ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Ανατροπή και μένουν τα δωρεάν τεστ; - Αυτά προτείνουν οι επιδημιολόγοι για τα επόμενα μέτρα

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Ανατροπή και μένουν τα δωρεάν τεστ; - Αυτά προτείνουν οι επιδημιολόγοι για τα επόμενα μέτρα

Η συμβολή της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας επανέρχεται στο προσκήνιο με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα να καλεί σε έκτακτη σύσκεψη εν αναμονή των εισηγήσεων τους για την επόμενη μέρα.

Οι εισαγωγές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και όσο ο αριθμός των εισροών παραμένει σημαντικά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των εξιτηρίων η ανησυχία εντείνεται. Η γεωμετρική αύξηση των νοσηλευόμενων πυκνώνει τα μαύρα σύννεφα πάνω από την -ήδη- επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα με τους αρμόδιους να αναζητούν νέες λύσεις για να ανακοπεί η διασπορά.

Παρά την αισιοδοξία ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς, η Κυβέρνηση μαζί με το Υπουργείο Υγείας αλλά και την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα θέλουν να είναι προετοιμασμένοι αφού σε ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης τα σκληρότερα μέτρα θα αποτελέσουν μονόδρομο.

Οι συνεχείς εξαγγελίες για κίνητρα και μικρή αυστηροποίηση σε συγκεκριμένους τομείς δεν έχει επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα με τους επιδημιολόγους να μελετούν νέες φόρμουλες για να μπει ‘φρένο’ στη διασπορά. Η χαλάρωση του κοινού, η περίοδος του καλοκαιριού, η ψυχολογική κόπωση από τα συνεχή αυστηρά μέτρα των προηγούμενων μηνών, παρέα με τις γενναιόδωρες χαλαρώσεις και την κυριαρχία της ινδικής μετάλλαξης καθιστούν το… κοκτέιλ της διασποράς εκρηκτικό.

Η επιστημονική ομάδα κρατά κλειστά τα χαρτιά της μέχρι τη σύσκεψη όμως όπως πληροφορείται το ThemaOnline ένα από τα ζητήματα που απασχολούν μερίδα των επιδημιολόγων αφορά την παύση του προγράμματος διενέργειας δωρεάν τεστ αντιγόνου από το Υπουργείο Υγείας (1η Αυγούστου).

Με τα ημερήσια περιστατικά να προσεγγίζουν τα 1000 δεν αποκλείεται να τεθεί σύσταση για παράταση του προγράμματος (τουλάχιστον μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου) αφού ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός πως ανεμβολίαστοι θα αποφεύγουν να επωμιστούν το κόστος κυκλοφορώντας ανεξέλεγκτα στην κοινότητα.

Εκτός από την αυστηροποίηση και την -ενδεχόμενη- λήψη νέων περιοριστικών μέτρων στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί και μακροπρόθεσμο πλάνο με ορίζοντα το φθινόπωρο. Άτομα της συμβουλευτικής επιτροπής θεωρούν πως η Κύπρος θα πρέπει να προχωρήσει σε εμβολιασμό με την 3η δόση με σκοπό να θωρακιστεί έγκαιρα το τείχος ανοσίας, χωρίς να περιμένει συνεχώς τις οδηγίες του ECDC.

Όλα όμως θα εξαρτηθούν -πέραν της εικόνας που παρουσιάζουν οι δείκτες των επιδημιολογικών δεδομένων- και από το πώς και πόσο οι συστάσεις επηρεάζουν τη λειτουργία της οικονομίας αφού αποτελεί κοινό μυστικό το γεγονός πως δεν υπάρχει περιθώριο για αναστολή -ούτε καν μερική- ή κλείσιμο επιχειρήσεων σε αυτό το στάδιο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top