ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Νέα διάλεξη της διαδικτυακής δράσης «Μίλα μου Ιστορικά», του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου

Νέα διάλεξη της διαδικτυακής δράσης «Μίλα μου Ιστορικά», του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου

Άνθρωποι και κοινωνικές ομάδες συνθέτουν ένα σκηνικό με ιδιαίτερο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό ενδιαφέρον, σ’ ένα κομβικό σημείο της κυπριακής προϊστορίας.

Με μια ακόμα ενδιαφέρουσα διάλεξη έχει εμπλουτιστεί η διαδικτυακή δράση «Μίλα μου Ιστορικά», του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου. Το νέο επεισόδιο με ομιλήτρια την Δρα Μαρία Μηνά, με τίτλο «Η Κοινωνική Ταυτότητα ως Βιωματική Εμπειρία στη Χαλκολιθική και Πρώιμη Εποχή του Χαλκού στην Κύπρο», παρουσιάζεται από σήμερα Παρασκευή 29 Ιανουαρίου.

Θεματική Διάλεξης

Το αντικείμενο της διάλεξης είναι η βιωματική διάσταση της κοινωνικής ταυτότητας στην προϊστορική Κύπρο. Η προσέγγιση των αρχαιολογικών δεδομένων επιχειρείται μέσα στο πλαίσιο των θεωρητικών προβληματισμών της Αρχαιολογίας του Σώματος με στόχο να διαφωτισθούν θέματα προϊστορικής κοινωνικής οργάνωσης. Η μελέτη εστιάζεται στη Χαλκολιθική (περίπου 4000-2500 π.Χ.) και Πρωτοκυπριακή περίοδο (περίπου 2500-2000 π.Χ.), καθώς οι αρχαιολογικές ενδείξεις για αλλαγές στον τρόπο ζωής συνθέτουν ένα σκηνικό μ’ ένα ιδιαίτερο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό ενδιαφέρον. Σε αυτό το κομβικό σημείο της προϊστορίας της Κύπρου, επιχειρείται η ιχνηλάτηση της παρουσίας και της δράσης ατόμων και κοινωνικών ομάδων.


Σύντομο βιογραφικό της ομιλήτριας

Η Μαρία Μηνά είναι Επίκουρη Καθηγήτρια επί Θητεία στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διδάσκει το αντικείμενο “Προϊστορική Αρχαιολογία της Ανατολικής Μεσογείου”. Σπούδασε Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Southampton σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, ενώ ολοκλήρωσε τις διδακτορικές της σπουδές στο Institute of Archaeology, University College London. Η Μαρία Μηνά έχει διδάξει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, έχει εργασθεί ως ερευνήτρια στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα πεδίου στην Ελλάδα και την Κύπρο.


H σειρά διαλέξεων «Μίλα μου Ιστορικά» αποτελεί μια επιστημονικά τεκμηριωμένη και ταυτόχρονα φιλική στον ακροατή σειρά, από έγκριτους επιστήμονες που εστιάζουν σε διάφορα κυπρολογικά θέματα, τα οποία σχετίζονται με τα Μουσεία, Συλλογές, Εκθέσεις, Δράσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος, αλλά και ευρύτερα με όλες τις περιόδους της κυπριακής ιστορίας, αρχαιολογίας, ιστορίας της τέχνης και λογοτεχνίας.

Οι διαλέξεις παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη σελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος στο Facebook (Boccf), στην ιστοσελίδα μας (www.boccf.org) και σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες παροχής ήχου (Buzzsprout, Spotify, Google Podcasts: “Μίλα μου ιστορικά”).

 

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου
Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία
Για πληροφορίες: 22 128157

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top