ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο κύμα τουριστικής ανάπτυξης με το άνοιγμα του Βαρωσιού βλέπει ο Τατάρ - Δηλώσεις τ/κ ηγεσίας για Κυπριακό

Νέο κύμα τουριστικής ανάπτυξης με το άνοιγμα του Βαρωσιού βλέπει ο Τατάρ - Δηλώσεις τ/κ ηγεσίας για Κυπριακό

Με το άνοιγμα του Βαρωσιού τα κατεχόμενα θα έχουν νέο κύμα τουριστικής ανάπτυξης, υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Είπε εξάλλου ότι «καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να επιβιώσει και να ενισχυθεί» το ψευδοκράτος.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), η τ/κ εφημερίδα «Βατάν» γράφε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι αυξήθηκαν περαιτέρω οι επενδύσεις ειδικά στον τουρισμό, στην παιδεία, στην γεωργία και διάφορους άλλους τομείς στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι υπάρχει «σοβαρή αναδόμηση» σε όλους τους τομείς.

Από την πλευρά του, ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούογλου δήλωσε ότι στην πρόσφατη συνάντηση της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) «λήφθηκαν πολλές αξιέπαινες αποφάσεις σε σχέση με την Κύπρο».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ και την «Γκιουνές», σε ομιλία κατά το κλείσιμο της 48ης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΟΙΣ στο Ισλαμαμπάντ, ο κ. Ερτουγρούογλου ισχυρίστηκε ότι από το 1963 οι Τουρκοκύπριοι στερούνται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και υποβάλλονται σε «άδικη απομόνωση» σε όλους τους τομείς.

Ο κ. Ερτουγρούογλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι χώρες μέλη της ΟΙΣ δεν θα μείνουν μόνο στις αποφάσεις που έλαβαν σε σχέση με την κατάσταση στην Κύπρο, αλλά θα μετατρέψουν τις εν λόγω αποφάσεις σε έργα για άρση της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων.

Ο κ. Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι στο νησί υπάρχουν δύο χωριστά κυρίαρχα κράτη που κανένα από τα δυο δεν έχει το δικαίωμα να εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί.

Τα μηνύματα από την συνάντηση Σέντοπ-Τορέ
Στην Άγκυρα, στα πλαίσια της συνάντησης τους, ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Μουσταφά Σεντόπ και ο «πρόεδρος» της «βουλής» Ζορλού Τορέ έστειλαν μηνύματα για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο παράνομος «Μπαϊράκ» μετέδωσε ότι ο κ. Σέντοπ χαρακτήρισε το Κυπριακό «εθνική υπόθεση» και επεσήμανε ότι υπάρχει μια «ισχυρή ενότητα απόψεων» ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και στην Τουρκία. «Είναι πλήρης η στήριξη της Τουρκίας στο όραμα που έθεσε επί τάπητος ο Ερσίν Τατάρ. Δεν είναι δυνατόν να αρχίσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς την κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος», ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος της τουρκικής βουλής. Ο κ. Σέντοπ εξέφρασε επίσης υποστήριξη στο τουρκικό σχέδιο για το Βαρώσι, ενώ υποστήριξε ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει παραβίαση των δικαιωμάτων της και των δικαιωμάτων της τδβκ στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

Από την πλευρά του, ο κ. Τορέ ισχυρίστηκε ότι «ο τουρκικός στρατός είναι η ασφάλειά μας στο νησί. Αυτή την στιγμή υπάρχουν ντε φάκτο δύο κράτη. Το ένα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που βρίσκεται υπό την κατοχή των Ελληνοκυπρίων στον νότο και στον βορρά υπάρχει η τδβκ» - είπε αναφερόμενος στο ψευδοκράτος. Προέβαλε ακόμη τον ισχυρισμό ότι «αν δεν υπήρχαν εγγυήσεις [της Τουρκίας], οι Ελληνοκύπριοι και οι Έλληνες θα μας έκαναν αυτά που κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία σήμερα».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top