ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προδρόμου για το νέο σχέδιο αξιολόγησης μαθητών: «Μαζί με την κριτική, αναμένονται εφαρμόσιμες προτάσεις»

Προδρόμου για το νέο σχέδιο αξιολόγησης μαθητών: «Μαζί με την κριτική, αναμένονται εφαρμόσιμες προτάσεις»

Εγείρεται ζήτημα αποφάσεων και βελτιωτικών παρεμβάσεων για το νέο Σχέδιο Αξιολόγησης Μαθητών, λέει ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), Πρόδρομος Προδρόμου, στο πλαίσιο δήλωσής του για τις διαδικασίες αξιολόγησης και αξιοκρατίας στον δημόσιο βίο και την εκπαίδευση.

Ο Υπουργός προσθέτει ότι το Υπουργείο θα δημοσιοποιήσει σχετική έκθεση τις επόμενες ημέρες.

Στη δήλωσή του, ο κ. Προδρόμου σημειώνει ότι «εδώ και αρκετές δεκαετίες ζητούμενο στη χώρα μας ήταν και είναι ο εκσυγχρονισμός και η αξιοκρατία στον δημόσιο βίο. Όπως επίσης και διαδικασίες αντικειμενικής και αξιόπιστης αξιολόγησης που προϋποτίθενται για τον σκοπό αυτό». Μετά από πολλές αναζητήσεις, προσθέτει, υιοθετήθηκε τα τελευταία χρόνια ένα νέο σύστημα αξιολόγησης στη Δημόσια Υπηρεσία, που αποσκοπεί σε μεγαλύτερη αξιοκρατία και σε βελτιώσεις της υπηρεσίας.

«Η αξιολόγηση στη Δημόσια Υπηρεσία, όπως βεβαίως και στην Εκπαίδευση, εκτός από τον στόχο της αξιοκρατίας, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ικανοποιεί, επίσης, και την ανάγκη λογοδοσίας προς την κοινωνία», επισημαίνει ο Υπουργός.

Ακόμη, αναφέρει ότι «στην Εκπαίδευση, μετά από δεκαετίες αναζητήσεων και προσπαθειών, εγκαινιάστηκε τα τελευταία χρόνια ένα σύστημα αξιοκρατικής επιλογής των εκπαιδευτικών», το οποίο «με τη σταδιακή εφαρμογή του, εκτός της αξιοκρατίας, συμβάλλει αναμφίβολα και στη βελτίωση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που προσφέρονται στην κοινωνία».

«Απαραίτητο συμπλήρωμά του είναι, ωστόσο, ένα σύγχρονο και λειτουργικό σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου. Μετά από χρόνια, έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα οι σχετικές νομοθετικές προτάσεις, των οποίων η προώθηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση, εναπόκειται στην κρίση της νέας Κυβέρνησης», σημειώνει ο κ. Προδρόμου.

«Μια τρίτη αναπόσπαστη πτυχή του όλου εγχειρήματος είναι και η αξιολόγηση των μαθητών/τριών», αναφέρει ο Υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι «το νέο Σχέδιο Αξιολόγησης Μαθητών/τριών που εφαρμόζεται τμηματικά εδώ και τρία χρόνια, σύμφωνα με την έγκρισή του από τη νομοθετική εξουσία, τυγχάνει σήμερα αμφισβήτησης από πολιτικές δυνάμεις και άλλες ομάδες».

Το νέο Σχέδιο Αξιολόγησης Μαθητών/τριών, υπογραμμίζει ο Υπουργός, «αμφισβητείται προτού καν ολοκληρωθεί, αξιολογηθεί συνολικά και, ενδεχομένως, αναπροσαρμοσθεί». «Μια συγκεκριμένη πολιτική δύναμη το αντιμάχεται μάλιστα από την πρώτη στιγμή και προτού καν τύχει οποιασδήποτε εφαρμογής», συμπληρώνει.

Ο κ. Προδρόμου σημειώνει ότι «μαζί με την αμφισβήτηση δεν έχει διατυπωθεί κάποια συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση. Πρόταση που είχε ετοιμαστεί από το Υπουργείο για τον περιορισμό των διαδικασιών αξιολόγησης στο Γυμνάσιο (δύο μαθήματα) και των γραπτών ασκήσεων (διαγωνισμάτων) στο πλαίσιο της «προφορικής αξιολόγησης», μπορεί πάντοτε να εγκριθεί από τη Βουλή, εφόσον υπάρξει η πολιτική βούληση».

«Σε επίπεδο αρχών και μέσα από μια εκσυγχρονιστική κατεύθυνση, αλλά και προς το καλώς νοούμενο συμφέρον και των νέων και της κοινωνίας εν γένει, μαζί με την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου (των σχολείων) και των εκπαιδευτικών -για τους οποίους εφαρμόζεται ήδη αξιοκρατική επιλογή- θα πρέπει να υπάρχει αξιόπιστη αξιολόγηση και για τους μαθητές και μαθήτριες στα σχολεία», λέει ο ΥΠΑΝ.

Γι’ αυτό τον λόγο, τονίζει, «μαζί με την όποια κριτική, αναμένονται έστω και τώρα κάποιες εφαρμόσιμες και λειτουργικές προτάσεις που θα διασφαλίζουν το ζητούμενο της έγκριτης και λειτουργικής αξιολόγησης και των μαθητών/τριών».

«Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις αξιολογήσεις και από προφανή συμπεράσματα, υφίστανται πολύ σημαντικά ζητήματα ουσίας ως προς την οργάνωση των σπουδών και τον προσανατολισμό των μαθητών/τριών, τα οποία δεν εξαρτώνται από τη διαδικασία αξιολόγησης», αναφέρει ο κ. Προδρόμου.

«Αλλά αυτή προϋποτίθεται να υπάρχει, προκειμένου να υπάρχει γνώση ως προς τα μαθησιακά αποτελέσματα», προσθέτει, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει μια σημαντική μερίδα μαθητών/τριών που από την αρχή, από την Α’ Λυκείου, έχουν επιδόσεις που δείχνουν ότι συνολικά είναι αδύνατο να παρακολουθήσουν τα προγράμματα με κάποιο μαθησιακό όφελος (1-5/20) και για τους/τις οποίους/ες υπάρχει υποχρέωση να σχεδιαστεί κάποιο κατάλληλα προσαρμοσμένο πρόγραμμα για να μην ταλαιπωρούνται απλώς στο σχολείο».

«Εγείρεται ζήτημα ορισμένων αποφάσεων που θα πρέπει να ληφθούν και βελτιωτικών παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν και που δεν είναι δυνατό να επισκιάζονται ή και να αποκρύπτονται από τις συζητήσεις για τη διαδικασία αξιολόγησης, καθότι αποτελούν την ουσία της εκπαίδευσης, ως προς τα μαθησιακά αποτελέσματα», υποδεικνύει ο ΥΠΑΝ, προσθέτοντας ότι «σχετικά ευρήματα θα δοθούν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο πλήρους ενδιάμεσης έκθεσης που έχει ετοιμασθεί και θα τεθεί στη διάθεση και της νέας διακυβέρνησης».

«Συνολικά, η εκσυγχρονιστική κατεύθυνση με διαδικασίες αξιόπιστης αξιολόγησης και αξιοκρατίας στον δημόσιο χώρο -μέσα από την οποία διαφαίνονται φιλοσοφικές προσεγγίσεις ή και ιδεολογικές τάσεις- αποτελεί μια κεντρική κατεύθυνση κυβερνητικής πολιτικής, ως προς την οποία θα κριθεί και η επόμενη διακυβέρνηση», καταλήγει.

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top