ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλλαγή ονόματος και φύλου στην Κύπρο - Προωθείται νομοσχέδιο για προσδιορισμό από τους ίδιους τους πολίτες

Αλλαγή ονόματος και φύλου στην Κύπρο - Προωθείται νομοσχέδιο για προσδιορισμό από τους ίδιους τους πολίτες

Συνολικά 32 άτομα προχώρησαν τα τελευταία έξι χρόνια σε τροποποίηση ονόματος και φύλου τους στην ταυτότητά τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε επιστολή του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή ως απάντηση στον βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργο Κουκουμά, από το 2016-2021 όσοι ζήτησαν αλλαγή ονόματος και φύλου εγκρίθηκαν.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», η εξέταση των αιτήσεων γίνεται εντός 30 εργάσιμων ημερών. Παράλληλα, η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουίζα Ζανέττου έχει ετοιμάσει, μετά από κύκλο διαβουλεύσεων με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, νομοσχέδιο που δίνει το δικαίωμα σε πολίτες να προσδιορίζουν οι ίδιοι το φύλο τους χωρίς να χρειάζεται προηγουμένως χειρουργική επέμβαση.

Η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουίζα Ζανέττου δήλωσε στο ThemaOnline πως ο αυτοπροσδιορισμός θα μπορεί να γίνει από οποιαδήποτε ηλικία με σχετική αίτηση και ένορκο δήλωση στον ληξίαρχο σύμφωνα με τις αρχικές πρόνοιες του νομοσχεδίου. Όσον αφορά τα παιδιά, θα πρέπει να υπάρχει σχετική απόφαση δικαστηρίου.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, το νομοσχέδιο τυγχάνει επεξεργασίας από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Γραφείο της Επιτρόπου Νομοθεσίας. Μάλιστα, ο Νίκος Νουρής φαίνεται να έχει εκφράσει ενστάσεις και σκέψεις για πρόνοιες του νομοσχεδίου. Πιο συγκεκριμένα αφορούν την κατάταξη στην Εθνική Φρουρά και την υιοθέτηση παιδιών.

Η Επίτροπος Νομοθεσίας σημείωσε στο ThemaOnline πώς εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα πρέπει να υπάρξει μία σειρά τροποποιήσεων σε άλλες νομοθεσίες και διαδικασίες που επηρεάζονται όπως για παράδειγμα τον γάμο δύο ανδρών που απαγορεύεται από τον νόμο σε περίπτωση που η σύζυγος αλλάξει φύλο σε άνδρα, ή τους αθλητές και τις κατηγορίες που θα αγωνίζονται.

Σύμφωνα με την κα. Ζανέττου, όταν το αρμόδιο Υπουργείο καταλήξει στο τελικό προσχέδιο, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ακολούθως το τελικό κείμενο θα κατατεθεί στη βουλή προς συζήτηση και ψήφιση αφού περάσει τον αναγκαίο νομοτεχνικό έλεγχο.

Με πληροφορίες από Εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top