ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διορίζεται τεχνοκράτης της ΕΕ για τις συνομιλίες στο κυπριακό (ΦΩΤΟ από επίσκεψη Γιούνκερ στην Κύπρο)

Διορίζεται τεχνοκράτης της ΕΕ για τις συνομιλίες στο κυπριακό (ΦΩΤΟ από επίσκεψη Γιούνκερ στην Κύπρο)

Την πρόθεση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να διορίσει τεχνοκράτη της Κομισιόν για τις συνομιλίες στο Κυπριακό μετέφερε ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσημη ανακοίνωση αναμένεται αργότερα. Ο επικεφαλής της Κομισιόν πραγματοποιεί επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

Αυτή την ώρα  βρίσκεται σε εξέλιξη  το γεύμα του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γούνκερ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Το γεύμα άρχισε γύρω στις 1330 στο Σπίτι της Συνεργασίας στη Λευκωσία.

Μετά το γεύμα, στις 1600 συγκεκριμένα, ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος το πρωί είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Σπίτι της ΕΕ, στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις μετά από συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Γιούνκερ,  απέδωσε τα εύσημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στο λαό της Κύπρου για τη δέσμευσή τους στο πρόγραμμα για την ανάκαμψη της οικονομίας, σημειώνοντας ότι οι σκληρές αποφάσεις και η δέσμευση έχουν αποδώσει στην Κύπρο.  Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι και άλλες χώρες θα το λάβουν αυτό υπόψη.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, εξέφρασε την ελπίδα όλων των Ευρωπαίων να αξιοποιηθεί η ευκαιρία που υπάρχει τώρα για να υπάρξει μια θετική κατάληξη στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Ανέφερε ότι τώρα υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία και δεν πρέπει να χαθεί το μομέντουμ. Αν βρεθεί μια λύση, είπε, δεν θα είναι μόνο για το καλό της Κύπρου αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημείωσε ότι αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψή του σε κράτος μέλος της ΕΕ από τότε που ανέλαβε πρόεδρος της Επιτροπής γιατί “νιώθει πολύ κοντά στην Κύπρο”, όπως είπε.



Στη δήλωσή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ειλικρινή εκτίμηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον κ. Γιούνκερ για το μεγάλο και γνήσιο ενδιαφέρον του για επανένωση της Κύπρου και τερματισμό της απαράδεκτης διαίρεσης του νησιού.

Ανέφερε ότι η ΕΕ αναμφίβολα αποτελεί την καλύτερη διασφάλιση και εγγύηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων.Είπε εξάλλου ότι ο ρόλος της ΕΕ και η πιο ενεργή εμπλοκή και υποστήριξή της στις, υπό την αιγίδα των ΟΗΕ, διαπραγματεύσεις, είναι πολύ μεγάλης σημασίας.Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Γιούνκερ συζήτησαν εκτός από το Κυπριακό, οικονομικά θέματα καθώς και τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα.

Τον κ. Γιούνκερ στο Προεδρικό Μέγαρο υποδέχθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και αμέσως μετά η Φιλαρμονική της Αστυνομίας και άγημα της Εθνικής Φρουράς απέδωσαν τιμές.

Συνάντηση είχε και με με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ).

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του, ο κ. Γιούνκερ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κυπριακό κοινοβούλιο. Αργότερα την ίδια ημέρα, θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε δήλωσή του κ. Γιούνκερ ανέφερε πως «επισκέπτομαι την Κύπρο σε χρονική στιγμή κατά την οποία υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία να επιτευχθεί μια μόνιμη και συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος».

Πρόσθεσε πως «η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη και δεν ωφελεί καμία πλευρά. Χαιρετίζω το θάρρος και το όραμα των δύο ηγετών, του κ. Νίκου Αναστασιάδη και του κ. Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι επιδεικνύουν μεγάλη δέσμευση στις προσπάθειές τους να επιτύχουν την επανένωση της χώρας τους. Θέλω να δώσω τη διαβεβαίωση σ' αυτούς αλλά και στους πολίτες της Κύπρου ότι οι προσπάθειες αυτές έχουν την πλήρη και αμέριστη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», υπογράμμισε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Ανατολίτικο παζάρι» στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τη Δευτέρα- Το μοίρασμα φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό

Ερχονται βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες - Ολα όσα περιλαμβάνει το καιρικό «μενού»

Σάβια Ορφανίδου στο «Τ» : «Δεν θυμάμαι πως ήμουν πριν την κόρη μου, είναι σαν να μην υπήρχα»

Eurovision 2024: Σκόνη και θρύψαλα έκανε ο Ελβετός το βραβείο του - Η viral στιγμή με το «ατύχημα»

Νότια Αφρική: Άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια, πέντε ημέρες μετά την κατάρρευση κτιρίου στην πόλη Τζορτζ



«Ανατολίτικο παζάρι»  στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τη Δευτέρα- Το μοίρασμα φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό

«Ανατολίτικο παζάρι» στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τη Δευτέρα- Το μοίρασμα φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό

Καθοριστική θεωρείται η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άγκυρα, τη Δευτέρα 13 Μαΐου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top