ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επέδωσε υπόμνημα προς ΓΓ ΟΗΕ στη Δερύνεια ο Στεφάνου - «Δεν έχουμε δικαίωμα να εγκαταλείψουμε τον αγώνα για λύση»

Επέδωσε υπόμνημα προς ΓΓ ΟΗΕ στη Δερύνεια ο Στεφάνου - «Δεν έχουμε δικαίωμα να εγκαταλείψουμε τον αγώνα για λύση»

Ανεξαρτήτως της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας δεν έχουμε δικαίωμα να εγκαταλείψουμε αυτόν τον αγώνα για να πετύχουμε λύση, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας παράλληλα ότι χωρίς λύση στο Κυπριακό, με συνέχιση της τουρκικής κατοχής, ό,τι κτίζουμε το κτίζουμε στην άμμο.

Το ΑΚΕΛ με την παρουσία του Γενικού του Γραμματέα διοργάνωσε την Κυριακή στη Δερύνεια εκδήλωση καταδίκης της β’ φάσης της τουρκικής εισβολής και τη συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας και για να επαναλάβει την αταλάντευτη θέση για συνέχιση των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού και επανένωσης του τόπου και του λαού, καλώντας τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να ασκήσουν την επιρροή τους για να επαναρχίσει η διαδικασία για λύση του Κυπριακού.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Δερύνεια ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων, παρέστη σε συμβολική εκδήλωση που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ με αφορμή την επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια και ακολούθως - επέδωσε υπόμνημα για την Αμμόχωστο προς τον ΓΓ του ΟΗΕ στο Οδόφραγμα Δερύνειας.

Σε δήλωση του αφού κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων, ο κ Στεφάνου είπε πως δεν ήταν τυχαία η παρουσία του στη Δερύνεια ανήμερα της επετείου έναρξης της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, αλλά αυτή αποσκοπούσε να καταδικάσει την κατοχή από μέρους της Τουρκίας μεγάλου μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα να καταδικάσει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο, που αποτελούν παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Την ίδια ώρα θέλουμε να επαναβεβαιώσουμε την αποφασιστικότητα τη θέληση του ΑΚΕΛ να συνεχίσει τον αγώνα και την προσπάθεια για επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό, η οποία να απελευθερώνει και να επανενώνει τον τόπο και τον λαό, στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης για λύση που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Ο κ.  Στεφάνου ανέφερε πως για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος «πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να αναλάβουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων και να μην αφήνουμε την Τουρκία ανενόχλητη, με αυτή την επιθετική και προκλητική στάση να δημιουργεί όλο και περισσότερα κατοχικά τετελεσμένα».

Για το ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς λύση στο Κυπριακό, με συνέχιση της τουρκικής κατοχής, ό,τι κτίζουμε το κτίζουμε στην άμμο, είπε, προσθέτοντας πως για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε το μέλλον, για να έχουμε μόνιμη ειρήνη και ασφάλεια στον τόπο επιβάλλεται να λυθεί το Κυπριακό.

Είναι για αυτό, σημείωσε, «που ανεξαρτήτως του απαισιόδοξου κλίματος που κυριαρχεί και ανεξαρτήτως της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας δεν έχουμε δικαίωμα να εγκαταλείψουμε αυτόν τον αγώνα για να πετύχουμε λύση, αλλά να συνεχίσουμε την προσπάθεια από εκεί που διακόπηκε το 2017 στο Κραν Μοντανά, και τη συζήτηση στο πλαίσιο που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ και διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέσα από μακρόχρονες διαπραγματεύσεις».

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει την προσπάθεια εντός και εκτός Κύπρου γιατί χωρίς λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί να διασφαλιστεί το δικό μας παρόν και το μέλλον  και πρωτίστως των παιδιών και των εγγονιών μας, συμπλήρωσε.

Το υπόμνημα

Στο υπόμνημα το ΑΚΕΛ καλεί τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της να ασκήσουν όλη τους την επιρροή για να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση και η επικίνδυνη πορεία στο Κυπριακό και να επαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία στις ράγες του συμφωνημένου πλαισίου λύσης.

Αναφέρει ότι πιστεύει ακράδαντα ότι επείγει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δεσμευτούν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, του μηχανισμού εφαρμογής της λύσης -που καταργεί τη Συνθήκη Εγγύησης και τα όποια επεμβατικά δικαιώματα και των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί μέχρι το τέλος της Διάσκεψης για την Κύπρο.

Καταδικάζει τη συνεχιζόμενη κατοχή και διαίρεση της Κύπρου, Στηλιτεύει το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα τα Ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, καταδικάζει τις ενέργειες της κατοχικής δύναμης και των κατοχικών αρχών για το μερικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και την κλιμάκωση των παράνομων διεκδικήσεων και ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο υπόμνημα το ΑΚΕΛ επισημαίνει την ανησυχία του για το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας συνεχίζει να επιδεικνύει ανοχή στην στάση και τις ενέργειες της κατοχικής δύναμης στην Κύπρο και να αναβαθμίζει γεωπολιτικά την Τουρκία, ακολουθώντας μια εξόφθαλμα απαράδεκτη πρακτική δύο μέτρων και δύο σταθμών.    

Επίσης διατρανώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι το διαιρετικό και κατοχικό status quo είναι απαράδεκτο και διολισθαίνει διαρκώς σε νέα επικίνδυνη φάση για την Κύπρο και το λαό της και καλεί την Τουρκία να τερματίσει και να αναστρέψει όλες τις ενέργειές της στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, να συμμορφωθεί με τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ και να τερματίσει τις επιθετικές ενέργειες και τη ρητορική σε σχέση με την ΑΟΖ της ΚΔ καθώς και σε συμμόρφωση της τουρκικής κυβέρνησης με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Καλεί επίσης την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να εγκαταλείψουν την πολιτική της διχοτόμησης και να συνεργαστούν για λύση του Κυπριακού, που να επανενώνει το νησί, στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ.

Επίσης τονίζει ότι στόχος του είναι η λύση στη συμφωνημένη βάση, ότι εμμένει στη συμφωνημένη βάση λύσης δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή διατυπώνεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ότι το ΑΚΕΛ απορρίπτει οποιαδήποτε απόπειρα ανατροπής της βάσης λύσης του Κυπριακού, που προωθεί η κυβέρνηση Ερντογάν και η τουρκοκυπριακή ηγεσία Τατάρ και πως ουδέποτε θα συναινέσει στην οριστική διχοτόμηση της Κύπρου είτε μέσω «λύσης δύο κρατών», είτε μέσω λύσεων συνομοσπονδίας και «κυριαρχικής ισότητας».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Οι ΗΠΑ καταρρίπτουν το αφήγημα Τατάρ - Δίνουν χρόνο στην αποστολή της Ολγκίν

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

Μαρίνα Σάττι: Τι δήλωσε η ομάδα της για την ελληνική συμμετοχή και το μήνυμα της τραγουδίστριας

Εντόπισαν 113 κροτίδες σε οικία ανήλικου στη Λευκωσία - Αναμένεται να κληθεί για ανάκριση - Φωτογραφία



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top