ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: «Δεν επιλέγουμε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας»

Ερντογάν: «Δεν επιλέγουμε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας»

Η Τουρκία δεν θα επιλέξει ούτε Ρωσία ούτε Ουκρανία σε αυτή την κρίση, αναφέρθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο επισημάνθηκε πως στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ αποφασίσει να ενεργοποιηθεί, τότε η κατάσταση που θα προκύψει για την Τουρκία δεν θα είναι αδιάφορη.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, σε ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του ο Τούρκος Πρόεδρος φέρεται να είπε ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν του είπε πως η Τουρκία είναι υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. “Δεν μπορούμε να είμαστε υπέρ ενός πολέμου στην περιοχή μας. Είπα ότι αυτό το θέμα πρέπει να επιλυθεί μόνο ειρηνικά, μέσω διαλόγου, βάσει του Πρωτοκόλλου του Μινσκ” είπε.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης 2,5 ωρών υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν, ο Διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του κυβερνώντος κόμματος AKP Εφκάν Αλά ανέφερε ότι “αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση ασφάλειας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Τουρκία είναι η πλευρά που μπορούν να εμπιστεύονται και οι δύο πλευρές. Είναι μια φίλη χώρα και έχει κάνει σοβαρή διπλωματία και με τις δύο πλευρές μέχρι σήμερα. Ωστόσο, η διπλωματία μέχρι εδώ κατάφερε να φτάσει. Η απόφαση της Ρωσίας είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και απορρίπτουμε αυτήν την απόφαση. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε εκκλήσεις για να σταματήσει αυτό”, ανέφερε.

Σύμφωνα με την Μιλλιέτ κατά τη συνεδρίαση επισημάνθηκε ότι δεν θα επιλέξουν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και πως η Τουρκία σε αυτή την κρίση πρέπει να τοποθετηθεί στη βάση της "μικρότερης ζημιάς" στο πλαίσιο των πολιτικών και εμπορικών της σχέσεων, τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία. Σχολιάστηκε ωστόσο ότι στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ ενεργοποιηθεί σε αυτή τη σύγκρουση, η νέα κατάσταση που θα προκύψει μπορεί να μην είναι αδιάφορη.

Στη συνάντηση, τονίστηκε ότι μελετήθηκαν διεξοδικά τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τη Σύμβαση στο πλαίσιο της Σύμβασης του Μοντρέ και αναφέρθηκε ότι η Τουρκία θα προβεί σε προσεκτική διαδικασία ως προς αυτό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top