ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελεγκτική για ΥΠΟΙΚ: Έδιναν «κατά χάριν» χορηγίες χωρίς αιτιολόγηση – Δικαιούχοι πληρώθηκαν διπλά

Ελεγκτική για ΥΠΟΙΚ: Έδιναν «κατά χάριν» χορηγίες χωρίς αιτιολόγηση – Δικαιούχοι πληρώθηκαν διπλά

Χωρίς αιτιολόγηση έδινε «κατά χάριν» χορηγίες το Υπουργείο Οικονομικών σε ορισμένες περιπτώσεις, εντοπίζει σε Ειδική Έκθεση που εξέδωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία σήμερα, Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου, με θέμα «Κανονιστικός έλεγχος των χορηγιών και «κατά χάριν» χορηγιών που καταβάλλονται από το Υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας».

Ακολουθεί αυτούσια η σύνοψη της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Υπουργείο Οικονομικών:

Ο έλεγχος διενεργήθηκε στο πλαίσιο ελέγχου συμμόρφωσης του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΟ) και του Γενικού Λογιστηρίου (ΓΛ) της Δημοκρατίας, σχετικά με τις διαδικασίες έγκρισης και παραχώρησης χορηγιών και «κατά χάριν» χορηγιών, με βάση το θεσμικό πλαίσιο που τις διέπει.

Τα σημαντικότερα ευρήματα που προέκυψαν αναφέρονται συνοπτικά πιο κάτω:

- Διαπιστώσαμε ότι η υφιστάμενη διαδικασία έγκρισης και καταβολής χορηγίας και «κατά χάριν» χορηγίας είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα, αφού σε αρκετές περιπτώσεις, για τη διεκπεραίωση του σχετικού αιτήματος, απαιτείται η εμπλοκή πολλών Τμημάτων και λειτουργών, με αποτέλεσμα να προκύπτει αυξημένο διοικητικό κόστος και κίνδυνος διοικητικών λαθών, όπως για παράδειγμα διπλοπληρωμές, που αναφέρουμε πιο κάτω.

- Διαπιστώσαμε ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο και παραχωρήθηκαν από το ΥΟ και το ΓΛ χορηγίες, που είχαν χαρακτηριστεί ως «κατά χάριν», των οποίων ο σκοπός προσκρούει στις διατάξεις του περί της Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης και του Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Δημοκρατίας Νόμου (Ν.38(Ι)/2014). Συστήσαμε όπως το ΥΟ, ως το αρμόδιο Υπουργείο, μέχρι να εκδοθεί σχετική γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία, μην προωθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση αιτήματα παραχώρησης «κατά χάριν» οικονομικής βοήθειας, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει σε ισχύ νομοθεσία που διέπει το θέμα ή/και ο σκοπός παραχώρησής τους δεν συνάδει με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, οπότε ενδέχεται να μην είναι σύννομη.

Εντοπίσαμε περιπτώσεις παραχώρησης «κατά χάριν» χορηγιών με έγκριση του Γενικού Διευθυντή του ΥΟ, αντί του Υπουργού Οικονομικών. Συστήσαμε όπως το ΥΟ συμμορφώνεται με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις «κατά χάριν» χορηγίες.

- Το ΥΟ ενέκρινε την καταβολή «κατά χάριν» χορηγίας προς τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, για εξόφληση δύο τιμολογίων που εκδόθηκαν σε μη δικαιούχο ασθενή χωρίς αιτιολόγηση. Συστήσαμε όπως το ΥΟ αιτιολογεί γραπτώς και επαρκώς τις αποφάσεις του, για παραχώρηση «κατά χάριν» οικονομικής βοήθειας, προς συμμόρφωση με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας, ώστε να μπορεί να τεκμηριωθεί ότι η παραχώρηση είναι σύννομη.

- Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε αυτεπάγγελτα την καταβολή χορηγίας, στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για διευθέτηση των οφειλών δύο νοσηλευτών, που εργοδοτήθηκαν στο Νοσοκομείο Αναφοράς για Διαχείριση της Πανδημίας του κορωνοϊού, χωρίς αιτιολόγηση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτή είναι σύννομη, καθώς και κατά πόσο τηρήθηκε η αρχή της ίσης μεταχείρισης.

- Δεν έχουν ετοιμαστεί και υποβληθεί στην Υπηρεσία μας οικονομικές καταστάσεις για το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης, που ιδρύθηκε το 2013, του οποίου το υπόλοιπο στις 31.12.2021 ανερχόταν σε €110.460.019.

Επισημάναμε ότι η σημαντική καθυστέρηση στην υποβολή και έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων δημιουργεί ανησυχία στην Υπηρεσία μας, δεδομένων των σημαντικών ποσών που διαχειρίζεται το Ταμείο και δεν προωθεί την αναμενόμενη διαφάνεια και λογοδοσία, ούτε παρέχει την ευκαιρία για έγκαιρο εντοπισμό τυχόν προβλημάτων και προώθηση για αντιμετώπισή τους.

Συστήσαμε όπως το ΥΟ ετοιμάσει και υποβάλει στην Υπηρεσία μας, για έλεγχο, τις οικονομικές καταστάσεις του Ταμείου για όλα τα χρόνια από την ίδρυσή του.

- Διαπιστώσαμε ότι το ΥΟ προώθησε προς το Υπουργικό Συμβούλιο αιτήματα για παραχώρηση «κατά χάριν» χορηγίας σε εταιρείες ιδιωτικού δικαίου ή οργανισμούς, τα οποία αφορούσαν στη χρηματοδότησή τους, ώστε να συνεχίσουν ως δρώσες οικονομικές μονάδες.

Η Υπηρεσία μας ζήτησε περαιτέρω πληροφόρηση και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να εξευρεθούν άλλες λύσεις, σε περίπτωση που το Κράτος αποφασίσει ότι επιθυμεί την οικονομική στήριξή τους.

- Διαπιστώσαμε ότι, σε κάποιες περιπτώσεις για «κατά χάριν» χορηγίες που υπερέβαιναν τις €10.000, η απαιτούμενη έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου εξασφαλίστηκε εκ των υστέρων.

Συστήσαμε όπως, πριν την καταβολή οποιασδήποτε «κατά χάριν» χορηγίας πέραν του ποσού των €10.000, θα πρέπει να εξασφαλίζεται εκ των προτέρων η έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε η καταβολή της να είναι σύννομη.

- Διαπιστώσαμε ότι παραχωρήθηκε «κατά χάριν» οικονομική βοήθεια σε Κοινοτικό Συμβούλιο για κατασκευή έργου, από το Κονδύλι «Διάφορες συνεισφορές εσωτερικού» του ΓΛ.

Συστήσαμε όπως το ΥΟ εξετάζει τον σκοπό του κάθε αιτήματος και στις περιπτώσεις όπου η εξέτασή του εμπίπτει στις αρμοδιότητες άλλου Υπουργείου, το οποίο διαθέτει κατάλληλο Κονδύλι στον Προϋπολογισμό του, να το παραπέμπει για χειρισμό.

- Σε τρεις περιπτώσεις καταβολής οικονομικής βοήθειας και «κατά χάριν» χορηγίας από το ΓΛ διαπιστώσαμε διπλές πληρωμές στον ίδιο δικαιούχο. Στη μία περίπτωση το λάθος έγινε αντιληπτό από το ΓΛ και το ποσό ανακτήθηκε πλήρως. Οι άλλες δύο περιπτώσεις εντοπίστηκαν από την Υπηρεσία μας κατά τη διάρκεια του ελέγχου. Στη μία περίπτωση προωθήθηκε ήδη διακανονισμός για ανάκτηση του ποσού σε μηνιαίες δόσεις, ενώ για την άλλη περίπτωση πληροφορήσαμε και γραπτώς τη Γενική Λογίστρια και ζητήσαμε ενημέρωση για τις ενέργειές της.

Συστήσαμε όπως, πριν την καταβολή οποιασδήποτε οικονομικής βοήθειας και «κατά χάριν» χορηγίας, διενεργείται έλεγχος του λογαριασμού πιστωτή από τον αρμόδιο χρήστη εγγραφής, σύμφωνα με την πρόνοια της σχετικής εγκυκλίου του ΓΛ.

- Διαπιστώσαμε αδυναμίες, εκ μέρους του ΥΟ, στην τήρηση των όρων/προϋποθέσεων που είχαν τεθεί στην Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 83.089 και ημερ. 2.8.2017, για την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους μέχρι €170.000, για την ανέγερση ιδιόκτητου Οικήματος του Προσφυγικού Σωματείου Εθνικός Άσσιας. Συγκεκριμένα, διαπιστώσαμε ότι το ΥΟ προχώρησε στην καταβολή ποσού ύψους €87.165,09 προς το εν λόγω Σωματείο, το οποίο αποτελεί μέρος της συνολικής χορηγίας, χωρίς να έχουν υποβληθεί όλα τα απαιτούμενα έγγραφα/στοιχεία/βεβαιώσεις, τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για την παραχώρηση της χορηγίας, στη βάση της πιο πάνω απόφασης του ΥΣ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top