ΠΟΛΙΤΙΚΗ

LIVE: Συνεχίζεται η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο - Το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει

LIVE: Συνεχίζεται η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο - Το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα σήμερα η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκος στην Κύπρο, ο οποίος έφτασε χθες στο νησί για διήμερη επίσκεψη.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες προσφύγων

Νεαροί πρόσφυγες μοιράστηκαν τη δική τους ιστορία με τον Πάπα. Κάθε ιστορία φέρνει δάκρυα στα μάτια.

Λίγο πριν τις 4 το απόγευμα ο Πάπας βρέθηκε στην ενοριακή εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στη Λευκωσία όπου προχώρησε σε οικουμενική προσευχή με μετανάστες.

Ολοκληρώθηκε στις 11:50 περίπου η θεία λειτουργία από τον Πάπα. 

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Ιδιαίτερη στιγμή για την Κύπρο η θεία λειτουργία του Πάπα

 

Κρέμμασαν πανό έξω από το ΓΣΠ κατά του Πάπα - Διαμαρτυρία πολιτών

EKTAKTO: Με μαχαίρι εντοπίστηκε άνδρας στο ΓΣΠ και συνελήφθη από την αστυνομία.

Άρχισε γύρω στις 10:15 η θεία λειτουργία στο ΓΣΠ.

Στις 10 ακριβώς το πρωί έφτασε ο Πάπας Φραγκίσκος στο ΓΣΠ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποδέχτηκε τον Πάπα.

Πέραν των 7 χιλιάδων πολιτών από την Κύπρο αλλά και άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής βρίσκονται μέσα στο ΓΣΠ ενώ βρίσκονται και αρκετοί έξω που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν εισητήριο.

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει φθάσει στο ΓΣΠ λίγο πριν τις 10 το πρωί.

Δηλώσεις Αρχιεπισκόπου μετά την αποχώρηση του Πάπα από τον ναό
Ερωτηθείς για την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πάπα, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως "τον εντυπωσίασαν μερικά πράγματα. όπως ότι θεωρούμε την εκκλησία μας μητέρα και είμαστε ανοικτοί όχι μόνο για τος χριστιανούς αλλά για όλους, ακόμη και για τους μουσουλμάνους".

Ο Πάπας αποχώρησε από τον καθεδρικό ναό γύρω στις 9:40 για να κατευθυνθεί προς το ΓΣΠ.

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε δώρο στον Πάπα μία εικόνα της Παναγίας μαζί με τον μικρό Χριστό για να την έχει στο γραφείο του ενώ του παρουσίασε και το χειρόγραφο ευαγγέλιο που ετοίμασε η Αρχιεπισκοπή και βρίσκεται στον καθεδρικό ναό.

Η ομιλία του Πάπα
Χαίρομαι που βρίσκομαι ανάμεσά σας και σας ευχαριστώ για τη θερμή σας υποδοχή. Σας ευχαριστώ, ιδιαιτέρως, αγαπητέ αδελφέ, για τα λόγια Σας, για την ανοιχτή καρδιά Σας και για τη δέσμευσή Σας να προωθηθεί ο διάλογος μεταξύ μας. Θα ήθελα να απευθύνω τους χαιρετισμούς μου στους ιερείς, τους διακόνους και όλους τους πιστούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, με ιδιαίτερη σκέψη προς τους μοναχούς και τις μοναχές, των οποίων η προσευχή εξαγνίζει και ανυψώνει την πίστη όλων.

Για μένα είναι μια χάρη το να βρίσκομαι εδώ και αυτό μου θυμίζει ότι έχουμε κοινή αποστολική καταγωγή: ο Παύλος πέρασε από την Κύπρο και μετά ήρθε στη Ρώμη. Προερχόμαστε λοιπόν από τον ίδιο αποστολικό ζήλο και μας συνδέει ο ίδιος δρόμος, εκείνος του Ευαγγελίου.

Αρχιεπίσκοπος: Ζήτησε συμπαράσταση στο Κυπριακό
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου καλωσόρισε επίσημα τον Πάπα στη Κύπρο, τη "νήσο των αγίων". "Οι χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης βρίσκονται στην Κύπρο για αυτό και δικαίως η Κύπρος θεωρείται η πύλη του Χριστιανισμού. Η εκκλησία της Κύπρου έχει μία διαχρονική και καρποφόρα χριστιανική πορεία μέχρι σήμερα", είπε στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Μίλησε και για το Κυπριακό. "Η Τουρκία το 1974 μας επιτεθεί βάρβαρα και κατέκτησε το 38% του νησιού μας. Έκτοτε εφαρμόζει εθνικό ξεκαθάρισμα. Αντικατάστησε τους 200 χιλιάδες πρόσφυγες με πολλαπλάσιους από τα βάθη της Ανατολίας. Άλλαξαν και τα τοπωνύμια μας για να μην υπάρχει τίποτα ελληνικό ή χριστιανικό", τόνισε. Ζήτησε για αυτό τον λόγο τη συμπαράσταση του Πάπα.

Πλήθος κόσμου στο ΓΣΠ από νωρίς το πρωί

Λίγο μετά τις 9 το πρωί ο Πάπας αποχώρησε από την Ιερά αρχιεπισκοπή και μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο μετέβηκαν στον καθεδρικό ναό Αποστόλου Βαρνάβα.

Στις οκτώ και μισή το πρωί είναι προγραμματισμένη κατ` ιδίαν συνάντησή του με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και μια ώρα αργότερα θα συναντήσει την Ιερά Σύνοδο στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό όπου και θα απευθύνει ομιλία. 

Ο Αρχιεπίσκοπος παραχώρησε τη θέση του στον Πάπα και ανέφερε: "Με τη χάρη του Θεού εισήλθατε στο Ιερό Κέντρο του νησιού μας. Είναι τιμή για εμάς ο Προκαθήμενος της πρώτης πρωτεύουσας, της πρεσβειτέρας, να είναι στην Κύπρο από χθες."

Στις δέκα είναι προγραμματισμένη η μεγάλη Θεία Λειτουργία στο ΓΣΠ, παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας στην οποία αναμένεται να συγκεντρωθούν χιλιάδες πιστοί από την Κύπρο αλλά και γύρω περιοχές που έφτασαν στο νησί για το σκοπό αυτό.

Η Αστυνομία καλεί το κοινό να φτάσει στο ΓΣΠ έγκαιρα καθώς θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι ασφαλείας και για κατοχή Safepass. Oι πύλες ανοίγουν στις επτά το πρωί για διευκόλυνση των συμμετεχόντων.

Το απόγευμα στις τέσσερις είναι προγραμματισμένη οικουμενική προσευχή μαζί με μετανάστες στην Καθολική Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού .

Ο Ποντίφικας έφτασε χθες στην Κύπρο και έστειλε ισχυρά μηνύματα αδελφοσύνης, ευσπλαχνίας, ενότητας και υπομονής. τονίζοντας ότι ο προσηλυτισμός είναι στείρος. Οι ρίζες μας είπε, είναι στην ευσπλαχνία, ο Κύριος δεν μας απογοητεύει. Ανέφερε επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρχουν τείχη στην Εκκλησία αλλά συνύπαρξη των διαφόρων απόψεων.

Τόνισε ότι στη διαφορετικότητα υπάρχει το πνεύμα της ενότητας και αρμονίας.

Σε ομιλία του εξάλλου στο Προεδρικό Μέγαρο είπε πως η Κύπρος, χάρη στη θέση της σε ένα γεωγραφικό, ιστορικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό σταυροδρόμι, μπορεί να προωθήσει ενεργά την ειρήνη. «Ας γίνει ένα ανοικτό εργοτάξιο οικοδόμησης της ειρήνης στη Μεσόγειο», είπε, προσθέτοντας ότι η ειρήνη συχνά δεν γεννιέται από τις πράξεις μεγάλων προσωπικοτήτων, αλλά από την καθημερινή αποφασιστικότητα των πιο απλών των πιο μικρών ανθρώπων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε τη στήριξη του Πάπα Φραγκίσκου για να επιτευχθεί μία δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού ζητήματος.

Σημείωσε ότι «όραμά μας είναι να αναδείξουμε την Κύπρο σε μοντέλο ενός κράτους ειρηνικής συμβίωσης και συνδημιουργίας, επιτυχούς υπέρβασης ενός τραυματικού παρελθόντος, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top