ΥΓΕΙΑ

Περνούν 15′ και δεν έχετε κοιμηθεί; 7 τρόποι για να σας πάρει ο ύπνος

Περνούν 15′ και δεν έχετε κοιμηθεί; 7 τρόποι για να σας πάρει ο ύπνος

Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε με το που ακουμπήσετε το κεφάλι σας στο μαξιλάρι, δε θα πρέπει να ανησυχήσετε ιδιαίτερα. Όπως επισημαίνει η δρ Rebecca Robbins, διδάσκουσα στο Τμήμα Ιατρικής του Ύπνου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, τα άτομα που ξεκουράζονται καλύτερα συνήθως δεν αποκοιμιούνται αμέσως: «Τα επαρκώς ξεκούραστα άτομα θέλουν το χρόνο τους για να κοιμηθούν, περίπου δηλαδή 15 λεπτά» σημειώνει.

Εάν όμως ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι να κοιμηθείτε ξεπερνάει κατά πολύ το ένα τέταρτο της ώρας, μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω στρατηγικές κινήσεις, που αν τις μετατρέψετε σε καθημερινές συνήθειες, σύντομα ο εγκέφαλος θα έχει ρυθμιστεί καταλλήλως και εσείς θα αποιμιέστει γρηγορότερα και θα ξεκουράζεστε ποιοτικότερα.

Σηκωθείτε από το κρεβάτι

Αν περάσουν 20 λεπτά και δεν έχετε αποκοιμηθεί, σηκωθείτε και μεταφερθείτε σε ένα άλλο δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό, κάνοντας κάτι χαλαρωτικό εωσότου να νυστάξετε. Την ίδια τακτική μπορείτε να ακολουθήσετε και σε περίπτωση που ξυπνήσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Κρατήστε το κρεβάτι μόνο για τον ύπνο και για σεξ

Χαλαρώνοντας στην κρεβατοκάμαρα, έχουμε την τάση να ελέγχουμε το κινητό μας και να βλέπουμε τηλεόραση όσο είμαστε ξαπλωμένοι. Αυτό όμως είναι ιδιαίτερα καταστροφικό για τον ύπνο μας, καθώς το μπλε φως των συσκευών κρατά τον εγκέφαλο μας σε εγρήγορση, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει την έναρξη του ύπνου.

Η ατμόσφαιρα μετράει

Για πιο γρήγορο ύπνο, φροντίστε να διατηρείτε το δωμάτιο δροσερό και σκοτεινό.

Μείνετε πιστοί σε μια ρουτίνα ύπνου

Ένα ζεστό μπάνιο, η ανάγνωση ενός βιβλίου σε χαμηλό φωτισμό, η χαλαρή μουσική αλλά και λίγη γιόγκα ή διατάσεις θα εκπαιδεύσουν μακροπρόθεσμα το μυαλό σας να πέσει ταχύτερα στην αγκαλιά του Μορφέα. Επίσης, φροντίστε κάθε μέρα να πέφτετε για ύπνο την ίδια ώρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.

Ηρεμήστε το μυαλό σας

Σε έναν γρήγορο κόσμο γεμάτο άγχος, το δυσκολότερο πράγμα είναι να γαληνέψουμε τον εγκέφαλό μας. Η πρακτική του διαλογισμού μπορεί να βάλει ένα φρένο στο άγχος και αντίστοιχα να ανεβάσει την ταχύτητα με την οποία πρόκειται να κοιμηθούμε.

Σημειώσεις πριν τον ύπνο

Το μυαλό θα ηρεμήσει μόνο όταν σταματήσει να ανησυχεί ακόμα και για μικροπράγματα. Γι΄αυτό, μπορείτε να το αποφορτίσετε γράφοντας τις σκέψεις σας, παράλογες και λογικές, σε ένα σημειωματάριο λίγο πριν κοιμηθείτε.

Αναπνεύστε βαθιά

Η αναπνοή αποτελεί κι αυτή ένα όχημα που θα σας οδηγήσει στον ύπνο. Μπορείτε να δοκιμάσετε την βαθιά κοιλιακή αναπνοή σε έξι χρόνους: εισπνεύστε βαθιά και μετρήστε αργά μέχρι το 6, γεμίζοντας με αέρα την περιοχή της κοιλιάς. Εκπνεύστε, στη συνέχεια, μετρώντας ξανά μέχρι το 6 και επαναλάβετε μέχρι να νιώσετε απολύτως χαλαροί.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της Υγείας

ΠτΔ: Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της Υγείας

«Τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της υγείας εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαιρετίζοντας εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις αναμένονται σύντομα, μαζί με σειρά νομοθετημάτων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top