ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: H Κυβέρνηση επιλέγει το δρόμο της εθνικής ευθύνης

ΠτΔ: H Κυβέρνηση επιλέγει το δρόμο της εθνικής ευθύνης

Σήμερα η Κύπρος βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και η επιλογή μας είναι επιλογή εθνικής ευθύνης και συνέπειας, είναι η πολιτική του πατριωτικού ορθολογισμού και του διεκδικητικού ρεαλισμού και η επιλογή του ωφέλιμου και όχι του άπιαστου ιδεατού, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ομιλία σε εκδήλωση του Υπουργείου Άμυνας και του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ρωμηοσύνη”  εις μνήμη του υποστράτηγου Τάσου Μάρκου, ο Πρόεδρος τόνισε ότι η επιλογή μας είναι η πολιτική της διορατικότητας και των τολμηρών πρωτοβουλιών, αυτών που θα δημιουργήσουν μια νέα δυναμική και προοπτική για την εθνική, αλλά και την οικονομική ανόρθωση της πατρίδας μας.

“Θέλω να διαβεβαιώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, μαζί με τις πολιτικές δυνάμεις, επιλέγουμε, για άλλη μια φορά, το δρόμο της εθνικής ευθύνης. Θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε υπεύθυνα και εποικοδομητικά με γνώμονα πάντα το καλώς νοούμενο συμφέρον της πατρίδας, επιζητώντας τη συνεργασία και όλης της κοινωνίας που θέλει να έχει ελπίδα αυτός ο τόπος για τερματισμό της τραγωδίας”,  δήλωσε ο Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ακόμη αποφασισμένος να εργαστεί για τη λύση του Κυπριακού γιατί η λύση, όπως τόνισε, μπορεί να αποβεί ο καταλύτης για την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση.

“Η λύση του Κυπριακού θα δώσει τέλος στην τουρκοποίηση των κατεχομένων εδαφών μας, θα ανακόψει τη ροή των εποίκων, θα απαλλάξει την πατρίδα μας από τα κατοχικά στρατεύματα και θα διαμορφώσει συνθήκες ενότητας και συνδημιουργίας για το σύνολο του κυπριακού λαού σε όλη την επικράτεια του νησιού”, τόνισε.

Είπε ότι σήμερα, η πατρίδα δεν μας ζητά αυταπάρνηση και ηρωισμούς, μας καλεί, μόνο, να σεβαστούμε τη θυσία του ήρωα, να μείνουμε πιστοί στην ίδια ηθική, να ενστερνιστούμε τα ίδια ιδανικά και την ίδια αγάπη προς αυτήν.

“Μας καλεί σε έναν ηρωισμό της λογικής και της νουνεχούς αποφασιστικότητας για να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα και οδηγήσουμε στην επανένωση της πατρίδα μας”, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος τόνισε ότι η ελάχιστη οφειλή απέναντι στον Τάσο Μάρκου και σε όλα τα παλικάρια μας που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την διεκδίκηση της ελευθερίας, επιτάσσει ακούραστα να συνεχίσουμε τη δύσβατη πορεία για απαλλαγή της πατρίδας μας από την τουρκική κατοχή και για μια βιώσιμη επανένωση του νησιού μας.

“Έχουμε χρέος τιμής να μη λησμονήσουμε ότι οι θυσίες των ηρώων μας, παραμένουν αδικαίωτες όσο η πατρίδα μας παραμένει διαιρεμένη και ημικατεχόμενη και αυτό δεν είναι εκείνο για το οποίο έδωσε τη ζωή του ο Τάσος Μάρκου”, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε εκτενή και λεπτομερέστατη αναφορά στη ζωή και τους αγώνες του Τάσου Μάρκου τον οποίο χαρακτήρισε “δεσπόζουσα μορφή των εθνικών αγώνων της Κύπρου, ηγήτορα των αγώνων της πατρίδας μας, ήρωα και θρύλο”.

Μίλησε για την ηρωική του δράση, το μέγεθος της προσφοράς και το μεγαλείο του Τάσου Μάρκου ο οποίος σε ηλικία 19 ετών εντάσσεται στην ΕΟΚΑ. Αναφέρθηκε στη  δράση του και , την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Σχολή Ευελπίδων και την ένταξή του στον νεοσύστατο Κυπριακό Στρατό το 1961.

Για την δράση του κατά τη διάρκεια της εισβολής ο ΠτΔ είπε ότι ο Τάσος Μάρκου επέδειξε σπάνια χαρακτηριστικά ηρωισμού και αυτοθυσίας. Από την 23η Ιουλίου μέχρι και τη 29η Ιουλίου 1974, συγκροτεί το 305 ΤΠ, το οποίο απαρτίζεται από εφέδρους και στρατιώτες από διαλυμένες μονάδες, κατασκευάζει οχυρωματικά έργα και ναρκοθετεί την περιοχή.

Ειδική αναφορά έκανε στις τελευταίες στιγμές του Τάσου Μάρκου  και στην τελευταία επικοινωνία που έγινε μαζί του.

Όπως είπε, τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου ο ήρωας βρισκόταν δίπλα στους άντρες του, σ’ ένα όρυγμα του φράκτη της Μιας Μηλιάς. Διαβλέποντας τον κίνδυνο τουρκικής προέλασης, ζήτησε μέσω τηλεφώνου ενισχύσεις και με βάση τις μαρτυρίες των στρατιωτών του, `μάλλον θα του υπεδείχθη πως έπρεπε να υποχωρήσουμε`.

Ο Τάσος Μάρκου είπε προτού κλείσει το τηλέφωνο: «Μόνο πάνω από τα πτώματα μας, θα περάσει ο εχθρός. Ο Τάσος Μάρκου δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει. Εδώ θα μείνει».
“Το είπε και το έκανε”, δήλωσε ο Πρόεδρος.

Γύρω στις 10:00 το πρωί  η γραμμή άμυνας στην περιοχή είχε διασπαστεί και τα τουρκικά άρματα είχαν μπει στο δρόμο Λευκωσίας - Αμμοχώστου. Το δράμα άρχισε να ολοκληρώνεται. Σε μια ύστατη προσπάθεια απόκρουσης των προελαύνοντων τουρκικών αρμάτων με τη δημιουργία νέας αμυντικής γραμμής και αφού εξασφάλισε την ομαλή αναδίπλωση των ανδρών του για αποφυγή της αποκοπής τους στην ήδη καταλυμένη περιοχή, ο ταγματάρχης Μάρκου κινήθηκε βόρεια προς την περιοχή Κυθραίας μαζί με δύο από τους άνδρες του.

“Λίγο αργότερα, ως άλλος Γρηγόρης Αυξεντίου, διέταξε τους δύο άνδρες του να φύγουν και ο ίδιος κινήθηκε προς την περιοχή Κεφαλόβρυσου Κυθραίας, σε μια αποστολή προς την αιωνιότητα και την αθανασία”, δήλωσε ο Πρόεδρος.

Με βάση μαρτυρίες, η τελευταία επαφή με τον ταγματάρχη Τάσο Μάρκου έγινε μέσω ασυρμάτου από το Διοικητή του Τακτικού Συγκροτήματος Κυθραίας το απόγευμα της 15ης Αυγούστου 1974. Έκτοτε παραμένει αγνοούμενος.

“Πέραν της όποιας πικρής πραγματικότητας, ο Τάσος Μάρκου παραμένει άφθαρτος μέσα στο χρόνο, με μια υστεροφημία να αγκαλιάζει το όνομά του, όπως το θρύλο του μαρμαρωμένου βασιλιά στην Πόλη. Στέκει με κάποιους στρατιώτες του φρουρός στον Πενταδάκτυλο, εμπροσθοφυλακή στην κατεχόμενη Πατρίδα, για να ανακαλούμε, σήμερα εμείς με δέος το όνομά του και να θυμόμαστε το βαρύ εθνικό χρέος που μας προσμένει”, τόνισε ο Πρόεδρος.

Συνέχισε λέγοντας ότι ο ταγματάρχης Τάσος Μάρκου, πιστός στον όρκο του Έλληνα αξιωματικού παρέμεινε αμετακίνητος επί των επάλξεων της άμυνας της πατρίδας του, πολέμησε με απαράμιλλο ηρωισμό, θάρρος και αυταπάρνηση και αποτελεί σήμερα την ηρωικότερη μορφή μεταξύ των Ελλήνων Κυπρίων Αξιωματικών.

“Έτσι πέρασε στο πάνθεο των ηρώων. Αυτών δηλαδή, που υποτάσσουν το ‘εγώ’ και καταξιώνονται με το πέρασμα του χρόνου στις συνειδήσεις των ανθρώπων και της κοινωνίας. Αυτών που έχουν τόσο βαθιά ριζωμένη μέσα τους την αίσθηση της ευθύνης, της ηθικής και των ιδανικών που για να την εφαρμόσουν υπερβαίνουν τα όρια του προσωπικού. Και τα υπερβαίνουν θυσιαζόμενοι, γράφοντας με βαθύ κόκκινο την ιστορία μας”, σημείωσε.

Κατέληξε λέγοντας ότι είναι αυτή η αυταπάρνηση και η ανιδιοτέλεια, αλλά και ο ηρωισμός που αντανακλούν  τις πιο υψηλές προσδοκίες που μπορεί να έχει μια κοινωνία από τους ανθρώπους που την απαρτίζουν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε στην συνέχεια τιμητικές πλακέτες στα παιδιά του Τάσου Μάρκου, Πάρη και Αντρη.

Σε σύντομο χαιρετισμό εκπρόσωπος του ΥΠΑΜ δήλωσε ότι η αποψινή εκδήλωση αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στον Τάσου Μάρκου, τον άνθρωπο, τον θρύλο, τον πατέρα, τον ιδεολόγο και στο όνομά του τιμάμε όσους έδωσαν την ζωή τους για την πατρίδα.
Οι άνθρωποι αυτοί, είπε, αναμένουν να φανούμε αντάξιοι τους και να αγωνιστούμε για να ανατείλουν καλύτερες μέρες για την πατρίδα μας.

Εκ μέρους της οικογένειας χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιαννάκης Χριστοδούλου ο οποίος σημείωσε ότι ο Τάσος Μάρκου βρίσκεται ανάμεσα στους αθάνατους, στους θρύλους του έθνους και το όνομά του έχει δοθεί σε δρόμους, πλατείες, στάδια και στρατόπεδα και ανδριάντες τους στήθηκαν στο Παραλίμνι, την γενέτειρά του, και αλλού. Μίλησε για έναν άνθρωπο αγωνιστή και δημοκράτη που έγραψε μια από τις λαμπρότερες σελίδες της κυπριακής ιστορίας, για έναν θρύλο που τίμησε την πατρίδα και το έθνος μας.

Όπως είπε ο κ. Χριστοδούλου, όταν εκδηλώθηκε η εθνική προδοσία το `74, κάποιοι κώφευσαν στις εκκλήσεις του Τάσου Μάρκου για ενισχύσεις και έκτοτε, για 40 τόσα χρόνια, η οικογένειά του τον περιμένει να γυρίσει αλλά δεν ήρθε ποτέ.
Αναφέρθηκε στην σύζυγό του Μαίρη που αναγκάστηκε να γίνει και μάνα και πατέρας για να μεγαλώσει τα δύο τους παιδιά και έφυγε με τον καημό για τον άνδρα της που δεν χόρτασε.

Απευθυνόμενος στον ΠτΔ, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι συντελέστηκε μια ανείπωτη τραγωδία και τον κάλεσε να δώσει ελπίδα στο λαό.

Η εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Σύλλογο “Ρωμιοσύνη” ο οποίος ιδρύθηκε το 2014. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκτός από τον ΠτΔ και τον ΥΠΑΜ, εκκλησιαστικές αρχές,  εκπρόσωποι κομμάτων, ευρωβουλευτές, παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρώην Υπουργοί και δήμαρχοι, η οικογένεια του ήρωα και πλήθος κόσμου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»



Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Με θετικά μηνύματα ενόψει της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν, κινείται η ξενοδοχειακή βιομηχανία κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, παρά τη μειωμένη σε σχέση με πέρσι προσέλευση τουριστών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top