ΥΓΕΙΑ

Πώς η μυρωδιά του ιδρώτα κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία;

Πώς η μυρωδιά του ιδρώτα κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία;

Μάλλον δεν έχουν μπει ποτέ σε τρόλεϊ τον Ιούλιο στην Αθήνα και τα λένε αυτά.

Tο να μυρίζεις τον ιδρώτα ενός άλλου ατόμου θα μπορούσε να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να δώσεις ώθηση στην ψυχική σου υγεία, λέει μια ομάδα Σουηδών ερευνητών και πιθανώς κάποιοι να αηδιάζουν με αυτή η ιδέα. Οι επιστήμονες διεξήγαγαν πειράματα στον ιδρώτα της μασχάλης των ανθρώπων για να δοκιμάσουν τη θεωρία ότι η μυρωδιά μπορεί να ενεργοποιήσει μονοπάτια στον εγκέφαλο που συνδέονται με συναισθήματα που προσφέρουν ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, προτού ξεκινήσετε να εμφιαλώνετε το δικό σας απόθεμα και να επιχειρήσετε να το προωθήσετε ως προϊόν ευεξίας, να γνωρίζετε ότι αυτές οι μελέτες βρίσκονται σε πολύ πρώιμα στάδια και δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε στέρεο συμπέρασμα.

Σύμφωνα με το BBC, μερικά από τα πρώιμα ευρήματα της ομάδας θα παρουσιαστούν σε ιατρικό συνέδριο στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα, οπότε φαίνεται ότι έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο. Οτιδήποτε μπορεί να δώσει θετική ώθηση στην ψυχική υγεία των ανθρώπων αξίζει να εξερευνηθεί σίγουρα, αλλά θα θέλαμε να περιμένουμε μερικές ακόμη μελέτες και λίγο πιο πειστικές αποδείξεις προτού αρχίσουμε να μυρίζουμε μασχάλες δεξιά κι αριστερά για να νιώσουμε καλύτερα.

Η ομάδα των Σουηδών επιστημόνων εργάζεται πάνω στην υπόθεση ότι το άρωμα του ιδρώτα ενός ατόμου μπορεί να βοηθήσει στην επικοινωνία της συναισθηματικής του κατάστασης και αναρωτιούνται αν άλλοι άνθρωποι που το μυρίζουν θα μπορούσαν να μπουν στην ίδια κατάσταση. Προτού αρχίσουμε να μυρίζουμε μασχάλες φίλων και συγγενών για να «ανέβουμε», υπάρχουν πολλά ακόμα τεστ που πρέπει να γίνουν, οι ερευνητές όμως έχουν κάνει κάποιες κινήσεις και σε αυτό το μέτωπο.

Ξεκίνησαν ζητώντας από τους ανθρώπους να δωρίσουν ιδρώτα από τις μασχάλες τους μετά που βγήκαν από την προβολή είτε μιας τρομακτικής ταινίας είτε μιας χαρούμενης ταινίας. Μετά από αυτό, έλαβαν 48 γυναίκες που είχαν κοινωνικό άγχος και ήταν πρόθυμες να δώσουν στα ιδρωμένα δείγματα τους, καθώς και να λάβουν μερικές πιο συμβατικές μορφές θεραπείας σε περίπτωση που το όλο θέμα με τον ιδρώτα δεν είχε αποτέλεσμα. Σε μερικές από τις γυναίκες δόθηκαν πραγματικά δείγματα ιδρώτα των ανθρώπων για να μυρίσουν, ενώ άλλες έλαβαν placebo για να δουν αντιδράσεις.

Το πείραμα φαίνεται να ήταν επιτυχημένο, καθώς τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι κοινωνικά ανήσυχες γυναίκες που μύρισαν γνήσιο ανθρώπινο ιδρώτα ανταποκρίθηκαν καλύτερα στη θεραπεία.

Η Elisa Vigna, από το Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη, είναι η επικεφαλής ερευνήτρια σε αυτή τη ζωτικής σημασίας μελέτη και εξήγησε ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες δοκιμές σχετικά με τον ιδρώτα.

Είπε: «Ο ιδρώτας που παράγεται ενώ κάποιος ήταν χαρούμενος είχε το ίδιο αποτέλεσμα με κάποιον που είχε φοβηθεί από ένα κλιπ ταινίας. Έτσι μπορεί να υπάρχει κάτι σχετικά με τα ανθρώπινα χημειο-σήματα στον ιδρώτα γενικά που επηρεάζει την ανταπόκριση στη θεραπεία. Μπορεί να είναι ότι η απλή έκθεση στην παρουσία κάποιου άλλου έχει αυτό το αποτέλεσμα, αλλά πρέπει να το επιβεβαιώσουμε περαιτέρω»

Πηγή: newsbomb.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Δηλώσεις παραχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσερχόμενος σήμερα στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σε σχέση με ευρωτουρκικές σχέσεις και Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top