ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαλεί ο Τατάρ: «Το Βαρώσι είναι κομμάτι της κυριαρχίας μας» - Απέρριψε την ιδέα επιστροφής του ως ΜΟΕ

Προκαλεί ο Τατάρ: «Το Βαρώσι είναι κομμάτι της κυριαρχίας μας» - Απέρριψε την ιδέα επιστροφής του ως ΜΟΕ

Κομμάτι της επικράτειας του ψευδοκράτους θεωρεί την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ. Ο Τ/κ ηγέτης απέρριψε την ιδέα της επιστροφής του Βαρωσιού ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Το Βαρώσι «είναι κομμάτι της κυριαρχίας μας. Τονίζω άλλη μια φορά απ’ εδώ ότι δεν θα αποδεχτούμε ποτέ να δοθεί το Βαρώσι στον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», ανέφερε ο κ. Τατάρ, γράφει η «Γκιουνές», σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Ο κ. Τατάρ πραγματοποίησε δηλώσεις για την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου στα πλαίσια μιας τελετής που έλαβε χώρα χθες στο Βαρώσι και η οποία αφορούσε τα εγκαίνια μνημείου-μαυσωλείου του Οθωμανού αρχιπλοίαρχου Περτέβ Πασά, ο οποίος έζησε τον 16ο αιώνα.

Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι το Βαρώσι βρίσκεται εντός των «συνόρων» του ψευδοκράτους, ο κ. Τατάρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η πόλη θα ανοίξει σιγά σιγά για εγκατάσταση παράλληλα με την προβολή της ιδέας των «δύο χωριστών κυριαρχικών ίσων κρατών που ζουν πλάι πλάι».

Σημειώνοντας ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού είναι μια διάσταση της νέας τους πολιτικής, ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι δεν είχε καταστεί δυνατόν να ανοίξει το Βαρώσι μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο επειδή καταβάλλονταν προσπάθειες επί 50 χρόνια για εξεύρεση ομοσπονδιακής λύση. «Αποδείχτηκε ότι μια ομοσπονδιακή λύση δεν θα απαντήσει στις προσδοκίες των Τουρκοκυπρίων», ισχυρίστηκε.

Ο κ. Τατάρ ανέφερε ακόμη ότι όσοι διεκδικούν δικαιώματα στο Βαρώσι θα μπορούν να αποκτήσουν «στο μέτρο που δικαιούνται» τα δικαιώματά τους και τις περιουσίες τους μέσω της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών».

Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε από την δική του σκοπιά, στην ιστορία του Βαρωσιού υποστηρίζοντας ότι «υπήρξαν παρεμβάσεις στην φύση του Βαρωσιού και «προδοσία στην ιστορία» του και ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Έλληνες άνοιξαν το Βαρώσι στον τουρισμό φτιάχνοντας οικοδομές εκμεταλλευόμενοι την υπεροχή τους κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, παρά το γεγονός ότι το έδαφος στο κλειστό Βαρώσι ανήκει στο ΕΒΚΑΦ».

Στη δική του ομιλία, ο πρόεδρος της Διοίκησης του ΕΒΚΑΦ, Ισμαϊλ Μπεντέρ ισχυρίστηκε ότι η συζήτηση στο Βαρώσι αφορά τις περιουσίες που μεταβιβάστηκαν σε άτομα αφαιρούμενες από το ΕΒΚΑΦ.

Στα χθεσινά εγκαίνια παρέστησαν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο «πρέσβης» της Τουρκίας και εκπρόσωποι της τ/κ ηγεσίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Αυτός είναι ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης - Θέμα συζήτησης ο διορισμός του

Αυτός είναι ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης - Θέμα συζήτησης ο διορισμός του

Την ερχόμενη Δευτέρα τίθεται σε ισχύ ο νόμος περί της ίδρυσης του Υφυπουργείου Μετανάστευσης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top