ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγοράζεις απο χώρα εκτός Ε.Ε; Απο 1η Ιουλίου θα φορολογείσαι για κάθε δέμα απο το πρώτο σέντ

Αγοράζεις απο χώρα εκτός Ε.Ε; Απο 1η Ιουλίου θα φορολογείσαι για κάθε δέμα απο το πρώτο σέντ

Αλλαγές έρχονται απο 1η Ιουλίου. Τι αλλάζει με τα ταχυδρομικά αντικείμενα που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Από την 1η Ιουλίου 2021, θα εφαρμοστεί ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για το ηλεκτρονικό εμπόριο, με βάση τον οποίο καταργείται η απαλλαγή από την καταβολή ΦΠΑ για τα αντικείμενα αξίας κάτω των € 17,09. Ως εκ τούτου, όλα τα εισερχόμενα ταχυδρομικά αντικείμενα από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία περιέχουν εμπόρευμα (εξαιρούνται τα αντικείμενα που περιέχουν έγγραφα ή προσωπική αλληλογραφία), θα υπόκειται σε καταβολή ΦΠΑ, ανεξαρτήτως αξίας.

Με απλά λόγια όσα δέματα θα εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, απο τρίτες χώρες, απο 1η Ιουλίου ανεξαρτήτως αξίας ( δηλαδή απο 0.01 ευρώ) θα υπόκεινται σε καταβολή ΦΠΑ ανάλογα την αξία τους συν τους ταχυδρομικούς δασμούς οι οποίοι είναι στα 3.50 ευρώ.

Στα πλαίσια των αλλαγών, πριν λίγο καιρό μπήκε στη ζωή μας και στο σύστημα «THALIS»

Το «THALIS» αποτελεί ένα ολιστικό σύστημα διαχείρισης εισερχόμενων και τοπικών ταχυδρομικών αντικειμένων. Χρησιμοποιεί σύγχρονη τεχνολογία OCR (Optical Character Recognition), για την ανάγνωση της ετικέτας του αντικειμένου και την αναγνώριση του παραλήπτη και στη συνέχεια την έκδοση της ειδοποίησης για την παραλαβή.

Περιλαμβάνει, επίσης, μηχανή διαλογής μικροδεμάτων και συστημένων, ενώ στα Ταχυδρομικά Γραφεία δίνει τη δυνατότητα παράδοσης του αντικειμένου στον παραλήπτη με γρήγορο και σύγχρονο τρόπο. Επίσης, είναι διασυνδεδεμένο με άλλα συστήματα για την ενημέρωση του track & trace, για την τελωνειακή διαχείριση, κτλ.

Τι αλλάζει με το σύστημα «THALIS»;

Το σύστημα «THALIS» είναι διασυνδεδεμένο με μηχανισμό διαχείρισης τελωνειακών δηλώσεων οι οποίες αποστέλλονται ηλεκτρονικά, πριν ή κατά την αναχώρηση του ταχυδρομικού αντικειμένου από τη χώρα αποστολής. Οι τελωνειακές δηλώσεις αφορούν τα αντικείμενα που περιέχουν εμπόρευμα και:

      i. προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης

    ii. προέρχονται μεν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο η καταγωγή του περιεχομένου είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν έχουν καταβληθεί οι φόροι και δασμοί (φέρουν τη χαρακτηριστική «κίτρινη ετικέτα»)

Με το «THALIS» και τη συνεργασία του Τμήματος Τελωνείων και άλλων αρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων, θα ξεκινήσει σταδιακά ο τελωνειακός έλεγχος των αντικειμένων, πριν την άφιξή τους στην Κύπρο, στη βάση των πληροφοριών που περιέχονται στην ηλεκτρονική τελωνειακή δήλωση που τα συνοδεύει. 

Η δυνατότητα αυτή εξαρτάται φυσικά από την ποιότητα και την αξιοπιστία των δεδομένων που περιέχει η τελωνειακή δήλωση, ώστε να μειωθεί η ανάγκη για το φυσικό έλεγχο των αντικειμένων όταν φθάσουν στην Κύπρο, κάτι που αναπόφευκτα προκαλεί καθυστέρηση. Σημειώνεται ότι, όπου κρίνεται αναγκαίο, ο φυσικός έλεγχος των αντικειμένων θα γίνεται κεντρικά, σύμφωνα με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας, χωρίς να παρευρίσκεται ο παραλήπτης, όπως γίνεται σήμερα.

Ο έλεγχος από το Τμήμα Τελωνείων γίνεται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και αποτελεί αποκλειστική εξουσία και αρμοδιότητά του. Η προσπάθεια είναι αυτός να ολοκληρώνεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό, πριν την άφιξη του αντικειμένου στην Κύπρο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε και στο σύνδεσμο ΕΔΩ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top