ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Χριστοδουλίδης: Σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Ν. Χριστοδουλίδης: Σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες για το Κυπριακό, οι οποίες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν σημεία σύγκλισης επί των 40 εγγράφων που βρίσκονται ενώπιον των διαπραγματευτικών ομάδων και των δύο ηγετών. Δήλωσε ταυτόχρονα ότι τα όσα γράφονται ή διαδίδονται για τις εξελίξεις στις συνομιλίες τον κάνουν να νιώθει ότι δεν συμμετέχει σε αυτές.

Μιλώντας σε  εκδήλωση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για καταδίκη της τουρκικής εισβολής, κατά την οποία τιμήθηκε το ζεύγος Τ/κ που ύψωσε την σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε περαιτέρω ότι σημειώνεται πρόοδος επί του εδαφικού – περιουσιακού.

Ο  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε περαιτέρω πως ακόμα δεν είναι σε θέση να αναφέρει με ποιό τρόπο θα προωθηθεί η πρόοδος που σημειώθηκε μέχρι τώρα, τονίζοντας ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώνει σχετικά. Βεβαίωσε δε ότι θα υπάρξει όταν κριθεί σκόπιμο ενημέρωση, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να γίνει οτιδήποτε πίσω από κλειστές πόρτες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων στο πλαίσιο συζήτησης τόνισε ακόμα ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι όπως διαφυλαχθεί το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης και όπως η όποια λύση δεν προβλέπει μόνιμη παρέκκλιση από το κοινοτικό κεκτημένο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη συζητούμενη εκ περιτροπής προεδρία είπε ότι σε αυτό το ζήτημα υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο ηγετών.

Σημείωσε επίσης ως πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι διεξάγεται διασταυρούμενη συζήτηση των θεμάτων.

Ανέφερε ακόμα πως η προσπάθεια είναι να εξευρεθεί λύση με ένα σύγχρονο λειτουργικό κράτος, στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως διαλαμβάνεται στο κοινό ανακοινωθέν του 2014 και η οποία θα συνάδει με τις αρχές της ΕΕ.

Επεσήμανε επίσης ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, προσθέτοντας ότι υπάρχει  συγκρατημένη αισιοδοξία. Τόνισε ταυτόχρονα πως για να σημειωθεί η αναμενόμενη πρόοδος που θα οδηγήσει σε συμφωνημένη λύση απαιτείται η θετική συμβολή της `Αγκυρας.

Ως θετικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται δύο ηγέτες που έχουν τον ίδιο στόχο.

Για τον Εκπρόσωπο πρόσθετη θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι ο Τ/κ ηγέτης αποδέχεται την οριζόντια επίδραση της ΕΕ, η οποία όπως επεσήμανε επιθυμεί στους κόλπους της ένας κράτος που να μπορεί να λειτουργεί.

Ο κ. Χριστουδούλιδης ανέφερε περαιτέρω ότι στα 40 έγγραφα που βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών παρά τις διαφωνίες υπάρχει η ίδια ανάγνωση (ερμηνεία).

“Εργαζόμαστε να βρούμε λύση”, ανέφερε και προσθέτοντας ότι  χρειάζεται υπομονή είπε ότι σε μια διαπραγμάτευση είναι λογικό να υπάρχουν διαφωνίες.

Τόνισε επίσης ότι ο κ. Ακιντιζί υποστηρίζει τα δικαιώματα των Τ/κ, αναφέροντας πως είναι σημαντικό να υπάρχει ο σεβασμός στις ανησυχίες που εκφράζει η άλλη πλευρά.


Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης  αναφέρθηκε σε αδιαφορία της διεθνούς κοινότητας, σε ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Είπε ότι «χάσαμε τις στρατιωτικές μάχες» όμως συνέχισε οι αξίες παραμένουν ζωντανές.

Εξέφρασε επίσης ανησυχία ότι επιχειρείται η ε/κ πλευρά να συρθεί δεμένη πισθάγκωνα, αφού έχει δημιουργηθεί απαξίωση της πολιτικής και απόγνωση στο λαό.

Διατύπωσε ακόμα ανησυχία ότι προωθείται το ξεπούλημα των κατεχομένων εδαφών και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Περδίκης είπε ακόμα ότι την ώρα που οι δύο Τ/κ συμπατριώτες μας, η Σινέλ και Κοράι που ύψωσαν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας στα κατεχόμενα και υπέστησαν δίχρονο διασυρμό
υπερασπιζόμενοι μέχρι εσχάτων την Κυπριακή Δημοκρατία, οι δύο ηγέτες συζητούν να καταργήσουν τη σημαία και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων απαντώντας προς αυτούς που επισύρουν το φόβο της διχοτόμησης είπε πως η διχοτόμηση έχει ντε φάκτο εφαρμοστεί επί του εδάφους.

Παρατηρώντας ακόμα ότι στην Κύπρο υπάρχει μια δεύτερη ξένη κατοχή , αυτή των Βρετανών στις Βάσεις, είπε ότι οι οιωνοί είναι σκοτεινοί, και ανέφερε ότι επιβάλλεται να να δημιουργηθεί βάση κοινών αγώνων με τους Τ/κ για  εφαρμογή του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης.

Καταλήγοντας ανέφερε πως ο αγώνας του ζεύγους των Τ/κ πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα.

Ο Κυριάκος Τσιμίλης είπε πως το ζεύγος των Τ/κ στις 21 Ιουνίου 2013, ύψωσε 3 σημαίες της Δημοκρατίας στο μαγαζί και το σπίτι τους στον Αγιο Λουκά στην Αμμόχωστο.

Για την ενέργεια τους αυτή σύρθηκαν 20 φορές στο ψευδοδικαστήριο, συνέχισε αναφέροντας.

Η πολιτική συγκυρία του Ιουνίου του 2015 συνέτεινε ώστε να αθωωθούν ανέφερε ο κ. Τσιμίλης.

Σημείωσε επίσης ότι σε μια από τις λεγόμενες δίκες, το ζεύγος βρέθηκε αντιμέτωπο με ομάδα γκρίζων λύκων και κατάφεραν να κρατήσουν στα χέρια τους το σύμβολο της δημοκρατίας το οποίο οι γκρίζοι λύκοι προσπάθησαν να τους αποσπάσουν.

Το ζεύγος των Τ/κ παρέστη στην εκδήλωση με το βρέφος του. Ο Σινέλ στο παρατεταμένο
χειροκρότημα των παρευρισκομένων έκανε το σήμα της νίκης.

Μιλώντας είτε κυπριακά, είτε αγγλικά ανέφερε ότι στα κατεχόμενα οι Τ/κ  τώρα άρχισαν να αντιλαμβάνονται τη διεθνή νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δήλωσε ότι είναι κατά της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, διατυπώνοντας τη θέση ότι η λύση πρέπει να αναζητηθεί στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αφού διερωτήθηκε που είναι τα Ηνωμένα έθνη,  η ΕΕ το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης  και το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου για να τοποθετηθούν στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε ότι η λύση στο Κυπριακό πρέπει να σέβεται τα θεμελιώδη πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Ανέφερε επίσης ότι το ζεύγος έχει προσκληθεί και θα μεταβεί στο Λονδίνο, για να μιλήσουν στη βρετανική βουλή ως απλοί άνθρωποι.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top