ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Άμεση ανάγκη η δημιουργία Ενδιάμεσης Δομής Φιλοξενίας ηλικιωμένων με κορωνοϊό - Σε ποιό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία

Άμεση ανάγκη η δημιουργία Ενδιάμεσης Δομής Φιλοξενίας ηλικιωμένων με κορωνοϊό - Σε ποιό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει ξεκινήσει μελέτη για διενέργεια Ενδιάμεσης Δομής Φιλοξενίας ηλικιωμένων που νοσούν με κορωνοϊό, χωρίς να υπάρχει ακόμη τίποτα άμεσα χειροπιαστό, σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης

Η πληροφόρηση του ΟΚΥπΥ
Σημειώνουμε πως ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ κ. Πάμπος Χαριλάου, μιλώντας στο ThemaOnline, επεσήμανε πως η πληροφόρηση που έχει ο ΟΚΥπΥ είναι πως εντός των ημερών, το Υπουργείο Εργασίας θα δημιουργήσει ενδιάμεση δομή για φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων που έρχονται από οίκους ευγηρίας και έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό, αλλά δεν χρειάζονται ενδονοσοκομειακή νοσηλεία.

Αυτό συμβαίνει καθώς η κατάσταση που δημιουργείται σε πολλούς οίκους ευγηρίας όταν εντοπιστούν θετικά περιστατικά είναι ιδιαίτερα έκρυθμη, καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, ούτε αρκετοί χώροι για δημιουργία δύο ζωνών (θετικών και αρνητικών στον ιό).

Παράλληλα, πολλά άτομα από το προσωπικό ενδέχεται να βγουν «εκτός μάχης», είτε γιατί είναι στενές επαφές, είτε γιατί είναι ευπαθείς ομάδες, είτε γιατί νοσούν οι ίδιοι, ενώ πολλές φορές ο κατάλληλος προστατευτικός εξοπλισμός είναι δυσεύρετος για τα ιδιωτικά κέντρα.

Απαραίτητη ανάγκη για τους Οίκους Ευγηρίας και την προστασία των ηλικιωμένων ενοίκων
Αποτέλεσμα είναι να μην περιορίζεται ο ιός στα αρχικά επίπεδα και να παρατηρούνται περιστατικά υπερμετάδοσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Γηροκομείο Άγιος Αντώνιος Περιστερώνας, όπου όπως σημειώνεται στο  αποκαλυπτικό ρεπορτάζ τουThemaOnline, η κατάσταση χρήζει άμεσης παρέμβασης από τα αρμόδια όργανα.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Χαριλάου, η ενδιάμεση δομή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από αυτούς που παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο και είναι ακόμη θετικοί στον ιό, μέχρι να αρνητικοποιηθούν. Συμπλήρωσε δε πως αν και δεν είναι αρμοδιότητα του ΟΚΥπΥ, εντούτοις, προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να προχωρήσει ένα τέτοιο κέντρο ενδιάμεσης φροντίδας άμεσα, παρεμβαίνοντας με βοήθεια και όπου αλλού υπάρχει η δυνατότητα π.χ. με το Γηροκομείο Κυπερούντας όπου υπήρχε δυνατότητα να μεταφερθεί νοσηλευτικό προσωπικό από το Νοσοκομείο Τροόδους.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα τέτοιο Κέντρο Ενδιάμεσης Φιλοξενίας κρίνεται εξαιρετικά αναγκαίο από διευθυντές και διαχειριστές Οίκων Ευγηρίας και άλλων δομών που διαβιούν ευπαθείς ομάδες, επισημαίνοντας πως έπρεπε να γίνει πολύ νωρίτερα.

Σε διαδικασία μελέτης αλλά ακόμη τίποτα προς ανακοίνωση
Σύμφωνα πάντως με έγκυρες πληροφορίες του ThemaOnline, στο Υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για τις ανάγκες που υπάρχουν σε σχέση με την Ενδιάμεση Δομή Φιλοξενίας Ηλικιωμένων και όλα θα κριθούν από την αξιολόγηση των αναγκών.

Όπως μάλιστα μαθαίνουμε, δεν υπάρχει ακόμη τίποτα προς ανακοίνωση εντός ημερών, αλλά λόγω και των συνθηκών, «δεν αναμένεται να πάει μακριά η βαλίτσα».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top