ΥΓΕΙΑ

Τρεις στους τέσσερις θέλουν να πάνε άρρωστοι στη δουλειά – Τι θέλουν να αποδείξουν

Τρεις στους τέσσερις θέλουν να πάνε άρρωστοι στη δουλειά – Τι θέλουν να αποδείξουν

Απ’ όταν μπήκε ο κορωνοϊός στη ζωή μας, ένα φτέρνισμα ή κάποιο βηχαλάκι ακόμα από τον συνάδελφο παραδίπλα είναι αρκετό για μας κάνει να πεταχτούμε από τη θέση μας σαν το βαμπίρ που μύρισε το σκόρδο ή όπως ο διάβολος με το λιβάνι. Ιδίως φέτος, με την έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων, το φαινόμενο είναι εντονότερο. Τι σκέφτονται όμως όσοι επιλέγουν να προσέλθουν στον χώρο εργασίας έστω και αν αποτελούν κινητές εστίες ιών και μικροβίων;

Απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα επιχείρησε να δώσει έρευνα από την εταιρεία δημοσκοπήσεων OnePoll για λογαριασμό βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας, σύμφωνα με την οποία τρεις στους τέσσερις εργαζόμενους νιώθουν ότι πρέπει να εργαστούν με φυσική παρουσία, ακόμα και αν το 57% των συνεργατών τους θα προτιμούσαν οι συνάδελφοί τους να παραμείνουν σπίτι μέχρι να αναρρώσουν. Οι απαντήσεις από τους 2.000 εργαζόμενους που συμμετείχαν στην έρευνα δείχνουν μια επιστροφή των εργασιακών συνηθειών στην προ-Covid εποχή.

Για να αποδείξουν ότι δεν λουφάρουν

Το 38% των εργαζομένων με συναδέλφους φροντίζουν να εμφανίζονται στη δουλειά απλώς και μόνο για να δείξουν στους ίδιους όσο και στον εργοδότη ότι πράγματι η υγεία τους δεν είναι καλά. Σύμφωνα με τις απαντήσεις, κάποιοι ακόμα λόγοι:

- φοβούνται μήπως θεωρηθούν αναξιόπιστοι από τους συναδέλφους (42%)
- δεν θέλουν να φορτώσουν στους άλλους τη δουλειά τους (41%)
- τους περιμένει πολλή δουλειά (34%)
- θέλουν να δείξουν πόσο αφοσιωμένοι είναι (21%)
- δεν εμπιστεύονται τις δουλειές τους στους άλλους (18%)
- θεωρούν ότι έτσι θα ξεπεράσουν ταχύτερα το κρυολόγημα (59%)
- πείθουν τον εαυτό τους ότι δεν είναι πράγματι τόσο άρρωστοι (61%).

Η «αυτοθυσία» βέβαια δεν θα εκτιμηθεί ιδιαιτέρως από το 43% των συναδέλφων τους που θεωρούν εγωιστικό να πηγαίνεις άρρωστος στο γραφείο, χαρακτηρίζοντας το βήχα ως τη μεγαλύτερη ενόχληση, ακολουθούμενο από το ακάλυπτο στόμα κατά τον βήχα ή το φτέρνισμα (46%), τα άπλυτα χέρια αφότου κάλυψαν το στόμα (36%) και τη μη χρήση χαρτομάντιλων (35%). Τη λίστα με τις ενοχλητικές συνήθειες των κρυωμένων συναδέλφων συμπληρώνουν:

- να βήχουν δυνατά όλη την ημέρα
- να μην πλένουν γενικά τα χέρια
- να ρουφούν τη μύτη τους
- να μην καθαρίζουν τις επιφάνειες όπως το γραφείο και το πληκτρολόγιο
- να εκφράζουν με ήχους τη δυσφορία τους (π.χ. να βογκούν, να βαριανασαίνουν κ.α.)

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τους τελευταίους 12 μήνες ο μέσος εργαζόμενος δούλεψε τουλάχιστον τέσσερις φορές με φυσική παρουσία ενώ είχε συμπτώματα όπως βήχα, καταρροή, πονοκέφαλο ή πονόλαιμο. Και, ενώ το 49% δεν θα δίσταζε να ζητήσει από τον άρρωστο συνάδελφο να παραμείνει σπίτι -το 48% πιστεύει ότι«άρπαξαν» τουλάχιστον μια φορά κρυολόγημα στον χώρο εργασίας-, οι μισοί περίπου δεν θα εφάρμοζαν τη συμβουλή τους αν ήταν οι ίδιοι ασθενείς.

Η έρευνα έδειξε ότι 24% που είχαν κρυολόγημα προσπάθησαν να το κρατήσουν κρυφό. Κάποιες από τις αιτιολογήσεις ήταν για να συνεχίσουν να φαίνονται αξιόπιστοι στα μάτια των συναδέλφων τους (31%) και ότι το επάγγελμά τους ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό (29%).

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Υπουργός Δικαιοσύνης από το συντονιστικό κέντρο - «Οριετήθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Φαρμακά»

Υπουργός Δικαιοσύνης από το συντονιστικό κέντρο - «Οριετήθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Φαρμακά»

Η πυρκαγιά στην περιοχή του Φαρμακά έχει οριοθετηθεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης, εκφράζοντας αισιοδοξία πως με την ενεργοποίηση των πτητικών μέσων με το πρώτο φως της ημέρας η πυρκαγιά θα τεθεί υπό έλεγχο μέχρι το μεσημέρι.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top