ΕΛΛΑΔΑ

Πάνε για συμφωνία οι Έλληνες με τους Δανειστές

Πάνε για συμφωνία οι Έλληνες με τους Δανειστές

Πολύ κοντά σε συμφωνία είναι πλέον οι δανειστές και η ελληνική πλευρά, μετά τη "διαδρομή" που καλύφθηκε στο δείπνο του Ελληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Τόσο οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα όσο και του Προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισλεμπλουμ, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση στο κτίριο του Μπερλεμόντ, επιτρέπουν αισιοδοξία για μια πλήρη συμφωνία μέσα στις επόμενες λίγες μέρες - και το ίδιο αναφέρουν κι οι πληροφορίες από κοινοτικές, αλλά κι ελληνικές πηγές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ντάισλεμπλουμ είπε πως οι συνομιλίες θα επαναληφθούν "σε λίγες μέρες",  κάτι που επιβεβαίωσε και ο κ. Τσίπρας.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση ως τη "μόνη ρεαλιστική" και διέψευσε πως του δόθηκε οποιοδήποτε τελεσίγραφο ή πρόταση της μορφής 'take it or leave it'. πρόσθεσε ωςστόσο πως προτάσεις όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ ή η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος δε μπορούν να γίνουν δεκτές καθώς είναι άκρως υφεσιακές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την περίπου πέντε ωρών συνεδρίαση στην Κομισιόν - όπου μετείχαν κατά διαστήματα κι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ - εξετάστηκε λέξη - λέξη και γραμμή - γραμμή η ελληνική πρόταση, προκειμένου να συμπληρωθούν και να εξειδικευθούν όπου απαιτείται τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η ελληνική πλευρά ώστε να ξεκλειδώσει η συμφωνία.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως το μεγάλο αγκάθι, αυτό του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, έχει πλέον συμφωνηθεί μεταξύ εταίρων κι Ελλήνων , ενώ μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση μπορεί κανείς βάσιμα να ισχυριστεί πως έχει καλυφθεί το μεγαλύτερο έδαφος για την επίτευξη της συμφωνίας.

Σημειώνεται πως πέραν της λεπτομερούς εξέτασης των ελληνικών προτάσεων, στο γεύμα φέρεται να συζητήθηκε και η επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, όπως σημείωναν πηγές των Βρυξελών, το ερώτημα είναι μόνον πότε θα υπάρξει το λεγόμενο Staff Level Agreement και πότε θα συνεδριάσει το Eurogroup.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, πάντως, εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά την καταβολή από μέρους της Ελλάδας της δόσης προς το ΔΝΤ την Παρασκευή.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παππούς Χρύσανθος: Συγκινητικά τα λόγια της συζύγου του - «Αναστήθηκε ο Χριστός, αναστηθήκαμε κι εμείς»

ΕΔΕΚ: Σε ανοδική πορεία η συσπείρωση - Η 6η έδρα - Φαβορί ο Ανδρέας Αποστόλου

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Ο Δημήτρης Κόκοτας άνοιξε τα μάτια του – Δεν έχει πια μηχανική υποστήριξη



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top