ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Kraken - Οι τρεις λόγοι για τους οποίους προκαλεί «τσουνάμι» κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Kraken - Οι τρεις λόγοι για τους οποίους προκαλεί «τσουνάμι» κρουσμάτων

Παγκόσμια ανησυχία για νέα πανδημικά κύματα κοροναϊού έχει προκαλέσει η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 καθώς καταγράφεται ραγδαία εξάπλωση στις ΗΠΑ ενώ έχει εμφανιστεί και σε αρκετές ακόμη χώρες.

Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι είναι πιο μεταδοτική από τα υπόλοιπα στελέχη που επικρατούν ανά τον κόσμο, ενώ υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διαφυγής από τα αντισώματα που προσφέρει ο εμβολιασμός και η φυσική νόσος, καθώς και από τα μονοκλωνικά αντισώματα που χορηγούνται ως θεραπείες.

Για τους τρεις αυτούς λόγους έχει προκληθεί συναγερμός σε όλο τον κόσμο και οι επιστήμονες βάζουν στο μικροσκόπιο όλα τα δεδομένα ώστε να μπορέσουν να ανακόψουν πιθανά πανδημικά κύματα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το XBB.1.5 (γνωστό ανεπίσημα ως «Kraken», όπως το μυθικό θαλάσσιο τέρας της Νορβηγίας) αντιστοιχούσε στις 31 Δεκεμβρίου σε πάνω από το 40% των κρουσμάτων Covid-19 στις ΗΠΑ, από μόλις 1% έναν μήνα νωρίτερα.

«Πρόκειται για την πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή που έχει ανιχνευθεί ως σήμερα» τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Ο λόγος είναι οι μεταλλάξεις που φέρει αυτή η υποπαραλλαγή της Όμικρον, οι οποίες επιτρέπουν στον ιό να προσδένεται και να αναπαράγεται πιο εύκολα στο κύτταρο» εξήγησε.

Σημειώνεται ότι το ΧΒΒ.1.5 έχει ανιχνευθεί σε 29 χώρες αλλά πιθανώς κυκλοφορεί σε περισσότερες, δεδομένου ότι η γονιδιωματική επιτήρηση της επιδημίας έχει ατονήσει το τελευταίο διάστημα, επισήμανε η επιδημιολόγος του ΠΟΥ.

Αυξημένη αντοχή στα εμβόλια

Μια βασική ανησυχία για κάθε νέο στέλεχος του SARS-CoV-2 είναι το κατά πόσο τα εμβόλια και τις θεραπείες διατηρούν την αποτελεσματικότητά τους.

Μελέτες για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έναντι του XBB.1.5 ακόμα δεν υπάρχουν. Ωστόσο τα διαθέσιμα στοιχεία για άλλα, συγγενικά στελέχη της οικογένειας XBB υποδεικνύουν ότι τα εμβόλια ίσως είναι λιγότερο αποτελεσματικά στη νέα υποπαραλλαγή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι δεν προσφέρουν επαρκή προστασία από τη σοβαρή νόσο.

ΠΗΓΗ: In.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top