ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγαλώνει η αβεβαιότητα ανάμεσα στα νοικοκυριά - Βλέπουν περαιτέρω αύξηση στις τιμές των προϊόντων

Μεγαλώνει η αβεβαιότητα ανάμεσα στα νοικοκυριά - Βλέπουν περαιτέρω αύξηση στις τιμές των προϊόντων

Τον Μάιο 2022, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε ελαφρώς, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά περίπου 1 μονάδα σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2022.

Η άνοδος του ΔΟΣ προήλθε από ενδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έρευνα.

Η ενίσχυση του κλίματος στις υπηρεσίες ήταν αποτέλεσμα ευνοϊκότερων αξιολογήσεων των επιχειρήσεων για την τρέχουσα κατάστασή τους, καθώς και πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων για τη δραστηριότητά τους κατά το επόμενο τρίμηνο.

Το κλίμα στο λιανικό εμπόριο και στις κατασκευές παρέμεινε στα αρνητικά επίπεδα του Απριλίου. Στον τομέα της μεταποίησης το κλίμα επιδεινώθηκε, κυρίως λόγω αρνητικότερων αξιολογήσεων για τα επίπεδα των τρεχουσών παραγγελιών και πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου.

Παράλληλα, τον Μάιο οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις πωλήσεις κατά το επόμενο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, ενώ οι εκτιμήσεις τους για το επόμενο τρίμηνο σχετικά με τις παραγγελίες σε προμηθευτές και την απασχόληση παρέμειναν στα αρνητικά επίπεδα του Απριλίου. Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις τιμές πώλησης συνέχισαν την ανοδική τους πορεία για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση τόσο των νοικοκυριών τους όσο και της Κύπρου γενικότερα ήταν πιο απαισιόδοξες τον Μάιο, οδηγώντας στην κάμψη του καταναλωτικού κλίματος.

Τον Μάιο η αβεβαιότητα σημείωσε υποχώρηση στους τομείς των υπηρεσιών, των κατασκευών και του λιανικού εμπορίου, ενώ κατέγραψε άνοδο στον τομέα της μεταποίησης και ανάμεσα στα νοικοκυριά.

Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους, καθώς και οι προσδοκίες των καταναλωτών για την πορεία των τιμών συνέχισαν να κυμαίνονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, υποδηλώνοντας συνέχιση των ανοδικών πιέσεων στις τιμές.

Οι Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας διεξάγονται από το Κέντρο Οικονομικών ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου και στοχεύουν στην αποτύπωση των αντιλήψεων των επιχειρηματιών και καταναλωτών για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και των προσδοκιών τους για διάφορα οικονομικά μεγέθη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top