ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: Ξεπερνούν τις 7.000 οι αιτήσεις ασύλου στην Κύπρο

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: Ξεπερνούν τις 7.000 οι αιτήσεις ασύλου στην Κύπρο

Παρά την κρίση της πανδημίας η Κύπρος έλαβε το 2020, περισσότερες από 7,000 αιτήσεις ασύλου, με τους Σύρους να είναι η πρώτη εθνικότητα μεταξύ των αιτητών, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ενημερώνοντας μέσω τηλεδιάσκεψης τον Περιφερειακό Διευθυντή του Γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Ola Henrikson,  για τις μεταναστευτικές ροές στην Κύπρο.


Η συζήτηση είχε στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας με τον ΔΟΜ για την εξεύρεση αποτελεσματικών ρυθμίσεων για εθελούσιες επιστροφές και επανένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους.

Ο Υπουργός ανάφερε ότι η Κύπρος παραμένει η πρώτη χώρα στις αιτήσεις ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού μεταξύ των κρατών μελών της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι οι αυξημένες αφίξεις, οι οποίες είναι αποτέλεσμα εισροής μεταναστών κυρίως από την «πράσινη γραμμή», δημιουργούν μεγάλη πίεση στο σύστημα ασύλου και υποδοχής της Κύπρου.

Ο κ. Νουρής πληροφόρησε τον Περιφερειακό Διευθυντή του ΔΟΜ για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Κύπρος προς αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως είναι η πρόσφατη συμφωνία επανεισδοχής με τον Λίβανο και τον ενημέρωσε πως τροχοδρομούνται συμφωνίες και με άλλα κράτη από όπου η Κύπρος έχει αυξημένες αφίξεις μεταναστών.

Αναφορά έκανε και στην πρόσφατη υιοθέτηση σειράς νέων νομοθετικών μέτρων για την επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής ατόμων, των οποίων η αίτηση για άσυλο έχει απορριφθεί.   

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση χρησιμοποιεί το πρόγραμμα υποβοηθούμενων εθελούσιων επιστροφών και επανένταξης υπηκόων τρίτων χωρών, στόχος του οποίου είναι η ασφαλής επιστροφή και επανένταξη στις χώρες καταγωγής τους.

Ζήτησε από τον Διευθυντή της Περιφέρειας του ΔΟΜ περαιτέρω βοήθεια, ούτως ώστε να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα και αναφέρθηκε και στο υπό συζήτηση νέο πιλοτικό πρόγραμμα στέγασης ευάλωτων μεταναστών που, μεταξύ άλλων, στοχεύει στην αποτροπή πρόκλησης δημογραφικής αλλοίωσης και γκετοποίησης συγκεκριμένων περιοχών.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής από πλευράς του εξέφρασε την ετοιμότητα του Οργανισμού να στηρίξει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Υπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον Περιφερειακό Διευθυντή για επίσκεψη του στην Κύπρο.  

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top