ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ - Απευθύνθηκε και στους Τ/κ ο Πρόεδρος – «Αυτή  η πατρίδα είναι δική σας και δική μας»  

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ - Απευθύνθηκε και στους Τ/κ ο Πρόεδρος – «Αυτή  η πατρίδα είναι δική σας και δική μας»   

Τηλεοπτικό Μήνυμα έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με αφορή την εορτή του Πάσχα.

Αυτούσιο το μήνυμα Αναστασιάδη:

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Με την ευκαιρία της γιορτής της  Ανάστασης του Κυρίου θέλω να εκφράσω τις θερμότερες μου ευχές στην κάθε μια και στον καθένα από εσάς για προσωπική υγεία και οικογενειακή ευτυχία.

Την ίδια ώρα, θέλω να εκφράσω από τα βάθη της καρδιάς μου  το μήνυμα της Ανάστασης να φτάσει και στη δική μας πατρίδα.

Τα όσα καταγράφονται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναξέουν τις πληγές μας και καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη ενωμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα για επικράτηση του δικαίου και της ειρήνης.

Φίλες και φίλοι,

Είναι με ειλικρινή αισθήματα φιλίας που απευθύνομαι απόψε προς τους Τουρκοκύπριους συμπολίτες μας.

Συμπατριώτες Τουρκοκύπριοι,

Αυτή  η πατρίδα είναι δική σας και δική μας. Για αυτή την πατρίδα χύθηκε αίμα, για αυτή τη χώρα πονέσαμε, δακρύσαμε, άλλοτε μαζί και άλλοτε χωριστά. Ο πόνος ήταν πάντα για όλους ο ίδιος.

Και αυτός ο πόνος είναι που καθορίζει πόσο οι άνθρωποι είναι όμοιοι και ίσοι.

Πόσο ο αλληλοσεβασμός των δικαιωμάτων του καθενός αποτελεί το μόνο θεμέλιο για συνύπαρξη, συνδημιουργία για μόνιμη ευημερία και ειρήνη.

Τα όσα καταστροφικά καταγράφει ο πόλεμος στην Ουκρανία καταδεικνύουν πόσο εύθραυστη είναι η ειρήνη όταν τα συμφέροντα του ισχυρού, παραβιάζουν τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Έφτασε πιστεύω η ώρα η αγάπη μας στην κοινή μας πατρίδα, να επιτρέψει να επανορθώσουμε την αδικία που μας επέβαλε ο διαχωρισμός.

Μόνο όφελος θα έχουν και οι δύο κοινότητες, αλλά και όλοι όσοι εμπλέκονται στο Κυπριακό, εάν εγκαταλείποντας ανέφικτους στόχους εργαστούμε συνειδητά και με ειλικρίνεια ώστε να οικοδομήσουμε ένα κράτος, που δεν θα υστερεί σε αρχές και αξίες των υπόλοιπων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η βάση λύσης έχει συμφωνηθεί και καταγραφεί σε δεκάδες ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτό που απαιτείται είναι η πολιτική βούληση, η γνήσια πολιτική βούληση και η κοινή προσπάθεια, ώστε να θεμελιώσουμε ένα κράτος που θα σέβεται την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα του κάθε Κυπρίου Ευρωπαίου πολίτη, που θα ανταποκρίνεται την ίδια ώρα στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, αλλά και θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και την πλήρη και απόλυτη ανεξαρτησία του.

Εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, για άλλη μία φορά δηλώνω την ετοιμότητα μας να εργαστούμε με αποφασιστικότητα για την επίτευξη της μόνιμης ειρήνης και σταθερής ευημερίας για όλους.

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

Η  εκτεταμένη αναφορά μου στο μέγιστο των προβλημάτων που βιώνουμε για 48η χρονιά, ήταν αναπόφευκτη.

Τούτο, όμως, δεν με αποπροσανατολίζει από τις άλλες δοκιμασίες που ο κυπριακός λαός αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει.

Για αυτό θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, ένα μήνυμα που στηρίζεται στην αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης, αλλά ιδιαίτερα στις δικές σας δυνάμεις, στο αίσθημα επιβίωσης που μας διακρίνει μέσα από τη φιλοπατρία, την εργατικότητα, την επιμονή και το πείσμα που διακρίνει τον λαό μας.

Και δεν είναι τυχαία η αναφορά μου, αν αναλογιστούμε τις κρίσεις που έχουμε περάσει κατά τη διάρκεια της ζωής  της Κυπριακής Δημοκρατίας και τι είχαμε να αντιμετωπίσουμε τέσσερα χρόνια μετά την ανεξαρτησία όταν υπήρξε προσπάθεια κατάλυσης του κράτους.

Το 1974, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία δεχόταν το μεγαλύτερο πλήγμα με την εισβολή και την κατοχή τους ενός τρίτου του εδάφους της και τις συνακόλουθες καταστροφικές συνέπειες.

Παρά ταύτα, η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο επιβίωσε αλλά και κατόρθωσε να καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένουσα το μόνο διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος.

Την ίδια ώρα κατέστη πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης, με  ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή.

Πιο πρόσφατα παραδείγματα, που προσθέτουν σε όσα χαρακτηρίζουν τον λαό μας, ήταν η αποτελεσματική και επιτυχής αντιμετώπιση του κινδύνου χρεωκοπίας του κράτους το 2013.

Κατορθώσαμε όχι μόνο να αναστρέψουμε τις αρνητικές επιπτώσεις, αλλά και  να εξέλθουμε από το μνημόνιο πετυχαίνοντας δείκτες ανάπτυξης που ήταν οι υψηλότεροι στην Ευρωζώνη.

Το 2020 αντιμετωπίσαμε άλλη μία δοκιμασία.        

Την κρίση της πανδημίας, με πρωτόγνωρες συνέπειας για την υγεία, την οικονομία και την κοινωνία.

Και πάλι, ως αποτέλεσμα στοχευμένων κυβερνητικών μέτρων, είτε τούτα αφορούσαν τον τομέα της υγείας είτε τους τομείς της οικονομίας, αλλά ιδιαίτερα και χάριν στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ηρώων πρώτης γραμμής, όπως ορθά έχουν χαρακτηριστεί, των συμβουλών της επιστημονικής ομάδας, αλλά και την πειθαρχία και υπομονή που επιδείξαμε ως λαός, ευρισκόμαστε σε πορεία οριστικής εξόδου και από αυτή την κρίση.

Σήμερα, δυστυχώς, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις, με οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό που βεβαίως προέχει είναι ο τερματισμός της αιματοχυσίας και των καταστροφικών συνεπειών για τον ουκρανικό λαό.

Την ίδια ώρα, όμως, μη αγνοώντας πως οι συνέπειες του πολέμου θα επηρεάσουν αναπόφευκτα και τη χώρα μας, είμαστε αποφασισμένοι σε συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους, να πάρουμε εκείνα τα μέτρα που θα συμβάλουν στην άμβλυνση, αλλά και οριστική αντιμετώπιση της νέας απρόβλεπτης κρίσης.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Το αποψινό μήνυμα δεν προσφέρεται για απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

Ωστόσο, διανύοντας τους τελευταίους μήνες της προεδρικής μου θητείας θεωρώ απόλυτα αναγκαίο να απευθυνθώ προς τις πολιτικές δυνάμεις και να τις καλέσω όπως  ενώσουμε δυνάμεις.

Στόχος μας είναι να γίνει κατορθωτή η εκταμίευση και αξιοποίηση των δισεκατομμυρίων ευρώ που θα προκύψουν σαν επακόλουθο των προβλεπόμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Δισεκατομμύρια που με βάση το πρόγραμμα «Η Κύπρος - το Αύριο», θα συμβάλουν στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της χώρας, με ώριμα έργα, πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος, αλλά και οι πολίτες.

Έργα και πολιτικές που δεν έχουν ιδεολογικούς προσανατολισμούς ή κομματικό χρώμα.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Οι εμπειρίες των τελευταίων ετών έχουν επιβεβαιώσει τις μεγάλες δυνατότητες που έχουμε ως χώρα.

Δεν έχω αμφιβολία ότι θα τα καταφέρουμε και πάλι.

Για αυτό και κλείνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω το μήνυμα αισιοδοξίας και να ευχηθώ, ειρήνη στον κόσμο και στην πατρίδα μας.

Καλή Ανάσταση.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκλεισε εκνευρισμένος την σύνδεση ο Βαβούσκος «Με ειρωνεύεστε»: Η αμφισβήτηση και ο καταστατικός χάρτης για Μονή Αββακούμ

Δουλειά με το ζόρι στον καύσωνα: Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν - Εργοτάξια τερμάτισαν την λειτουργία τους λόγω παραβάσεων

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas

Υπουργικό: Ενέκρινε την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας σε πληγέντες από τις πυρκαγιές σε Πάφο και Λευκωσία

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Υφυπουργός - Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακίου

Φειδίας: Τι έκανε τις πρώτες 48 ώρες στο Ευρωκοινοβούλιο - Με βίντεο απαντά αν του άρεσεΗ πρώτη αντίδραση του ΠτΔ στις απειλές Χεζμπολάχ - Πώς απάντησε στον Ηγέτη Νασράλα

Η πρώτη αντίδραση του ΠτΔ στις απειλές Χεζμπολάχ - Πώς απάντησε στον Ηγέτη Νασράλα

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top