ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόβλημα στην Πολεοδομία από πρόταση νόμου για δεσμευτικές προκαταρκτικές απόψεις

Πρόβλημα στην Πολεοδομία από πρόταση νόμου για δεσμευτικές προκαταρκτικές απόψεις

Προβλήματα θα δημιουργήσει στο Τμήμα Πολεοδομίας η πρόταση νόμου που ψήφισε η Βουλή για δεσμευτικότητα των προκαταρκτικών απόψεων του τμήματος σε επίδοξους επενδυτές σε αναπτύξεις, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος και ανέπεμψε το νομοθέτημα

Την αναπομπή, η οποία και οδηγείται αύριο, Παρασκευή σε έκτακτη Ολομέλεια, εξέτασε η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής σήμερα, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου και του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη καθώς και της Διευθύντριας του Τμήματος Πολεοδομίας Αθηνάς Αριστοτέλους – Κληρίδου.

«Εμείς σαν Κυβέρνηση αναλύσαμε τις θέσεις μας», είπε ο κ. Χάσικος απαντώντας σε ερώτηση για την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ότι αφορά την πρόταση νόμου που ψήφισε η Βουλή καταστώντας δεσμευτικές τις προκαταρκτικές απόψεις της Πολεοδομίας για αναπτύξεις.

Θεωρούμε, εξήγησε, «ότι και σήμερα η Πολεοδομία δίνει προκαταρκτικές απόψεις με την έννοια του μη δεσμευτικού, εκτός σε περιπτώσεις αναπτύξεων μεγάλων, όπου μπορούν οι απόψεις να είναι δεσμευτικές».

 

Σύμφωνα με τον ίδιο «μέσα από την επιχειρούμενη πρόταση δεν διαφοροποιείται τίποτε πέραν αυτού που κάνουμε».

Είπε ακόμη ότι «ετοιμάζεται νομοθεσία από πλευράς Πολεοδομίας και σε λιγότερο διάστημα από ένα χρόνο όλα αυτά τα θέματα που έχουν σχέση με έκδοση πολεοδομικών αδειών, αλλά και διαδικασιών ή άλλων προαπαιτουμένων που έχουν σχέση με την αίτηση, όλα αυτά θα επιλυθούν».

Η Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Στέλλα Μισιαούλη ανέφερε ότι «οι εξηγήσεις που έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών εμάς δεν μας έπεισαν».

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι οι προκαταρκτικές απόψεις της Πολεοδομίας δεσμευτικές για να μπορέσουμε να προωθήσουμε μεγάλες αναπτύξεις στον τόπο μας, που το έχει ανάγκη σήμερα και είναι κάτι που μας λείπει», πρόσθεσε.

«Αύριο θα απορρίψουμε την αναπομπή και θα επιμείνουμε στην θέση μας», είπε.

Σε δικές του δηλώσεις για το θέμα ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι με την πρόταση νόμου, η οποία και είχε κατατεθεί από το ΔΗΣΥ, η προσπάθεια «ήταν να διευκολυνθούν οι αναπτύξεις και ενδεχομένως οι επενδύσεις πολιτών, είτε αλλοδαπών, είτε είναι μεγάλες είτε είναι λιγότερο μεγάλες».

«Το πνεύμα της πολιτικής που εφαρμόζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι να περιοριστεί όσο γίνεται η γραφειοκρατία και να έχουμε ένα κράτος φιλικό στην ανάπτυξη, θεωρούμε ότι θα πρέπει να το υπηρετήσουν όλοι, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών της πολεοδομίας», πρόσθεσε.  Ο νόμος όπως έχει ψηφιστεί δημιουργεί μια πίεση στις υπηρεσίες, είπε, προσθέτοντας όμως πως θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος οι προκαταρκτικές απόψεις που καλούνται να δώσουν να είναι πραγματικά βοηθητικές σ` αυτούς που πρόκειται ν` αναλάβουν αναπτύξεις»

«Μελετούμε απόψεις που έχουν ακουστεί σήμερα στην Επιτροπή, αν τυχόν μπορεί αύριο να μεταβάλλουμε την διατύπωση της νομοθετικής πρότασης, συγκρατούμε και τη δέσμευση του Υπουργού ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο θα έχουμε μία τελική λειτουργικότερη νομοθεσία,τη θέση μας θα τη διατυπώσουμε αύριο στην Ολομέλεια».

Σε δικές του δηλώσεις ο Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι σε ό,τι αφορά την αναπομπή για τους προκαταρκτικούς όρους της πολεοδομίας «φαίνεται να υπάρχει μια αρκετά ισχυρή επιχειρηματολογία εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας γι αυτή την αναπομπή».

Εμείς, πρόσθεσε, «θα προσπαθήσουμε μέχρι αύριο να δούμε κατά πόσο μπορεί να υπάρξει μια διαμεσολαβητική πρόταση έτσι ώστε και ο στόχος της πρότασης νόμου να εξυπηρετηθεί, αλλά και να μην υπάρξουν και τα κωλύματα που φαίνεται ότι υπάρχουν γι αυτή την νομοθεσία».

«Εμείς θα υποστηρίξουμε την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα του νόμου περί Πολεοδομίας, ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.  «Έχουμε πειστεί απολύτως από τις θέσεις του Υπουργού Εσωτερικών».

Εξέφρασε παράλληλα τη θέση ότι «η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ άνοιξε το παζάρι για τις `άδειες μαϊμού`». Αυτό σύμφωνα με τον ίδιο «δεν πρόκειται να βοηθήσει στην ανάπτυξη, είναι την παραοικονομία που θα βοηθήσει και μόνο και οι διάφοροι σπεκουλαδόροι και οι απατεώνες της ανάπτυξης να κερδίζουν σε βάρος του κυπριακού λαού».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top