ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζουν οι αποκρατικοποιήσεις! Πρώτο στο «σφυρί» το Λιμάνι Λεμεσού - Ψηφίστηκε τροποποίηση του νόμου

Αρχίζουν οι αποκρατικοποιήσεις! Πρώτο στο «σφυρί» το Λιμάνι Λεμεσού - Ψηφίστηκε τροποποίηση του νόμου

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής τροποποίηση του νόμου που διέπει τη λειτουργία της Αρχής Λιμένων Κύπρου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο Υπουργείο Μεταφορών να προκηρύξει προσφορές για την ανάθεση του εμπορικού τμήματος του λιμανιού Λεμεσού στον ιδιωτικό τομέα.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε σε νόμο με 31 ψήφους υπέρ (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ) 19 εναντίον (ΑΚΕΛ, Ζαχαρίας Κουλίας) και μία αποχή, την οποία τήρησε ο Βουλευτής των Οικολόγων.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι το ζήτημα δεν πρέπει να προσεγγίζεται με ιδεολογικές παρωπίδες. Πρόσθεσε ότι το λιμάνι Λεμεσού χρειάζεται αναζωογόνηση και επενδυτική στήριξη και δήλωσε πως εάν ψηφιστούν οι τροπολογίες του ΑΚΕΛ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο διαφορετικά θα τηρήσει αποχή.

Υπερψηφίστηκαν ομόφωνα δύο τροπολογίες του ΔΗΣΥ, μια της ΕΔΕΚ και μία του ΑΚΕΛ, ενώ τρίτη, προφορική τροπολογία του ΔΗΣΥ υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Πριν την έναρξη της συζήτησης των κατατεθειμένων επί του νομοσχεδίου τροπολογιών, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου ζήτησε την άδεια να καταθέσει προφορική τροπολογία, αίτημα που αποδέχτηκε ο Προεδρεύων της συνεδρίας Σοφοκλής Φυττής.

Η τροπολογία του ΔΗΣΥ πρόσθεσε στο νόμο τη διαβούλευση με την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή των διαταγμάτων με τα οποία θα καθορίζονται τα τέλη. Η τροπολογία υπερψηφίστηκε με 31 υπέρ, και 20 αποχές. Αποχή τήρησαν οι παρόντες βουλευτές της ΕΔΕΚ και του ΑΚΕΛ.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής αφού παρατήρησε ότι η τροπολογία του ΔΗΣΥ είναι αντισυνταγματική, εξήγησε τις τροπολογίες του ΑΚΕΛ.

Η πρώτη αφορούσε την ερμηνεία του όρου πλοηγός και όπως είπε λόγω του γεγονότος ότι κρίνεται υψίστης σημασίας η ασφαλής είσοδος και έξοδος του πλοίου στο λιμάνι με την τροπολογία του το ΑΚΕΛ ζητά όπως περιληφθεί στο νόμο ότι ο πλοηγός να είναι υπάλληλος της Αρχής Λιμένων. Η τροπολογία απορρίφθηκε συγκεντρώνοντας υπέρ τις ψήφους των παρόντων βουλευτών ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Ζαχαρία Κουλία (22) και εναντίον τις ψήφους , ΔΗΣΥ ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ (29).

Δεύτερη τροπολογία του ΑΚΕΛ με την οποία θα καθοριζόταν ξεκάθαρα ότι ο νόμος θα αφορούσε το εμπορικό τμήμα του λιμανιού Λεμεσού, απορρίφθηκε επίσης με 20 ψήφους υπέρ από ΑΚΕΛ  Ζαχαρία Κουλία και Γιώργο Περδίκη, 29 εναντίον από ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ και 2 αποχές από τους παρόντες Βουλευτές της ΕΔΕΚ.

Τροπολογία του ΑΚΕΛ για τη διαγραφή του άρθρου για τον καθορισμό των τελών με διατάγματα και συνέχιση του καθορισμού των τελών με κανονισμού απορρίφθηκε επίσης με την προαναφερθείσα μειοψηφία.

Ομόφωνα ψηφίστηκε η τροπολογία του ΑΚΕΛ που προβλέπει ότι δεν θα επηρεαστούν τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των υπαλλήλων της Αρχής Λιμένων.

Οι τροπολογίες του ΔΗΣΥ που ψηφίστηκαν ομόφωνα διαλαμβάνουν τη διατήρηση των ισχυόντων κανονισμών για τη λειτουργία των λιμανιών μέχρι την έκδοση νέων κανονισμών.

Η τροπολογία της ΕΔΕΚ, η οποία διαλαμβάνει ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων στον αρμόδιο Υπουργό γίνεται στο πλαίσιο της σύμβασης με τον επενδυτή, ψηφίστηκε ομόφωνα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top