ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Σε θάλαμο COVID μετατρέπεται το Χειρουργικό Β' του Νοσοκομείου Λευκωσίας - Μεγάλος ο αριθμός των νοσηλευόμενων

Σε θάλαμο COVID μετατρέπεται το Χειρουργικό Β' του Νοσοκομείου Λευκωσίας - Μεγάλος ο αριθμός των νοσηλευόμενων

Σε θάλαμο COVID-19 έχει μετατραπεί η κλινική Γενική Χειρουργική Β' του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, μετά και από δύο επείγοντα χειρουργεία ασθενών θετικών στον κορωνοϊό που έγιναν εκεί την Τετάρτη και με στόχο να αναπτυχθούν ακόμα 20 κλίνες για τις ανάγκες ασθενών με κορωνοϊό.

Παράλληλα στον συγκεκριμένο θάλαμο υπήρξε τις προηγούμενες μέρες αλυσίδα μετάδοσης περιστατικών COVID-19 σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπος του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, το Χειρουργικό Β' έχει μετατραπεί σε θάλαμο COVID, αφού νοσηλεύονται εκεί δύο περιστατικά θετικά στον κορωνοϊό που χειρουργήθηκαν χθες ως επείγοντα.

«Η προσπάθειά μας είναι να αναπτύξουμε γύρω στις 20 κλίνες, ώστε αν αυξηθεί ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών να μπορούμε να ανταποκριθούμε με επάρκεια», ανέφερε ο κ. Χαριλάου.

Παράλληλα ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι τις προηγούμενες μέρες στο Χειρουργικό Β' υπήρξε ένα cluster περιστατικών COVID-19 σε επαγγελματίες υγείας και ασθενείς και γίνεται ιχνηλάτηση επαφών ώστε να διαπιστωθεί από που προήλθε αυτή η διασπορά.

Μεγάλος αριθμός νοσηλευόμενων με COVID-19
Παράλληλα ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι σήμερα, στα δημόσια νοσηλευτήρια ο αριθμός των νοσηλευόμενων με COVID-19 φθάνει τους 150, που είναι ένας πολύ υψηλός αριθμός και ο υψηλότερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας.

Επίσης σημείωσε ότι πέραν των 30 ασθενών νοσηλεύονται είτε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είτε σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

«Οι δυνατότητες του συστήματος υγείας δεν είναι απεριόριστες, έχουν κάποια όρια. Στο παρόν στάδιο η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Όμως εκεί και όπου θα παρατηρηθεί - που αναμένεται να παρατηρηθεί τις επόμενες μέρες - αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων, δεν θα αφεθεί κανένας χωρίς να τύχει της πρέπουσας θεραπείας», είπε ο κ. Χαριλάου.

Είναι για αυτό, πρόσθεσε, που αναπτύσσονται συνέχεια νέες κλίνες «για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με επάρκεια και να νοσηλεύσουμε τα άτομα τα οποία χρήζουν ενδονοσοκομειακής θεραπείας».

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα αναπτύσσονταν εκεί και όπου απαιτείται 200 κλίνες COVID -19 και 115 κλίνες εντατικής θεραπείας. Όπως είπε ο κ. Χαριλάου, αν φτάσουν στο σημείο να έχουν ανάγκη περισσότερες από 200 κλίνες, τότε θα αναπτυχθούν περισσότερες για να μην αφεθεί κανένας χωρίς την πρέπουσα φροντίδα. Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι θα σταματήσουν αυτόματα τα χειρουργεία ρουτίνας, όχι μόνο στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, για να μπορέσουν να έχουν διαθέσιμες κλίνες για επείγοντα περιστατικά που δεν είναι COVID, και για να μπορούν να ανταποκριθούν και τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ο κ. Χαριλάου εξήγησε επίσης ότι ο αριθμός των εξιτηρίων είναι μικρότερος από τον αριθμό των εισαγωγών, οπότε όσο υπάρχει αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στην κοινότητα θα υπάρχει και ανάγκη για περισσότερες κλίνες.

Διευκρίνισε επίσης ότι η διαχείριση της πανδημίας γίνεται αποκλειστικά από τις υποδομές του ΟΚΥπΥ. Ωστόσο όπως είπε, ήδη έχει αρχίσει η επιστράτευση κάποιων γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα συγκεκριμένων ειδικοτήτων και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανταποκριθούν για να δώσουν την πρέπουσα βοήθεια εκεί και όπου χρειάζεται.

Παράλληλα ο Εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ, ανέφερε ότι «η σκέψη μας αυτές τις μέρες είναι σε όσους νοσηλεύονται στα δημόσια νοσηλευτήρια με COVID-19 και η ευχή μας να αναρρώσουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα και να επιστρέψουν υγιείς πίσω στις οικογένειές τους».

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού που ξεκινούν την ερχόμενη Κυριακή, σημείωσε ότι ο ΟΚΥπΥ έχει κάνει πλάνο, είναι σε στενή συνεργασία με το Υπουργείου Υγείας ώστε να βοηθήσει εκεί και όπου του ζητηθεί, ενώ θα εμβολιάσει ο ίδιος το προσωπικό του.

Μήνυμα από τον Υπουργό Υγείας
Εξάλλου σε Χριστουγεννιάτικο μήνυμα που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ευχήθηκε περαστικά και κουράγιο σε όσους δοκιμάζονται. «Είμαι βέβαιος ότι ενωμένοι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη δοκιμασία», πρόσθεσε.

«Αυτές τις ώρες οι σκέψεις μας στρέφονται στους συνανθρώπους μας με προβλήματα υγείας, τους ευπαθείς, τους ηλικιωμένους μας και σε όλους εκείνους που βρίσκονται συνεχώς δίπλα τους, τους επαγγελματίες υγείας, τους ιατρούς, νοσηλευτές, φροντιστές, παραϊατρικό προσωπικό και εθελοντές. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες δεν μου επιτρέπουν να είμαι μαζί τους σήμερα, όπως κάθε χρόνο. Προσβλέπω τη μέρα που θα ανταμώσουμε ξανά, να τους εκφράσω την αγάπη μας, την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη εκ μέρους όλων», αναφέρει ο Υπουργός.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top