ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΑΜ: Τόνισε σε δηλώσεις του, τους δεσμούς φιλίας με Ισραήλ και την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία - Δείτε βίντεο

ΥΠΑΜ: Τόνισε σε δηλώσεις του, τους δεσμούς φιλίας με Ισραήλ και την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία - Δείτε βίντεο

Στους δεσμούς φιλίας με το Ισραήλ και την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία επικεντρώθηκε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης κατά τη διάρκεια τελετής για τα 73 χρόνια από τον τερματισμό λειτουργίας των στρατοπέδων κράτησης Εβραίων προσφύγων και επιζώντων του ολοκαυτώματος, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου στη Λευκωσία.

Στην ομιλία του ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε πως το μνημείο για τους επιζώντες του ολοκαυτώματος που βρέθηκαν στην Κύπρο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην πορεία τους προς το Ισραήλ αποτελεί «μαρτυρία της μακροχρόνιας φιλίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ και των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, όπως διαμορφώθηκαν την περίοδο μεταξύ 1946 και 1949», προσθέτοντας πως «η παρουσία πάνω από 50.000 Εβραίων προσφύγων στην Κύπρο είναι μια ιστορία που αξίζει να παραμείνει στη μνήμη των νεότερων αλλά και των μελλοντικών γενεών».

Ο Υπουργός Άμυνας τόνισε πως για τρία χρόνια πολλοί Κύπριοι προσπάθησαν με όλες τους τις δυνάμεις να βελτιώσουν τις καθημερινές συνθήκες διαβίωσης των Εβραίων προσφύγων που βρίσκονταν στα στρατόπεδα Καραόλου, Ξυλοτύμπου και Δεκέλειας, ή ακόμα να διαφύγουν στο Ισραήλ.

«Την περίοδο εκείνη η Κύπρος βρισκόταν υπό αγγλική διοίκηση, το γεγονός αυτό όμως δεν εμπόδισε τον κυπριακό λαό να παράσχει βοήθεια στους Εβραίους πρόσφυγες σε διάφορα μέρη του νησιού, σχηματίζοντας προσωπικές φιλίες», συμπλήρωσε.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως πολλές προσωπικές ιστορίες έχουν έρθει στο φως από εκείνη την περίοδο, προσθέτοντας πως χάρη στο έργο νέων Κύπριων ερευνητών «αυτή η σημαντική πτυχή της διμερούς μας σχέσης κατέχει εξέχουσα θέση τις Κυπριακές Σπουδές, με τη γνώση αυτή να διαχέεται στα μέλη οργανώσεων της διασποράς». «Το γεγονός αυτό θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τη συλλογική μας μνήμη και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τον δεσμό φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Τέλος, αναφερόμενος στον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία, ο Υπουργός Άμυνας δήλωσε πως «θα ήθελα να καταδικάσω εκ νέου την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να εκφράσω την αλληλεγγύη μας προς τον λαό και την κυβέρνηση της Ουκρανίας, τον θαυμασμό για το θάρρος τους και την αντοχή τους. Ο πόλεμος αυτός, όπως και κάθε πόλεμος, μας υπενθυμίζει τη σημασία των προσπαθειών για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία».

Από την πλευρά του ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Ορέν Ανολίκ, δήλωσε πως «σήμερα τιμούμε τους 52.000 Εβραίους που πέρασαν από την Κύπρο και τα 2.200 παιδιά που γεννήθηκαν στα στρατόπεδα κράτησης, αλλά και τον κυπριακό λαό που στάθηκε στο πλευρό τους αλληλέγγυος, τιμούμε τη γενναιοδωρία όσων προσέφεραν βοήθεια δίχως όρους στον λαό μας, ευχαριστούμε τους απογόνους αυτών των ανθρώπων που διατηρούν ζωντανή αυτή την κληρονομιά».

«Ας μην ξεχνούμε ότι η περίοδος αυτή αποτέλεσε την απαρχή των στενών δεσμών μεταξύ των δύο κρατών μας, οι οποίοι συνεχίζουν να αναπτύσσονται», συμπλήρωσε σχετικά.

Ο Ισραηλινός διπλωμάτης αναφέρθηκε επίσης στην προσωπική ιστορία μέλους της οικογενείας του, ο οποίος σε ηλικία 15 ετών βρέθηκε από τη Ρουμανία στην Κύπρο, στην πορεία του προς το Ισραήλ.

Εν συνεχεία, ο κ. Ανολίκ ανέφερε πως παρά τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα κράτησης, οι Εβραίοι πρόσφυγες κατόρθωσαν να συνεχίσουν τις πολιτιστικές και θρησκευτικές τους δραστηριότητες, προσθέτοντας πως «η περίοδος αυτή έχει χαραχθεί βαθιά στη συλλογική μνήμη του ισραηλινού λαού και αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας μας. Η προσωρινή παραμονή 52.000 Εβραίων προσφύγων στην Κύπρο υπήρξε προπαρασκευαστικό βήμα για την ομαλή ένταξή τους στο κράτος του Ισραήλ».

Ο Ισραηλινός Πρέσβης είπε επίσης πως η ιστορία των Εβραίων προσφύγων δεν ήταν γνωστή στον κυπριακό λαό για πολλές δεκαετίες, σημειώνοντας πως «το αφιερωμένο στη γέννηση πάνω από 2.000 παιδιών Εβραίων κρατουμένων μνημείο σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός κοινού ορόσημου στη συλλογική μνήμη και των δύο λαών».

Ο κ. Ανολίκ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εξελίξεις στην Ουκρανία, δηλώνοντας πως «σχεδόν 75 χρόνια μετά γινόμαστε μάρτυρες χιλιάδων ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις εστίες τους στην Ουκρανία, αθώοι άμαχοι προσπαθούν να διαφύγουν ενός πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης, ενός πολέμου που μας οδηγεί όλους στο άγνωστο».

«Τις ημέρες αυτές η ζωντάνια που επικρατούσε στους καταυλισμούς της Κύπρου μεταξύ επιζώντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και Ολοκαυτώματος μας εμπνέουν στις προσπάθειές μας να ξαναχτίσουμε από τις στάχτες», δήλωσε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου ενώ ακολούθησε σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα εμπνευσμένο από την ιστορία των Εβραίων προσφύγων στην Κύπρο, καθώς και ξενάγηση του Ισραηλινού Πρέσβη στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του πρώην Βρετανικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου της Λευκωσίας.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top