ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η κατάργηση της μάσκας φέρνει πίσω άλλες ιώσεις – Οι φόβοι των ειδικών για το φθινόπωρο

Η κατάργηση της μάσκας φέρνει πίσω άλλες ιώσεις – Οι φόβοι των ειδικών για το φθινόπωρο

Εξετάζοντας τα δεδομένα από τους προηγούμενους μήνες σε χώρες του νότιου ημισφαιρίου αλλά και τώρα στην Ελλάδα, αναμένεται να δούμε έξαρση της γρίπης στην Κύπρο πιο νωρίς από ότι συνήθως. Μάλιστα ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης στο νότιο ημισφαίριο τους προηγούμενους μήνες ήταν υψηλότερος από πριν την πανδημία.

Μιλώντας στο ThemaOnline, η ειδική παιδίατρος και Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και επιδημιολόγος Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά, σημείωσε πως «αναμένουμε ότι, με ένα ποσοστό λάθους, η γρίπη θα έρθει πιο νωρίς στο νησί. Ιστορικά, έρχεται μετά τον Οκτώβριο καθώς μέχρι και τότε στην Κύπρο επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες».

Αυτή την στιγμή η φυσική μας ανοσία στον ιό της γρίπης είναι περιορισμένη. «Λόγω των μέτρων, όπως η χρήση μάσκας, τα τελευταία δύο χρόνια τα περιστατικά γρίπης ανά τον κόσμο μειώθηκαν σημαντικά. Αυτό σημαίνει πως και η φυσική ανοσία της κοινότητας στον ιό είναι αρκετά μειωμένη», υπέδειξε η Δρ. Πανά.

Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάδοση του ιού και πιο βαριά περιστατικά.

Παράλληλη έξαρση του κορωνοϊού

Σύμφωνα με την Δρ. Πανά κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα υπάρξει ένα νέο κύμα της πανδημίας. «Αναμένεται όμως έξαρση λόγω του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και της χαλάρωσης των μέτρων», εξήγησε.

Λόγω της πιθανής παράλληλης έξαρσης γρίπης και κορωνοϊού, η επιδημιολόγος συστήνει «συνεχή ετοιμότητα και επαγρύπνηση». Τόνισε πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς τα συμπτώματα είναι παρόμοια και πρέπει να γίνεται σωστή διάγνωση. Από την άλλη, οι πολίτες ως γενική αρχή δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο ή στη δουλειά.

Επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψη τη διαθεσιμότητα των κλινών για φιλοξενία σοβαρών περιστατικών και από τους δύο ιούς».

Γιατί έφυγε η μάσκα

Ερωτηθείς γιατί έφυγε η μάσκα αφού αναμέναμε έξαρση της πανδημίας, η Δρ. Πανά απάντησε πως «δεν μπορούμε να κανονικοποιούμε ένα εργαλείο». Οι καιρικές συνθήκες, τα νεότερα εργαλεία για την καταπολέμηση της πανδημίας και η μείωση των περιστατικών στα νοσοκομεία, επέτρεψαν τη μη υποχρεωτική χρήση της μάσκας. «Η σύσταση όμως δεν αναιρεί την αξία του εργαλείου, αναιρεί απλά την υποχρεωτικότητα», τόνισε η Δρ. Πανά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top