ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κωνσταντίνος Κουμής: «Ο τουρισμός πυλώνας προτεραιότητας»

Κωνσταντίνος Κουμής: «Ο τουρισμός πυλώνας προτεραιότητας»

Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον τουρισμό ως πυλώνα προτεραιότητας, δήλωσε την Παρασκευή ο  στα εγκαίνια της έκθεσης Travel Expo Cyprus 2023.

Πρόσθεσε ότι το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, περιλαμβάνει συγκεκριμένες και πολυσχιδείς δράσεις για τον βαρυσήμαντο για την χώρα μας τομέα του τουρισμού. Πολλές από αυτές τις δράσεις, πρόσθεσε, άρχισαν ήδη να υλοποιούνται από το Υφυπουργείο Τουρισμού, ενώ για πολλές άλλες η δράση ξεκινά αυτές τις μέρες, καθώς έχουν ήδη καθοριστεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και στόχοι.

«Βασική προτεραιότητα για εμάς, αποτελεί επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, με χρονικό ορίζοντα το 2035, λαμβάνοντας ασφαλώς υπόψιν την πορεία του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, τις νέες τάσεις της αγοράς όπως έχουν εξελιχθεί στην μετα-Covid εποχή, την αναγκαία από κάθε άποψη πορεία προς την αειφόρο ανάπτυξη και πολλά άλλα», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι στις βασικές προτεραιότητες, συγκαταλέγεται επίσης η επίλυση χρονιζόντων ζητημάτων που απασχολούν τον τουριστικό τομέα της χώρας, όπως ο εκσυγχρονισμός της σχετικής νομοθεσίας που ρυθμίζει την αδειοδότηση και τη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων και των κέντρων αναψυχής, η δημιουργία αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου για περιορισμό της ηχορύπανσης, αλλά και η εισαγωγή νομοθετικών ρυθμίσεων για νεοσύστατες μορφές τουρισμού.

«Στους βασικούς στόχους της κυβέρνησης, η οποία συνδέεται και με τη βασική θεματολογία της έκθεσης Travel Expo Cyprus 2023, είναι ασφαλώς και η χρονική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε πρώτη φάση, αλλά και η σταδιακή εδραίωση της Κύπρου ως ολόχρονου προορισμού. Στους στόχους της κυβέρνησης εντάσσεται ασφαλώς επίσης η περαιτέρω ενίσχυση της αεροπορικής σύνδεσης της χώρας μας, και η διατήρηση καλής ακτοπλοϊκής σύνδεσης», ανέφερε ο Υφυπουργός.

Πρόσθεσε ότι τομέα υψίστης προτεραιότητας αποτελεί επίσης η προώθηση μεγάλων έργων υποδομής που αποδεδειγμένα λειτουργούν ενισχυτικά ως προς την άνοδο της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας

Ο κ. Κουμής τόνισε την ανάγκη όπως «όλοι οι φορείς της χώρας μας και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά προχωρούμε με γνώμονα τον σεβασμό προς το περιβάλλον, την πολιτιστική και ασφαλώς την κοινωνική αυθεντικότητα. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό των συμμετεχόντων στο τουριστικό σύστημα της χώρα μας». Κάπως έτσι, σημείωσε, ο τομέας του τουρισμού στη χώρα θα καταστεί πραγματικά ανθεκτικός και ιδιαίτερα ανταγωνιστικός.

Ισχυρότατες οι σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου στον τουρισμό, είπε ο Ελληνας Πρέσβης

Από πλευράς του ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου ανέφερε ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου στον τομέα του τουρισμού είναι ισχυρότατες. Αναφέρθηκε σε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος σύμφωνα με τα οποία, το 2019 κατεγράφησαν 801.000 επισκέψεις Κυπρίων στην Ελλάδα και το 2022, χρονιά ανάκαμψης του τουρισμού, 733.000. Αντιστοίχως, συμπλήρωσε, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου, οι Έλληνες που επισκέφθηκαν την Κύπρο το 2022 ανήλθαν σε 170.000.

Σημείωσε ότι καταλυτικό ρόλο στα θετικά αποτελέσματα του 2022 έπαιξε η αύξηση των αεροπορικών θέσεων και η αεροπορική συνδεσιμότητα των δύο χωρών, η οποία συνεχίζεται και το 2023, από τις εταιρείες Aegean Airlines, Cyprus Airways, Sky Express, TUS Airways, Ryanair και Wizz Air, καθώς και η πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων στα ελληνικά νησιά κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

«Η ενδυνάμωση των ταξιδιωτικών ροών μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται ότι θα συνεχισθεί και φέτος, δεδομένου ότι, την υψηλή τουριστικά περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, η Ελλάδα και η Κύπρος θα συνδέονται με περίπου 150 πτήσεις την εβδομάδα», ανέφερε.

Είπε ακόμα ότι στη θετική αυτή δυναμική συμβάλλει και η επανέναρξη το καλοκαίρι του 2022, μετά από 21 χρόνια, της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας με 18 δρομολόγια και πολύ καλά αποτελέσματα, καθότι μεταφέρθηκαν συνολικά 7,500 επιβάτες και 2.500 οχήματα. Για το 2023 έχουν προγραμματισθεί συνολικά 22 δρομολόγια, 14 από Λεμεσό, και 8 από το λιμάνι της Λάρνακας.

«Παρά τα εξαιρετικά αυτά αποτελέσματα, δεν επαναπαυόμαστε. Η τρέχουσα ελληνική στρατηγική για την κυπριακή αγορά στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην προβολή και ενίσχυση του θρησκευτικού και του προσκυνηματικού τουρισμού, του πολιτιστικού τουρισμού, του χειμερινού τουρισμού και των city breaks, καθώς και στην ανάδειξη λιγότερο προβεβλημένων τουριστικών προορισμών της Ελλάδος και στη διάχυση του εισερχόμενου τουρισμού σε περισσότερες περιφέρειες της χώρας», σημείωσε.

Ανέφερε τέλος ότι ως σημαντικότερος προορισμός του εξωτερικού, η Ελλάδα υποδέχεται περίπου το 40% του εξερχόμενου τουρισμού της Κύπρου.

Στόχος να γίνει η έκθεση περιφερειακή, είπε ο Πρόεδρος του ACTA

Στη δική του ομιλία, ο Πρόεδρος του ACTA Βασίλης Σταματάρης είπε ότι η αναβάθμιση της έκθεσης αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους εκθέτες από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό, γεγονός που θα τη μετατρέψει σε περιφερειακή.

Αφού αναφέρθηκε στη σημαντική αύξηση που παρουσιάζει η ταξιδιωτική κίνηση τους πρώτους μήνες του 2023, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις επιδόσεις του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι.

Ακόμα, ο κ. Σταματάρης τόνισε ότι τα μέλη του ACTA είναι πανέτοιμα να εξυπηρετήσουν με αξιοπιστία και υπευθυνότητα όλους τους ταξιδιώτες.

Η TRAVEL EXPO CYPRUS 2023 πραγματοποιείται από τις 21 – 23 Απριλίου στους Χώρους της Κρατικής Έκθεσης στη Λευκωσία.

Η εξειδικευμένη αυτή έκθεση προσελκύει πάνω από 10,000 επισκέπτες κάθε χρόνο, ενώ αποτελεί και τη μόνη τουριστική έκθεση που πραγματοποιείται στη χώρα μας.

Η έκθεση προσφέρει ολόπλευρη πληροφόρηση και ενημέρωση στους ταξιδιώτες που επιθυμούν να περάσουν τις διακοπές τους στην Κύπρο και το εξωτερικό, καθώς και ελκυστικά ταξιδιωτικά πακέτα από τους εκθέτες που συμμετέχουν στην έκθεση μεταξύ των οποίων είναι το Υφυπουργείο Τουρισμού, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, Ταξιδιωτικοί Πράκτορες, Αεροπορικές Εταιρείες, Ξενοδοχεία, Τουριστικά Θέρετρα, Περιφέρειες, Νησιά και Δήμοι της Ελλάδας, Διεθνείς Συμμετοχές και πολλοί άλλοι.

Οι ώρες επισκέψεων στην έκθεση είναι:

21 Απριλίου 2023 16:00-22:00

22 Απριλίου 2023 16:00-22:00

23 Απριλίου 2023 15:00-21:00

Είσοδος: €3,00 / παιδιά κάτω των 12 ετών δωρεάν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top