ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Πως θα καταλάβετε αν έχετε παρατεταμένη COVID. Τα επίσημα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Κορωνοϊός: Πως θα καταλάβετε αν έχετε παρατεταμένη COVID. Τα επίσημα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Πόσα και ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα της εμμένουσας COVID. Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται για να θεωρηθεί ότι κάποια επίμονα συμπτώματα οφείλονται στον κορωνοϊό.


Επίσημο κλινικό ορισμό στην παρατεταμένη COVID των ενηλίκων έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός. Με την κίνηση αυτή ο Π.Ο.Υ. αναγνωρίζει ότι πολλοί ασθενείς χρειάζονται μήνες για να αναρρώσουν, καθώς ταλαιπωρούνται από δυσίατα συμπτώματα.

Σε ανάρτησή του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του, ο Π.Ο.Υ. παραθέτει τρεις βασικές προϋποθέσεις για να πάσχει ένας ασθενής από παρατεταμένη COVID (ή εμμένουσα ή μακροχρόνια):

  1. Να έχει συμπτώματα επί τουλάχιστον 3 μήνες μετά την έναρξη της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός
  2. Να έχουν διαρκέσει αυτά τα συμπτώματα επί τουλάχιστον 2 μήνες το καθένα
  3. Να επηρεάζουν τα επίμονα συμπτώματα την καθημερινή λειτουργικότητά του

Ωστόσο τα επίμονα συμπτώματα δεν χρειάζεται να είναι ίδια με εκείνα που είχε παρουσιάσει ο ασθενής κατά την αρχική, οξεία φάση της λοίμωξης. Μπορεί να είναι και διαφορετικά. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να είναι σταθερά. Μπορεί να παρουσιάζουν διακυμάνσεις και να υποτροπιάζουν.

 

Τα ύποπτα συμπτώματα

Ο Π.Ο.Υ. εξηγεί την παρατεταμένη COVID ως μία κατάσταση που εκδηλώνεται κυρίως σε άτομα που είχαν εκδηλώσει συμπτώματα όταν τους πρωτομόλυνε ο κορωνοϊός. Υπογραμμίζει επίσης ότι η διάγνωση της κατάστασης αυτής πρέπει να γίνεται, όταν αποκλειστούν οι άλλες πιθανές αιτίες για τα προβλήματα των ασθενών.

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα; Στο σχετικό έγγραφό του ο Π.Ο.Υ. παραθέτει 45 πιθανές εκδηλώσεις, οι τρεις συχνότερες εκ των οποίων είναι:

  • Η κόπωση
  • Η δύσπνοια
  • Η νοητική δυσλειτουργία

Πολύ συχνά είναι όμως και πολλά άλλα συμπτώματα, όπως:

  • Ο βήχας
  • Τα προβλήματα μνήμης
  • Οι μυϊκοί πόνοι και σπασμοί
  • Η κακουχία μετά την σωματική καταπόνηση
  • Οι διαταραχές ύπνου
  • Καρδιολογικές εκδηλώσεις, όπως η ταχυπαλμία και τα «φτερουγίσματα» της καρδιάς

Όχι πια «long COVID»

Στον ορισμό του, ο Π.Ο.Υ. προτείνει επίσης να μην χρησιμοποιείται πλέον ο όρος «long COVID». Εισαγάγει τον όρο «post COVID condition», υποδηλώνοντας ότι πρόκειται για μία διαταραχή που εκδηλώνεται μετά την λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Τι σημασία έχει η θέσπιση ενός ορισμού; Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., ο κλινικός ορισμός της διαταραχής αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να εξασφαλιστεί ότι οι γιατροί θα ανιχνεύουν και θα αντιμετωπίζουν την κατάσταση όσο το δυνατόν καλύτερα.

Ο πλήρης ορισμός

Ο πλήρης ορισμός που έδωσε ο Π.Ο.Υ. στην παρατεταμένη COVID είναι ως εξής:

«Η κατάσταση μετά την COVID-19 εμφανίζεται σε άτομα με ιστορικό πιθανής ή επιβεβαιωμένης μόλυνσης από τον SARS CoV-2 (σ.σ. η επίσημη ονομασία του νέου κορωνοϊού), συνήθως 3 μήνες από την εμφάνιση της συμπτωματικής COVID-19 και με συμπτώματα που διαρκούν τουλάχιστον 2 μήνες και δεν μπορούν να εξηγηθούν με εναλλακτική διάγνωση. Στα συνηθισμένα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται κόπωση, δύσπνοια, νοητική δυσλειτουργία και άλλα και γενικά έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή λειτουργικότητα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι νεοεμφανιζόμενα μετά την αρχική ανάρρωση από ένα οξύ επεισόδιο της COVID-19 ή να επιμένουν από την αρχική ασθένεια. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να παρουσιάζουν διακυμάνσεις ή υποτροπές με την πάροδο του χρόνου».

Ο Π.Ο.Υ. διευκρινίζει τέλος ότι ο ορισμός αυτός ενδεχομένως δεν ισχύει για τα παιδιά, για τα οποία μπορεί να ισχύει κάτι διαφορετικό.

Πηγή: iatropedia

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top