ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Κληρονομήστε ξανά ένα μνημείο

Κληρονομήστε ξανά ένα μνημείο

Εκδήλωση ανάδειξης του προσκυνηταρίου και του αγιάσματος Αγίας Θέκλας, εντοιχισμένο στα τείχη της Λευκωσίας παρά τον προμαχώνα Κωνστάντζα.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, σας προσκαλούν να συμμετάσχετε στην εκδήλωση που πραγματοποιείται το Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021 στις 17:00, στο μνημείο της Αγίας Θέκλας παρά τον προμαχώνα Κωνστάντζα. Συγκεκριμένα η εκδήλωση θα έχει ως στόχο την ανάδειξη του προσκυνηταρίου και του αγιάσματος και θα αποτελεί την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες αφορούν στην προβολή άγνωστων για το κοινό μνημείων Κύπρου, με στόχο την προστασία τους. Το προσκυνητάρι και το αγίασμα της Αγίας Θέκλας, αθέατα σήμερα από τον κόσμο, βρίσκονται στο μεσαιωνικό τείχος της Λευκωσίας, δίπλα στον προμαχώνα Κωνστάντζα. Στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το προσκυνητάρι, η τοπική παράδοση θέλει παλαιό ναό αφιερωμένο στην πρωτομάρτυρα Θέκλα, τον οποίο κατεδάφισαν το 1567 οι Βενετοί, στην προσπάθειά τους να οχυρώσουν την πόλη με νέα τείχη, ενόψει της επικειμένης οθωμανικής εισβολής.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει συμμετοχή του κοινού στα ακόλουθα: καθαρισμό του χώρου, ανάδειξη του φρέατος και του αγιάσματος, τοποθέτηση πινακίδων με πληροφοριακό υλικό, πινακίδων που να κατευθύνουν τους επισκέπτες και ξενάγηση.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος H2020: ReInHerit, “Redefining the Future of Culture Heritage, through a disruptive model of sustainability“ του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου. Η εξασφάλιση του ReInHerit πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Ορίζοντας 2020 CSA με τη θεματική Culture beyond borders – Facilitating innovation and research cooperation between European museums and heritage. Το πρόγραμμα προτείνει ένα πρωτοποριακό μοντέλο αειφόρου διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς αναδομώντας το υφιστάμενο καθεστώς επικοινωνίας, συνεργασίας και καινοτομίας ανάμεσα σε μουσεία και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς.

 
Διάρκεια εκδήλωσης: 17:00-18:00

Στην εκδήλωση θα υπάρχει φωτογράφος.

Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος www.boccf.org και στις επίσημες σελίδες του Ιδρύματος στο Facebook & στο Instagram (@boccf) και στο τηλέφωνο 22128157.

 

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου
Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία
Για πληροφορίες: 22 128157
www.boccf.org

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top