2014 σχεδόν €30 δισ σε πωλήσεις δανείων εμπορικών ακινήτων (CRE), στην Ισπανία διατέθηκαν δάνεια ονομαστικής αξίας €17 δισ και στη Γερμανία €9 δισ. Παράλληλα όλοι οι οίκοι εκτιμούν πως η Ιταλία, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό ΜΕΔ στην Ευρώπη, θα κάνει θεαματική είσοδο στον τομέα των πωλήσεων δανειακών χαρτοφυλακίων. Μεγαλύτερος αγοραστής στην Ευρώπη το 2014 ήταν το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Cerberus Capital, το οποίο αγόρασε το 2014, με €17,6 δισ. Ακολούθησαν το επίσης αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Lone Star, με €16 δισ, και η Blackstone, με €8,7 δισ.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Η Κύπρος εισέρχεται και επίσημα πλέον στην προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top