ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκτακτη οικονομική στήριξη στους κτηνοτρόφους ύψους €7,6 εκατ. λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Έκτακτη οικονομική στήριξη στους κτηνοτρόφους ύψους €7,6 εκατ. λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Οικονομική βοήθεια ύψους €7,614.306 για τους κλάδους της αιγοπροβατοτροφίας, αγελαδοτροφίας και χοιροτροφίας ενέκρινε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Η καταβολή της έκτακτης οικονομικής βοήθειας στους πιο πάνω κλάδους κρίθηκε αναγκαία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε εκτίναξη των τιμών των βασικών προϊόντων και ιδιαίτερα των ζωοτροφών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείο Γεωργίας, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε σημαντικές αποφάσεις για στήριξη των κτηνοτρόφων.

«Όπως είναι γνωστό, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις αγορές ζωοτροφών σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό έχει επηρεάσει και την Κύπρο, αφού έχουν προκληθεί τεράστιες αυξήσεις στις τιμές, ενώ παρατηρείται και δυσκολία στην εξασφάλιση ζωοτροφών», σημείωσε.

Υπενθύμισε ότι το κράτος έχει προχωρήσει στην παραγγελία 36.000 τόνων πρώτων υλών ζωοτροφών για τη διασφάλιση των αποθεμάτων σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Πρόσθεσε ότι στον καθορισμό του ύψους της ενίσχυσης του κάθε κλάδου, το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη του την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών, οι οποίες έφτασαν και μέχρι το 70% σε σχέση με πέρσι, καθώς και τη μετακύλιση ή τη δυνατότητα μετακύλισης των αυξήσεων σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας των κτηνοτροφικών προϊόντων. Τόνισε ότι η στήριξη αυτή θα δώσει τον χρόνο στην αγορά να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που έφερε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Υπουργός, η Κυβέρνηση αποφάσισε τη στήριξη του τομέα της αιγοπροβατοτροφίας με ένα ποσό της τάξεως των 5 εκατ., της αγελαδοτροφίας με ποσό της τάξεως των 1,2 εκατ. ευρώ και της χοιροτροφίας με ποσό της τάξεως των 1,4 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τη χοιροτροφία, είπε ο κ. Καδής, τα 1,25 εκατ. θα πάνε σε απευθείας στήριξη στους κτηνοτρόφους, ενώ οι 150.000 ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την ιδιωτική αποθεματοποίηση χοιρινού κρέατος.

«Με αυτό τον τρόπο, η Κυβέρνηση αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχει στην διάθεσή της αυτή τη στιγμή, μέσα από το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για στήριξη των κτηνοτρόφων μας», επεσήμανε.

Η Κύπρος, σημείωσε ο κ. Καδής, αποτελεί την πρώτη χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη που λαμβάνει μέτρα στήριξης του κτηνοτροφικού τομέα μετά την εκδήλωση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και μετά την αναστάτωση των αγορών.

Στήριξη και στους τυροκόμους

Επιπλέον, τη στήριξη των τυροκόμων με το ποσό των 890 χιλιάδων ευρώ αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόταση που κατέθεσε το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, πρόκειται να καταβληθεί για στήριξη των τυροκομείων έκτακτη κρατική βοήθεια με στόχο το μετριασμό των επιπτώσεων, που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και με σκοπό να καλυφθεί μέρος της ζημιάς που προέκυψε από τη διατήρηση αυξημένων αποθεμάτων τυροκομικών προϊόντων, μέχρι αυτά να μειωθούν στα κανονικά επίπεδα.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη διάθεση ενός ποσού 890 χιλιάδων ευρώ για στήριξη των τυροκόμων, με σκοπό να διαχειριστούν τις επιπτώσεις από τη συσσώρευση τυροκομικών προϊόντων, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού», δήλωσε ο κ. Καδής και επεσήμανε πως η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι βοηθώντας τα τυροκομεία, ουσιαστικά βοηθά και όλους όσοι συμμετέχουν στην αλυσίδα παραγωγής των τυροκομικών προϊόντων και, ιδιαίτερα, τους κτηνοτρόφους μας.

Διότι, εξήγησε ο αρμόδιος Υπουργός, εάν τα τυροκομεία μειώσουν την παραλαβή γάλακτος λόγω των αποθεμάτων τους, τότε το γεγονός αυτό θα έχει επιπτώσεις στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα απολέσουν μέρος του κύκλου εργασιών τους και των εισοδημάτων τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Στο Απολλώνειο Νοσοκομείο μετά από αδιαθεσία ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός

Πλαστικά μπουκάλια: Υποχρεωτική η προσάρτηση πωμάτων - Πότε τίθεται σε εφαρμογή

Aύξηση επιδόματος τέκνου: «Θετικό βήμα αλλά απαιτείται ολοκληρωμένη πολιτική», λένε Βουλευτές

Διέταξε έρευνα η Αστυνομία εναντίον Γερμανού για πώληση Ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα - Όσα ισχυρίζεται ο δικηγόρος του

«Ξέθαψαν» εμπορεύματα που αποτελούν απομιμήσεις - Κατασχέθηκαν μετά από επιχείρηση

Απαγόρευση κινητών: Πώς θα εφαρμοστεί και ποιες είναι οι ποινές - Όσα δήλωσε η Υπουργός Παιδείας στο «Τ»Απαντά στον Τούρκο ΥΠΕΞ ο ΠτΔ: «Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, λόγω της αναγνώρισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Απαντά στον Τούρκο ΥΠΕΞ ο ΠτΔ: «Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, λόγω της αναγνώρισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Επιβεβαίωσε τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ απάντησε και στο Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η Κύπρος είναι κέντρο επιχειρήσεων αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας και απομάκρυνσης αμάχων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top