ΥΓΕΙΑ

Χάνουμε και τα μαλλιά μας λόγω Covid-19;

Χάνουμε και τα μαλλιά μας λόγω Covid-19;

Το πρόσφατο χαστούκι του Will Smith στον Chris Rock στην τελετή απονομής των Όσκαρ, με αφορμή ένα φαινομενικά αθώο αστείο για την πάθηση της γυναίκας του, την αλωπεκία, μας υπενθυμίζει ότι η απώλεια μαλλιών δεν κάνει διακρίσεις. Eιδικότερα όμως εν καιρώ πανδημίας, τα περιστατικά τριχόπτωσης αυξήθηκαν, τόσο λόγω της νόσησης αλλά και λόγω του αυξημένου άγχους όπως αναφέρουν σε άρθρο τους στο Psychology Today οι πλαστικοί χειρουργοί δρ Michael Reilly και δρ Keon Parsa.

Ο κύκλος της τρίχας

Στο τριχωτό της κεφαλής, οι τρίχες περνάνε από τρεις φάσεις: το 85% των τριχών αναπτύσσονται (αναγενής φάση), το 14% σταματούν να αναπτύσσονται (καταγενής φάση) και το 1% υποχωρούν (τελογενής φάση). Τα ποσοστά όμως αυτά ποικίλλουν. Όσον αφορά το είδος της τριχόπτωσης που οφείλεται στην πανδημία, αυτή ονομάζεται τελογενής τριχόπτωση (τριχόρροια).

Ο τύπος αυτός της τριχόπτωσης εμφανίζεται αιφνιδίως και είναι αποτέλεσμα έντονου σωματικού ή συναισθηματικού άγχους. Περίπου το 70% της τρίχας εισέρχεται στην τελογενή φάση ή στη φάση ηρεμίας του κύκλου ανάπτυξής τους. Κάποιος με τριχορροία μπορεί να χάσει από τρεις έως και έξι φορές περισσότερες τρίχες από το φυσιολογικό. Αυτή η ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε αισθητή αραίωση των μαλλιών και την αντίστοιχη έκθεση του τριχωτού της κεφαλής.

Πώς επηρεάζει ο κορωνοϊός

Η τριχόπτωση ήταν μια από τις επιπτώσεις της COVID-19 στους ασθενείς, τα συμπτώματα των οποίων είτε υποχώρησαν σε μερικές εβδομάδες ή συνέχισαν και μετά κατά την νόσηση με long COVID. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη πόσο διαδεδομένη είναι η τριχόπτωση μεταξύ των ασθενών, αλλά μια μελέτη διαπίστωσε ότι μεταξύ εκείνων που νοσηλεύτηκαν, το 22% εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν τριχόπτωση έως και έξι μήνες αργότερα.

Αντίστοιχα, όμως, ακόμα και για όσους δεν μολύνθηκαν από τον κορωνοϊο, το άγχος ήταν ένας επιβαρυντικός παράγοντας που θα μπορούσε να ενισχύσει την τριχόπτωση.

Υπάρχει λύση;

Το θετικό γεγονός όμως, είναι ότι αυτή η τριχόπτωση είναι προσωρινή και μπορεί να αναστραφεί μέσα σε τρεις με έξι μήνες. Εκτός από τεχνικές για την χαλάρωση του άγχους που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε, μπορείτε επίσης να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με βιοτίνη, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β12.

Εάν η τριχόπτωση επιμένει, μπορείτε να επιλέξετε και φαρμακευτικές επιλογές, όπως τη μινοξιδίλη και τη φιναστερίδη, συμβουλευόμενοι όμως πάντα κάποιον ειδικό. Τέλος, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις συνιστάται και η μεταμόσχευση μαλλιών, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει και την ψυχολογία των ασθενών και την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους.

Άλλωστε το ψυχικό αποτύπωμα της τριχόπτωσης επηρεάζει αρνητικά τόσο τις γυναίκες όσο και τους άντρες. Σύμφωνα με μια μελέτη που αξιολόγησε πάνω από 1.500 άνδρες με τριχόπτωση, το 70% θεωρούσε τα μαλλιά ως ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά της εικόνας τους. Η απώλεια μαλλιών συσχετίστηκε με την ανησυχία σχετικά με την ελκυστικότητά τους αλλά και με συναισθήματα κατάθλιψης.

Όσον αφορά τις γυναίκες, την τριχόπτωση συνόδευε η αρνητική αυτοεκτίμηση και η έλλειψη αυτοπεποίθησης. Οι αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία έχει αποδειχθεί ότι είναι παρούσα έως και 10 χρόνια μετά την αρχική απώλεια μαλλιών.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευναςΥποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top