ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Δεν αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα

ΥΠΟΙΚ: Δεν αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα

 

Δεν θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα από τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δεδομένης της ελάχιστης έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στη ρωσική οικονομία, καθώς και της σημαντικής μείωσης των ρωσικών καταθέσεων στην Κύπρο, επανέλαβε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνταντίνος Πετρίδης κατά την έκτακτη τηλεδιάκεψη του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

 
Οι ΥΠΟΙΚ της ΕΕ συζήτησαν τις επιπτώσεις των κυρώσεων τόσο στη ρωσική όσο και στην ευρωπαϊκή οικονομία.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, σε παρέμβασή του, ο κ. Πετρίδης είπε επίσης ότι η Κύπρος δεν έχει έκθεση σε ομόλογα του Ρωσικού Δημοσίου ή άλλου είδους επενδύσεις στη ρωσική οικονομία.
 
Τόνισε ωστόσο ότι η απόφαση για κλείσιμο του εναέριου χώρου της Κύπρου για αεροσκάφη που εκμεταλλεύονται ρωσικοί αερομεταφορείς θα επηρεάσει αρνητικά τις ρωσικές τουριστικές ροές προς την Κύπρο, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό της ετήσιας τουριστικής κίνησης.
 
Ο κ. Πετρίδης έθεσε επίσης επιτακτικά την ανάγκη συμμόρφωσης τρίτων χωρών με τις αποφάσεις για κυρώσεις που έχουν ληφθεί, αναφέροντας ότι ενδεχόμενη μη συμμόρφωση με τις κυρώσεις από πλευράς υποψηφίων προς ένταξη χωρών στην Ε.Ε,  όπως η Τουρκία, είναι ανεπίτρεπτη αφού, διαβρώνει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων, ενώ αποκομίζονται κέρδη εις βάρος των ευρωπαϊκών οικονομιών που εφαρμόζουν τις κυρώσεις.

Κλείνοντας, ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε την απόφαση της Κύπρου να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία αλλά και την ετοιμότητά της να υποδεχθεί αριθμό Ουκρανών προσφύγων.
 
Άμεσο πλήγμα στην ρωσική οικονομία, κίνδυνοι στην ΕΕ από αύξηση στις τιμές καυσίμων και σιτηρών
 
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, στην τηλεδιάσκεψη αναφέρθηκε ότι από τα μέχρι σήμερα δεδομένα διαφαίνεται ότι οι κυρώσεις επιφέρουν άμεσο πλήγμα στη ρωσική οικονομία.
 
Όσον αφορά στην Ε.Ε οι επιπτώσεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα με τους κύριους κινδύνους να αφορούν την αύξηση του πληθωρισμού, και ειδικά τις τιμές των καυσίμων και των σιτηρών που θα πλήξουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
 
Συμφωνήθηκε η συντονισμένη παρακολούθηση των εξελίξεων και η διερεύνηση τρόπων αντιμετώπισης, καταλήγει το ΥΠΟΙΚ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Ραγδαίες εξελίξεις - Πληροφορίες ότι η Κλαϊδη εγκαταλείπει την υπεράσπιση του Νεκτάριου

Κατακλυσμός 2024: Όλες οι εκδηλώσεις της Κύπρου – Αυτοί είναι οι τραγουδιστές –έκπληξη- που θα έρθουν στο νησί

«Χρυσό» το καρπούζι: Αυτός είναι ο λόγος που πήραν «φωτιά» οι τιμές - Αναμένεται νέα άνοδος και σε άλλα προϊόντα

ΗΠΑ: Σάλος από διαφήμιση με twerking σε γυμναστήριο σχολείου για τουρνουά μπάσκετ - Ακυρώθηκε η εκδήλωση

Ανείπωτη θλίψη για τον 41χρονο Παναγιώτη - Καταγγελία ότι απεβίωσε λόγω ασυνεννοησίας γιατρών

Άννα Μονογιού: Τα συγκινητικά λόγια για τον Διονύση Τσακνή - Εμφανίστηκε σε live σύνδεσηΕπιστολή Αννίτας στον Χριστοδουλίδη για τα κλιματιστικά στα σχολεία - «Απαιτείται η κατάλληλη πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2025»

Επιστολή Αννίτας στον Χριστοδουλίδη για τα κλιματιστικά στα σχολεία - «Απαιτείται η κατάλληλη πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2025»

Η εγκατάσταση κλιματιστικών σχεδόν στο σύνολο των σχολικών μονάδων της χώρας μας αποτελεί αδήριτη ανάγκη, επισημαίνει η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αννίτα Δημητρίου σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top