ΚΟΣΜΟΣ

Δήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης: H ΕΕ μπορεί να αποτελέσει την ασφαλιστική δικλείδα σε μια επανενωμένη Κύπρο

Δήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης: H ΕΕ μπορεί να αποτελέσει την ασφαλιστική δικλείδα σε μια επανενωμένη Κύπρο

Η ανάληψη ενός ενεργότερου και πιο καθοριστικού ρόλου από πλευράς ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, θα είναι προς όφελος τόσο της Κύπρου όσο και της ίδιας της ΕΕ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την Ημέρα της Ευρώπης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η Διακήρυξη Σούμαν στις 9 Μαΐου 1950, που σηματοδότησε ουσιαστικά την αρχή του οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθόρισε ως βασικούς στόχους την ευημερία, την ειρήνη και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών της Ευρώπης.

Η βασική αρχή της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, ανέφερε, διασφαλίζει την αξιοπιστία και τον αποτελεσματικό ρόλο όλων των κρατών μελών στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, η Κύπρος μπορεί να συνδράμει έμπρακτα τόσο στις προσπάθειες για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση όσο και στην προώθηση στόχων και επιδιώξεων της ΕΕ σε περιφερειακά και διεθνή θέματα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η “Κύπρος, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βιώνει εδώ και 40 και πλέον χρόνια τις τραγικές συνέπειες της διαίρεσης και της στρατιωτικής κατοχής, γεγονός που αναμφίβολα συνιστά μια ανοικτή πληγή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα”.

Μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού που θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει πραγματικά την πατρίδα μας θα πρέπει αναπόφευκτα να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και με τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ο σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, “η ΕΕ μπορεί να αποτελέσει την ασφαλιστική δικλείδα σε μια επανενωμένη Κύπρο διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων”.

Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι η “ανάληψη ενός ενεργότερου και πιο καθοριστικού ρόλου από πλευράς ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, με στόχο τη διασφάλιση της λειτουργικότητας ενός κράτους μέλους και το σεβασμό των αρχών και αξιών στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, θα είναι προς όφελος τόσο της Κύπρου όσο και της ίδιας της ΕΕ”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top