ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη σε προεκλογική συγκέντρωση στην Τουρκία - «Δεν είναι σαφής η αιτία της έκρηξης στο Ντιάρμπακιρ»

Έκρηξη σε προεκλογική συγκέντρωση στην Τουρκία - «Δεν είναι σαφής η αιτία της έκρηξης στο Ντιάρμπακιρ»

Τραυματίστηκαν 6 άτομα - Οργισμένος για την επίθεση στο HDP ο ηγέτης του κόμματος

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα από μια έκρηξη τα αίτια της οποίας παραμένουν απροσδιόριστα στο Ντιάρμπακιρ (νοτιοανατολική Τουρκία) κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης του σημαντικότερου κουρδικού κόμματος δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών, μεταδίδει μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η έκρηξη σημειώθηκε σε έναν ηλεκτρικό μετασχηματιστή εγκατεστημένο σε μια πλατεία του Ντιάρμπακιρ, στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων ανήκουν στην κουρδική μειονότητα.Την ώρα εκείνη δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) είχαν συγκεντρωθεί για να ακούσουν την ομιλία του ηγέτη του κόμματος Σελαχατίν Ντεμίρτας.

Ασθενοφόρα έφθασαν αμέσως στον τόπο του ατυχήματος για να παραλάβουν τους τραυματίες. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή οι τραυματίες είναι έξι.

Η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου στην Τουρκία έχει αμαυρωθεί από πολυάριθμα βίαια επεισόδια, στην πλειονότητα των οποίων στόχος ήταν το HDP.

Προχθές Τετάρτη ο οδηγός ενός αυτοκινήτου με τα χρώματα και το έμβλημα του κόμματος έπεσε νεκρός στο Μπινγκιόλ από πυρά αγνώστων, ενώ τον περασμένο μήνα, εξερράγησαν δύο βόμβες με στόχο τα κεντρικά γραφεία του HDP στα Άδανα και στη Μερσίνη, στη νότια Τουρκία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί πολίτες.

Το ποσοστό το οποίο θα συγκεντρώσει το HDP στις μεθαυριανές εκλογές θεωρείται κρίσιμο για τους πάντες. Εάν καταφέρει να υπερβεί το όριο του 10% σε εθνική κλίμακα και μπει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, το HDP θα μπορούσε να στερήσει από το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) την ενισχυμένη πλειοψηφία των 330 εδρών που χρειάζεται για να προχωρήσει στη αναθεώρηση του Συντάγματος της Τουρκίας και να μετατραπεί, όπως θέλει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε προεδρικό το τουρκικό πολιτικό σύστημα.

Οι οργανωτές της συγκέντρωσης κάλεσαν από τα μεγάφωνα τους συμμετέχοντες να παραμείνουν ψύχραιμοι διαβεβαιώνοντας πως η έκρηξη σημειώθηκε εξαιτίας βλάβης σε μετασχηματιστή.

Ωστόσο αστυνομικοί έκαναν χρήση εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση για να απωθήσουν ορισμένους από τους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση που διαμαρτύρονταν για την έκρηξη, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στο Ντιάρμπακιρ.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα στις πολιτικές συγκεντρώσεις του HDP, καθώς οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί πολύ τις τελευταίες εβδομάδες. Χθες Πέμπτη είχαν ξεσπάσει επεισόδια στην Ερζουρούμ ανάμεσα σε εθνικιστές και υποστηρικτές του HDP, και πάλι σε ομιλία του Ντεμίρτας.

Στην ομιλία του ο Ντεμίρτας είπε ότι το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών έχει γίνει στόχος 70 και πλέον βίαιων επιθέσεων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. 

«Δεν είναι σαφής η αιτία της έκρηξης στο Ντιάρμπακιρ»

Η αιτία της έκρηξης η οποία σημειώθηκε σε προεκλογική συγκέντρωση του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στο Ντιάρμπακιρ δεν είναι ακόμη σαφής, δήλωσε πριν από λίγο ο ηγέτης του κόμματος αυτού Σελαχατίν Ντεμίρτας.

«Γεννάει σκέψεις το γεγονός ότι αυτό το συμβάν έλαβε χώρα πριν από τις εκλογές», σημείωσε ο Ντεμίρτας σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk από το Ντιάρμπακιρ λίγη ώρα μετά την έκρηξη.

«Όποια κι αν είναι η αιτία της έκρηξης, καλώ το λαό του Ντιάρμπακιρ να παραμείνει ψύχραιμος», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Είχε απελαθεί από την Κύπρο και την βρήκαν να εργάζεται σε ξενοδοχείο - Παρουσίασε πλαστό έγγραφο

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top