Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

ΥΠΕΞ: Δεν παραιτούμαστε από την προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της Κύπρου

03.11.2021
20:46
Πολιτική

Δεν παραιτούμαστε από την προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της πατρίδας μας, ανέφερε το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως η Τουρκία συνεχίζει μέσα από τη στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής της πολιτικής, με μια νεοοθωμανική ατζέντα, να αποκτήσει ηγεμονικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

 
Σε χαιρετισμό του στην τελετή ονοματοδοσίας δρόμου και παρουσίασης βιβλίου προς τιμήν του Αντιστράτηγου Νικόλαου Κατούντα, στην Βορόκληνη, ο Υπουργός ανέφερε πως «σήμερα η τουρκική κατοχή ενός μεγάλου τμήματος της πατρίδας μας συνεχίζεται, κατά παράβαση κάθε έννοιας του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Βιώνουμε μάλιστα την τελευταία περίοδο, μια άνευ προηγουμένου αναθεωρητική Τουρκία που συνεχίζει μέσα από τη στρατικοποίηση της εξωτερικής της πολιτικής, με μια νεοοθωμανική ατζέντα, να αποκτήσει ηγεμονικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής».
 
Πρόσθεσε ότι «παρά τις δυσκολίες, τις απογοητεύσεις, τις μεροληπτικές προσεγγίσεις, δεν παραιτούμαστε από την προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής και για επανένωση της πατρίδας μας, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για τη λύση του Κυπριακού. Έχουμε υποχρέωση και καθήκον προς όλους αυτούς που θυσιάστηκαν, να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, με απόλυτη σοβαρότητα και συνέπεια, μέσα στο πλαίσιο του διεκδικητικού ρεαλισμού, για να πετύχουμε τον στόχο αυτό».
 
Να πετύχουμε συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών «μια Κύπρο ενωμένη όπου, η σύζυγος, οι κόρες και όλη η οικογένεια του Αντιστράτηγου Νικόλαου Κατούντα θα μπορούν να περπατούν χωρίς διαχωριστικές γραμμές και συρματοπλέγματα στα καθαγιασμένα χώματα που πότισε με το αίμα του ο Λεωνίδας της Κερύνειας, σε μια Κύπρο όπου θα φυσά ένας αέρας ελευθερίας, που θα αναβλύζει μύρο, λεμονιά και  γιασεμί, σε μια Κύπρο όπου ο εφιάλτης θα έχει πάψει, που θα έχει γίνει πια εκείνη η Κύπρος «της αγάπης και του ονείρου» που εμπνεύστηκε ο ποιητής».

Αναφερόμενος στον «Λοχαγό Καταδρομών Νικόλαο Κατούντα» ο Υπουργός είπε πως «δεν εγκατέλειψε την άνιση  μάχη απέναντι στον πάνοπλο και πανίσχυρο Τούρκο εισβολέα ακόμη κι όταν ήταν πια ολοφάνερο ότι οι πολυαναμενόμενες ενισχύσεις και ο ανεφοδιασμός δεν θα έφταναν ποτέ. Με τους λιγοστούς του στρατιώτες, ως άλλος Λεωνίδας, μη μπορώντας να κωφεύσει στις φωνές των προγόνων, που από τα βάθη των αιώνων τον καλούσαν να φανεί αντάξιος της ένδοξης παρακαταθήκης τους, ακόμη κι όταν όλα επιβεβαίωναν την φρικτή υποψία της προδοσίας, ο Κατούντας δεν λιποψύχησε, δεν λάκισε, παρέμεινε αφοσιωμένος στο καθήκον».
 
Έπεσε, συνέχισε «μαχόμενος γενναία, με σθένος αξιοζήλευτο, αυτό που πρέπει στο ελληνικό γένος, με τη φωνή του Κάλβου ν’ αντηχεί μέσα του: Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας ας έχωσι· θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία».
 
Ανέφερε ακόμα πως «μετά την τουρκική εισβολή του 1974, ο Νικόλαος Κατούντας προήχθη επ’ ανδραγαθία σε αντισυνταγματάρχη πεζικού και τον Δεκέμβριο του 2008 ως ελάχιστη έκφραση αναγνώρισης της θυσίας του από την Πολιτεία, με Προεδρικό Διάταγμα προήχθη στο βαθμό του αντιστράτηγου. Χωρίς τις όποιες οικονομικές απολαβές, διότι τον αγώνα ού περί χρημάτων ποιούνται οι ήρωες, αλλά περί αρετής».
 
Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός έκανε αναφορά και στο σύγγραμμα του αξιωματικού εν αποστρατεία Σάββα Καλεντερίδη με τίτλο «Νικόλαος Κατούντας: Ο Λεωνίδας της Κερύνειας» και είπε πως «με την παραστατικότητα της πένας του, ζωντανεύει μέσα από τις μαρτυρίες συμπολεμιστών του τη μορφή του ηρωικού Αντιστράτηγου περιγράφοντας με εκτενείς λεπτομέρειες τα γεγονότα και τις συνθήκες στο πεδίο της μάχης στην περιοχή της Κερύνειας όπου ξεψύχησε ο Κατούντας πολεμώντας λιονταρίσια».
 
Η ιστορία του Νικόλαου Κατούντα, συνέχισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης «όχι μόνο μας γεννά συναισθήματα περηφάνιας  και ευγνωμοσύνης για την προσφορά του στη μαρτυρική μεγαλόνησο και το ελληνικό έθνος, αλλά μας παραδίδει μαθήματα για την ευθύνη όσων βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας. Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από τη γενικότερη απαξίωση των θεσμών από τους πολίτες και την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους φορείς κάθε εξουσίας, η πεφωτισμένη, υποδειγματική ηγεσία του Διοικητή Κατούντα θα πρέπει ν’ αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον καθένα μας» κατέληξε.
 
Σημειώνεται ότι την εκδήλωση με τίτλο «Ο Λεωνίδας της Κερύνειας» Νικόλαος Κατούντα, ο μεγάλος ήρωας της Κύπρου και της Ελλάδας, διοργάνωσαν το Κοινοτικό Συμβούλιο Βορόκληνης και το Κυπριακό Κέντρο Μελετών.
 
Η τελετή ονοματοδοσίας του δρόμου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Συμβουλίου Βορόκληνης η παρουσίαση του βιβλίου του Σάββα Καλεντερίδη «Νικόλαος Κατούντας, ο Λεωνίδας της Κερύνειας». Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων μέλη της οικογένειας του Αντιστράτηγου Νικόλαου Κατούντα, βουλευτές και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Στρατηγός Δημόκριτος Ζερβάκης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ