ΔΙΕΘΝΗ

Τζόνσον: Χαλάρωση μέτρων για τα Χριστούγεννα αλλά με «εξαιρετική προσοχή»

Τζόνσον: Χαλάρωση μέτρων για τα Χριστούγεννα αλλά με «εξαιρετική προσοχή»

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι η χαλάρωση των περιορισμών κατά του κορωνοϊού το πενθήμερο 23-27 Δεκεμβρίου θα ισχύσει, αλλά τόνισε πως απαιτείται «εξαιρετική προσοχή».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από την Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Τζόνσον είπε ότι υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Αν και παραδέχθηκε ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από το Νοέμβριο που καταρτίστηκαν και ανακοινώθηκαν τα σχέδια για το πενθήμερο των Χριστουγέννων, είπε ότι η κυβέρνηση «δεν θα ποινικοποιήσει» τα σχέδια που έχουν κάνει οι πολίτες να δουν συγγενείς αυτές τις γιορτές, σχολιάζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «απάνθρωπο».

Τόνισε, ωστόσο, ότι η χαλάρωση συνοδεύεται από ισχυρές συστάσεις. Αν και θα επιτρέπεται στα μέλη τριών νοικοκυριών να συναντώνται σε ένα σπίτι και τις πέντε ημέρες, αυτό είναι το «μέγιστο» επιτρεπτό και όχι ο στόχος που πρέπει να έχουν οι πολίτες.

Κάλεσε επίσης όσους θα συναντηθούν με άτομα με τα οποία δε συγκατοικούν να αυτοαπομονωθούν για πέντε ημέρες, δηλαδή από αυτή την Παρασκευή.

Ζήτησε επίσης να μη γίνονται μετακινήσεις από και προς περιοχές που υπάγονται στη βαθμίδα του πιο υψηλού ρίσκου διασποράς του ιού και αν είναι δυνατόν να μη διανυκτερεύει κανείς μακριά από το σπίτι του.

Συνέστησε επίσης σε όποιον σχεδιάζει να δει ηλικιωμένους συγγενείς να το αποφύγει μέχρι να εμβολιαστούν.

Τέλος, παρότρυνε τον κόσμο να αποφύγει το συνωστισμό κατά τις εκπτώσεις που παραδοσιακά αρχίζουν τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων.

Ο αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι που πλαισίωνε τον Πρωθυπουργό στη συνέντευξη Τύπου παρότρυνε τους πολίτες να γιορτάσουν μεν αλλά οι εορτασμοί να είναι «σύντομοι», «τοπικοί» και «μικροί» σε μέγεθος παρέας.

Προειδοποίησε δε ότι τα επιδημιολογικά μοντέλα δείχνουν πως οι μεγάλες συναθροίσεις θα οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους, αλλά δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη πως οι πολίτες θα συμπεριφερθούν υπεύθυνα.

Ο κ. Τζόνσον είχε πει νωρίτερα ότι η απόφαση να ισχύσει η χαλάρωση των περιορισμών στις συναθροίσεις ελήφθη ομόφωνα με τις αποκεντρωμένες κυβερνήσεις σε Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.

Η ουαλική κυβέρνηση, ωστόσο, κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν τις χριστουγεννιάτικες «φούσκες» σε δύο και όχι τρία νοικοκυριά. Ανακοίνωσε δε ότι από τις 28 Δεκεμβρίου όλη η Ουαλία θα τεθεί στη βαθμίδα 4 των τοπικών  περιοριστικών μέτρων, που στη ουσία συνιστά νέο lockdown, καθώς θα απαγορεύονται οι συναντήσεις ατόμων που δε συγκατοικούν ακόμα και σε υπαίθριο χώρο.

Τα εμπορικά καταστήματα και τα κέντρα αναψυχής και άθλησης στην Ουαλία θα κλείσουν από το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων και τα καταστήματα εστίασης από τις 6 το βράδυ ανήμερα τα Χριστούγεννα και θα παραμείνουν κλειστά για τις τουλάχιστον τρεις εβδομάδες που θα διαρκέσει το lockdown.

Και στη Σκωτία η τοπική Πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζιον είπε ότι τα νοικοκυριά που θα συγκροτούν μια χριστουγεννιάτικη «φούσκα» στο πλαίσιο της χαλάρωσης των περιορισμών θα ήταν καλό να συναντηθούν μόνο μία μέρα και όχι καθ’ όλο το πενθήμερο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top