ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οίκος DBRS για κυπριακή οικονομία: Αμετάβλητο άφησε το σενάριο ανάπτυξης - Κίνδυνοι ευρύτερης επιδείνωσης λόγω Ουκρανίας

Οίκος DBRS για κυπριακή οικονομία: Αμετάβλητο άφησε το σενάριο ανάπτυξης - Κίνδυνοι ευρύτερης επιδείνωσης λόγω Ουκρανίας

Αμετάβλητο άφησε το βασικό του μακροοικονομικό του σενάριο για την Κύπρο ο οίκος DRBS Morning Star, ο οποίος αναμένει ωστόσο περαιτέρω επιδείνωση των βασικών του σεναρίων ειδικά για την Ευρώπη, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των κυρώσεων της δύσης κατά της Ρωσίας.

Ειδικότερα, για την Κύπρο ο καναδικός οίκος αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 4.1% του ΑΕΠ το 2022, διατηρώντας το ίδιο βασικό σενάριο του Δεκεμβρίου του 2021, ενώ για το 2023 η εκτίμηση για την ανάπτυξη μειώθηκε κατά 0,1% στο 3,3%.

Όσον αφορά την ανεργία, ο οίκος διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμησή στο 6,9% το 2022, ενώ για το επόμενο έτος η πρόβλεψη παρουσιάζεται μειωμένη κατά 0,1% δηλαδή στο 6,4%.

«Οι βασικές προβλέψεις έχουν επιδεινωθεί σε ήπιο βαθμό για τις περισσότερες οικονομίες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο», αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας ωστόσο πως «αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση ειδικότερα στην Ευρώπη, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προσθέτει σημαντική πηγή αβεβαιότητας».

Σύμφωνα με τον οίκο, αν και οι οικονομίες της Ρωσίας και της Ουκρανίας αντιστοιχούν σε λιγότερο από 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ο αντίκτυπός τους πολλαπλασιάζεται σε αρκετές αγορές, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, την γεωργία, τα λιπάσματα και τα μέταλλα.

«Οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν ανέβει, συνεισφέροντας τις πληθωριστικές πιέσεις και αποδυναμώνοντας την προοπτική για την πραγματική ανάπτυξη», σημειώνει.

Παράλληλα, ο DBRS σημειώνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι δυτικές κυρώσεις έχουν επιτείνει τη διαταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες με τον αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη ενδεχομένως να αυξηθεί αναλόγως της διάρκειας και του εύρους της σύγκρουσης, ενώ πηγή ανησυχίας παραμένουν και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top