ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ανδρέας Πεντραράς στο Themaonline: Η αμυντική θωράκιση της Κύπρου - Η στάση απέναντι στην Τουρκία

Ο Ανδρέας Πεντραράς στο Themaonline: Η αμυντική θωράκιση της Κύπρου - Η στάση απέναντι στην Τουρκία

Για την  απόφαση του να αποδεχθεί την πρόταση του ΔΗΣΥ και να κατέλθει στις επικείμενες Βουλευτικές εκλογές ως Αριστίνδην Υποψήφιος Λευκωσίας, μίλησε στο Themaonline o Αντιστράτηγος ε.α., Ανδρέας Πενταράς.

Ο κύριος Πενταράς έχει μια μακρόχρονη και αξιοσημείωτη πορεία ως αξιωματικός του στρατού σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ διετέλεσε και διοικητής της ΚΥΠ.

Ο Αντιστράτηγος ε.α., Ανδρέας Πενταράς σχολιάζει τις εξελίξεις στην Τουρκία και πως οι χαμηλές προσδοκίες δεν πρέπει να μας απομακρύνουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων «με διεκδικητική διάθεση  για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση».

Διαβάστε αυτούσια τη συνέντευξη του Αριστίνδην Υποψήφιου Λευκωσίας, ΔΗΣΥ, στη  στο Themaonline

Από τον Ελληνικό Στρατό, στην Εθνική Φρουρά, έπειτα στην ΚΥΠ και σήμερα υποψήφιος στις Βουλευτικές εκλογές. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να αποδεχτείτε την πρόταση του ΔΗΣΥ για να είστε αριστίνδην υποψήφιος;

Πιστεύω ότι οι γνώσεις και εμπειρία που απέκτησα σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, ύστερα από υπηρεσία 42 ετών  στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και η υπηρεσία μου στη ΚΥΠ και η περαιτέρω ενασχόληση μου με τα ζητήματα αυτά, με κάνουν να νοιώθω ότι μπορώ να συμβάλω και από τη θέση του μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων στη περαιτέρω ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της ΚΔ καθώς και στη διαμόρφωση μιας ορθής αμυντικής πολιτικής απέναντι στη Τουρκική επιθετικότητα. Η ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα, ως ο βασικός συντελεστής ισχύος του κράτους, αποτελεί το βάθρο πάνω στο οποίο στηρίζεται η διπλωματία όταν κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

Το Κυπριακό πρόβλημα για ακόμα μια φορά πρωταγωνιστεί στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Βρισκόμαστε λίγο πριν από ακόμα μια «ευκαιρία» για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος για μερικούς, για ένα «αδιέξοδο» για όλους ενόψει της άτυπης πενταμερούς. Εσείς τι νομίζετε;

Από το 1974 μέχρι σήμερα, έγιναν πολλές προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού χωρίς αποτέλεσμα. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη Τουρκική αδιαλλαξία, η οποία ανεξάρτητα από ποια κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία, ακολουθεί πιστά τη στρατηγική που χαράχθηκε από τη δεκαετία του 50 (σχέδιο Νιχάτ Ερίμ) για μια ιδιόμορφη διχοτόμηση της Κύπρου και ταυτόχρονα την άσκηση γεωστρατηγικού ελέγχου σ ολόκληρη τη Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή. Σήμερα, οι σχεδιασμοί αυτοί της Τουρκίας όχι μόνο δεν άλλαξαν, αλλά αντίθετα ενισχύθηκαν με το όραμα του Ερντογάν για ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σ αυτή τη στρατηγική είναι ενταγμένη και η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας για λύση δύο κρατών στη Κύπρο. Κατά συνέπεια, οι προσδοκίες για λύση είναι πολύ περιορισμένες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με διεκδικητική διάθεση  για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση.

Η Τουρκία έχει το «σύστημα» με κάθε αφορμή και μέσο να τορπιλίζει την κατάσταση στην  Ανατολική Μεσόγειο. Με ποιο τρόπο θα ακούσει η Τουρκία και θα κάνει στην άκρη τις αξιώσεις της για να επιτευχθεί η λύση στο Κυπριακό;

Την αναθεωρητική στρατηγική, όπως τη περιέγραψα πιο πάνω, η Τουρκία τη στηρίζει στην ισχύ των Ενόπλων της Δυνάμεων και ιδιαίτερα του ναυτικού και της αεροπορίας. Αν θέλουμε λοιπόν η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο αλλά και να προχωρήσει σε μια σωστή λύση του Κυπριακού προβλήματος όπως αυτή προδιαγράφεται από τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και με πλήρη σεβασμό στο διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκαιο,  θα πρέπει ο Ελληνισμός να αμφισβητήσει τη δυνατότητα της Τουρκίας να προβάλλει τη στρατιωτική της ισχύ και στη βάση αυτή να προσέρχεται στις συνομιλίες, είτε για τα Ελληνοτουρκικά είτε για το Κυπριακό. Αυτή η αποτρεπτική ικανότητα του Ελληνισμού θα πρέπει να γίνει σε απόλυτη συνεργασία Κύπρου- Ελλάδας, στα πλαίσια ενός νέου αμυντικού δόγματος, αλλά και σε συνεργασία με φιλικές γειτονικές χώρες με τις οποίες μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα στη περιοχή της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου.

Πιστεύετε ότι η λύση του Κυπριακού έχει καθυστερήσει επικίνδυνα και θα δικαιωθούν όσοι λένε ότι αν αποτύχουμε και τώρα η Τουρκία θα είναι ένα βήμα πριν την ενσωμάτωση της με τα κατεχόμενα;

Δεν είμαι θιασώτης των τελευταίων ευκαιριών. Η ιστορία διδάσκει ότι τελευταίες ευκαιρίες για διεκδίκηση της ελευθερίας  των λαών δεν υπήρξαν ποτέ. Σε περίπτωση αποτυχίας της άτυπης συνάντησης της Γενεύης, οι συνομιλίες δεν θα καταρρεύσουν γιατί η συνάντηση είναι άτυπη και ούτε καν πρακτικά των συνομιλιών θα τηρηθούν. Και ούτε ευθύνες θα αποδοθούν σε οποιονδήποτε, γιατί απλά ο ΟΗΕ δεν λειτουργεί ως ένα δικαστήριο. Ο ΟΗΕ έχει βέβαια τα δικά του διεθνή δικαστήρια όπως της Χάγης, του Αμβούργου κλπ, στα οποία μπορούν να καταφεύγουν τα κράτη και τα οποία με τις αποφάσεις τους, αποδίδουν ή όχι ευθύνες. Όμως ο ίδιος ο ΟΗΕ δεν έχει καμιά αρμοδιότητα από τον Καταστατικό του Χάρτη να αποδίδει ευθύνες. Όσο για την ενσωμάτωση των κατεχομένων, η Τουρκία ποτέ δεν θα αποτολμήσει κάτι τέτοιο, γιατί κατά την εκτίμησή της, μια τέτοια λύση θα έδινε χώρο στην Ελλάδα να δραστηριοποιηθεί ποικιλοτρόπως στη Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο ανατρέποντας τις νεοοθωμανικές φιλοδοξίες της.

Γνωρίζετε καλύτερα από αρκετούς πως η άμυνα μας είναι το Α και το Ω. Τι είναι αυτό που δεν έγινε μέχρι σήμερα στην άμυνα της Κύπρου ή πρέπει να εξιχρονιστεί;

Το σχέδιο αναβάθμισης της αμυντικής θωράκισης της ΚΔ, όπως αυτό εξελισσόταν στα πλαίσια του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ανακόπηκε μετά το σχέδιο Ανάν το 2004 με ευθύνη των τότε κυβερνήσεων. Στη συνέχεια ήλθε η οικονομική κρίση και το κούρεμα που δεν επέτρεπε αύξηση των αμυντικών δαπανών. Μετά την ανάκαμψη της οικονομίας, καταρτίσθηκε ένα φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και η ολοκλήρωση του οποίου στα επόμενα ένα-δύο χρόνια θα προσδώσει νέες δυνατότητες στην ΕΦ. Επειδή όμως πατρίδα δεν είναι μόνο το χερσαίο έδαφος αλλά ο χώρος στον οποίο η χώρα ασκεί κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα, θα πρέπει η αμυντική  θωράκιση να καλύψει και την ΑΟΖ της ΚΔ. Αυτό προϋποθέτει την ενίσχυση του ναυτικού της ΕΦ με ναυτικές μονάδες, ικανές, στα πλαίσια συνεργασίας με το πολεμικό ναυτικό της Ελλάδας να παρέχουν ασφάλεια στις δραστηριότητες της ΚΔ για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την Αεροπορία της ΕΦ η οποία πρέπει να ενισχυθεί με μαχητικά αεροσκάφη. Παράλληλα βέβαια απαιτείται εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων κάποια από τα οποία άρχισαν να γηράσκουν, αλλά και προμήθεια έξυπνων όπλων.

Τι θα λέγατε σήμερα σε όσους γυρίζουν την πλάτη στις εκλογές;

Η επιλογή της αποχής ως πολιτική πράξη, επιφέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκουν όσοι θα απέχουν από τις εκλογές. Και τούτο, διότι ακόμα και χίλιοι ψηφοφόροι να προσέλθουν στις κάλπες, οι 56 βουλευτές θα εκλεγούν. Όμως το ίδιο είναι οι 56 βουλευτές να εκλεγούν από 1000 ψηφοφόρους και το ίδιο είναι να εκλεγούν από 500000; Κατά συνέπεια, όσο περισσότεροι πολίτες προσέλθουν στις κάλπες τόσο η ποιότητα των μελών της Βουλής που θα εκλεγούν θα είναι καλύτερη. Και με δεδομένο ότι στα προεδρικά συστήματα, όπως είναι το δικό μας, η Βουλή, μέσω του νομοθετικού και του ελεγκτικού της έργου, παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων από τη κυβέρνηση, εκείνο που θα συμβαίνει στη περίπτωση μεγάλης αποχής, είναι ότι κάποιοι, όχι οι καταλληλότεροι, θα αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς.

Γιατί να επιλέξει εσάς κάποιος στις επικείμενες Βουλευτικές εκλογές;

Ζούμε στον αιώνα της εξειδίκευσης όπου η εξειδικευμένη γνώση σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής, παίζει αποφασιστικό ρόλο στη λήψη των ορθών αποφάσεων από τα κέντρα εξουσίας. Η Βουλή εγκρίνει τον αμυντικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης, ασκεί το νομοθετικό έργο σχετικά με τους νόμους και κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία της ΕΦ και στα πλαίσια του ελεγκτικού της ρόλου, ασκεί εποπτεία στην εν γένει αμυντική πολιτική του κράτους. Με τη γνώση και εμπειρία που απέκτησα στα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, όχι μόνο μέσα από τα βιβλία αλλά  μέσα από τη καθημερινή δραστηριότητα των Ενόπλων Δυνάμεων για 42 χρόνια, πιστεύω ότι μπορώ να συμβάλω ως μέλος της νομοθετικής εξουσίας, στη περαιτέρω ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Επέβαινε σε μοτοσικλέτα ο στόχος της απόπειρας φόνου - Δείτε φωτογραφία από το σημείο

Επέβαινε σε μοτοσικλέτα ο στόχος της απόπειρας φόνου - Δείτε φωτογραφία από το σημείο

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές το μεσημέρι της Τρίτης (23/04) στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top